Αναβολή σε κύρωση συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου για ΟΠΑΠ – Θα ζητηθεί γνωμοδότηση της Ν.Υ

Αναβολή μιας βδομάδας ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής σε ψήφιση κυρωτικού νόμου για τους όρους οργάνωσης, λειτουργίας, διεξαγωγής και διαχείρισης των παιχνιδιών της “ΟΠΑΠ Α.Ε.” στην Κύπρο που προνοείται σε συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Με τον κυρωτικό νόμο πρόκειται να καταργηθεί παλαιότερη σχετική διακρατική συμφωνία του 2003 καθώς και ο σχετικός κυρωτικός της νόμος.

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, ώστε να διασφαλιστεί η μη δημιουργία θεσμικού κενού μεταξύ της θέσεως σε ισχύ της κατάργησης της προαναφερθείσας διακρατικής συμφωνίας του 2003 και της υπογραφής της νέας σύμβασης με τον νέο πάροχο.

Η ΔΗΠΑ ζήτησε σήμερα προφορική τροπολογία για να καλυφθεί το κενό από την μέρα κατάργησης της συμφωνίας ως την μέρα που θα δοθεί άδεια από την Αρχή Στοιχημάτων Κύπρου στο νέο πάροχο.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι ζητείται η αναβολή γιατί αποδεικνύεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν πρόβλεψαν αυτό το συγκεκριμένο κενό.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ήγειρε θέμα γιατί όπως είπε πρόκειται για κυρωτική πράξη μιας συμφωνίας από δύο κράτη και τα κοινοβούλια αυτούσια πρέπει ή να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν και άρα η τροπολογία θεωρείται αχρείαστη.

Ανέφερε ότι αν δεν εφαρμοστεί, τότε συνεχίζει να ισχύει η παλιά διακρατική συμφωνία που είναι ετεροβαρής για την ΚΔ. Ανέφερε όμως ότι συμφωνεί να κληθεί η Νομική Υπηρεσία για να δώσει υπεύθυνη άποψη.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι κατανοεί το κενό που δεν προβλέφθηκε και ότι πρόκειται για ζήτημα καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα. Συμφώνησε με την αναβολή για να δοθεί χρόνος νομικά να εξεταστεί πληρέστερα η κατάθεση της τροπολογίας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι επιδιώκεται διόρθωση κενού που αφορά μεταβατική περίοδο και δεν εμπίπτει στην ουσία του ν/σ αλλά εισάγει μια επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος συμφώνησε ότι δημιουργείται ένα κενό μεταξύ της ημερομηνίας κατάργησης και της παραχώρησης άδειας στον νέο πάροχο και ότι πρόκειται για ένα καθαρά διαδικαστικό ζήτημα που δεν αλλάζει την κυρωτική συμφωνία των δύο κρατών.

Ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασε επιφύλαξη κατα πόσο με την τροπολογία αγγίζουμε το κείμενο της διακρατικής συμφωνίας και κατέθεσε εισήγηση για να καλυφθεί το κενό με πρόταση νόμου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy