Αναβρασμός στη Λάρνακα για τη Σχολή Θαλάσσιων Σπουδών – Άλλη μια ανεκπλήρωτη προεκλογική δέσμευση του Αναστασιάδη

Άλλη μια ανεκπλήρωτη προεκλογική δέσμευση του Αναστασιάδη

Τέλος στα σχέδια για Σχολή Θαλάσσιων Σπουδών του ΠΚ στη Λάρνακα

Οριστικό τέλος φαίνεται να μπαίνει στα σενάρια Σχολής Θαλάσσιων Σπουδών του Πανεπιστήμιου Κύπρου στη Λάρνακα, καθώς όπως λέχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας το κόστος από τη δημιουργία μιας τέτοιας σχολής δεν είναι 15 εκατομμύρια ευρώ, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, αλλά πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αδυνατεί να περιλάβει σχετικό κονδύλι στον προϋπολογισμό του.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λάρνακα ήταν εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την απόφαση από τον Οκτώβριο του 2014. Ο Νίκος Αναστασιάδης επανάφερε τη δέσμευσή του σε διάφορες περιπτώσεις παρουσίας του στη Λάρνακα. Μετά από πολλές παλινωδίες, τον Αύγουστο του 2020, ο ΠτΔ σε σύσκεψη γείωσε τους ενδιαφερόμενους και τοπικούς φορείς. Επιχείρησε μάλιστα να δικαιολογήσει την υπαναχώρηση από την προσωπική του δέσμευση μετατοπίζοντας την ευθύνη στην πρώην πρυτανεία του Πανεπιστημίου, ισχυριζόμενος ότι έτυχε λανθασμένης ενημέρωσης ως προς το κόστος.

Η Επιτροπή Παιδείας ζήτησε εκ νέου ενημέρωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου πριν λίγες εβδομάδες, στο πλαίσιο της εξέτασης του ετήσιου προϋπολογισμού του. Το Πανεπιστήμιο με επιστολή ενημέρωσε χθες τα μέλη της Επιτροπής ότι λόγω κόστους δεν είναι εφικτή η υλοποίηση του σχεδιασμού για Σχολή στη Λάρνακα.

Λόγο για «πρωτάκουστα πράγματα» έκανε ο προεδρεύων της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης. «Όπως μάθαμε, η κυβέρνηση ήταν ενήμερη από το 2019 για τον υπολογισμό του κόστους στα €100 εκ.», πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης και έκανε λόγο για «κοροϊδία προς τους Λαρνακείς».

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε ότι αυτή η ιδέα εγκαταλείπεται», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου. Ανέφερε ότι κάλεσαν το ΥΠΠΑΝ και το Πανεπιστήμιο να μπουν άμεσα σε νέο διάλογο με τον Δήμο Λάρνακας για να διαφανεί αν μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση της δέσμευσης. «Θέσαμε επιτακτικά την ανάγκη όπως Πανεπιστήμιο και ΥΠΠΑΝ προχωρήσουν στη λειτουργία σχολής στη Λάρνακα», ανέφερε και ο Αλέκος Τρυφωνίδης, βουλευτής της ΔΗΠΑ.

Τη συνεδρίαση της Επιτροπής απασχόλησε επίσης η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και τις πιθανές αυξήσεις στο τελικό κόστος της. Όπως αναφέρθηκε, το έργο, που είχε υπολογιστεί στα €53 εκ., άρχισε το 2016 και αναμενόταν να ολοκληρωθεί Μάιο του 2019. Μετά από διαδοχικές παρατάσεις, η ολοκλήρωση του έργου βρίσκεται μόλις στο 64%, με το κόστος να ανέρχεται μέχρι στιγμής στα €37 εκ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το έργο αναμένεται να τελειώσει το 2023.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι «κανείς δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος». Από την πλευρά του, ο Αλέκος Τρυφωνίδης μίλησε για «εγκληματικές καθυστερήσεις» και ανέφερε ότι το θέμα θα εγγραφεί στην Επιτροπή Ελέγχου.

Στη συνεδρίαση άνοιξε επίσης και η συζήτηση για τον ετήσιο προϋπολογισμό του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι «υπογραμμίστηκε, σχεδόν από όλους, η έλλειψη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης για στήριξη του Οργανισμού Νεολαίας και κατ’ επέκταση της πολιτικής του κράτους απέναντι στη νέα γενιά». Αναφέρθηκε σε σοβαρές ελλείψεις, ιδίως στη στήριξη πρωτοβουλιών νέων, καθώς και στην καθυστέρηση του διορισμού νέου Συμβουλίου του Οργανισμού.

Ειρηναίος Πίττας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy