Αναβρασμός στη βόρεια Συρία: Πληροφορίες για τουρκικά πλήγματα, η αντίδραση των Κούρδων

Το βράδυ της Δευτέρας, πληροφορίες έκαναν λόγο για τουρκικά αεροπορικά πλήγματα σε σημεία ελέγχου των κουρδικών SDF. Είμαστε έτοιμοι για την επιχείρηση στη βόρεια Συρία, το μήνυμα της Άγκυρας.

Εξαιρετικά τεταμένο είναι το κλίμα στη βόρεια Συρία, εν μέσω των αναφορών περί αεροπορικών επιδρομών της Τουρκίας εναντίον θέσεων των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).


Αργά το βράδυ της Δευτέρας, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στο σημείο ελέγχου «Σαμάλκα», στα σύνορα Συρίας – Ιράκ.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η εναέρια επιχείρηση προκάλεσε την καταστροφή δύο γεφυρών, οι οποίες ελέγχονταν από τις δυνάμεις των SDF.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διαμήνυσε, με ανάρτηση στο Twitter, ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προετοιμασίες για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Στην τουρκική ανακοίνωση, παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη εγκαθίδρυσης «ασφαλούς ζώνης» για τη διασφάλιση της «σταθερότητας και της ειρήνης» στην περιοχή.


 

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την άμεση έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, με στόχο την εκκαθάριση της παραμεθόριας περιοχής (σ.σ. συροτουρκικά σύνορα) από τους Κούρδους μαχητές.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε το βράδυ της Κυριακής ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα στηρίξουν την τουρκική επιχείρηση και ότι θα αποχωρήσουν από την περιοχή.

Η αντίδραση των Κούρδων της Συρίας
Την ίδια ώρα, η de-facto αυτόνομη διοικητική περιοχή της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (σ.σ. ελέγχεται από τους Κούρδους της Συρίας) απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα, τη Δαμασκό και την Τεχεράνη για την καταδίκη της τουρκικής επιχείρησης, προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κορυφαίος αξιωματούχος των Κούρδων, μιλώντας στο Sputnik, εκτίμησε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων «επιβλήθηκε» από τη νατοϊκή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.


«Η πρόσφατη απόφαση του Τραμπ δεν υπηρετεί την ειρήνη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δείχνει ότι οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοι έχουν φθάσει σε μία συμφωνία για τη διατήρηση των συμφερόντων τους» δήλωσε, χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητα των Κούρδων της Συρίας να συνεργαστούν με τη Δαμασκό, προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλεια τους έναντι της τουρκικής επιχείρησης.

«Αναγνωρίζουμε τη σημασία ενός σοβαρού διαλόγου με τη Δαμασκό. Η Ρωσία θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο και πιστεύουμε ότι αυτό έχει εξαιρετική σημασία» τόνισε, μεταξύ άλλων.

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.