Αναβρασμός στις τάξεις της Ε. Φρουράς

Η αναξιοκρατία έσπασε τα μούτρα της στο Διοικητικό Δικαστήριο αλλά…

Το όργιο αναξιοκρατίας που κατήγγειλε από του βήματος της Βουλής το ΑΚΕΛ ειδικά με αφορμή μια παράνομη διαταγή για προαγωγές ταξιαρχών στο βαθμό υποστρατήγου, αναδεικνύει σε όλο του το εύρος απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε ένας συνταγματάρχης που εξαναγκάστηκε σε αποστράτευση.

Οι εκκλήσεις του ΑΚΕΛ να μην προχωρήσει το Υπουργείο Άμυνας στις προαγωγές που ευνοούσαν κάποιους και αδικούσαν άλλους, έπεσαν στο κενό αλλά το Διοικητικό Δικαστήριο αφήνει εκτεθειμένο το Υπ. Άμυνας.


Με απόφασή του στις 8/12/20, το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε την κρίση του Ανώτερου Συμβουλίου Κρίσεων στις 6/5/20, για πρόωρη αποστράτευση ενός συνταγματάρχη, συμπαρασύροντας σε ακύρωση την προαγωγή 4 ταξιαρχών.

 

Το Διοικητικό Δικαστήριο στην απόφασή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Απλή εξέταση των πρακτικών του Ανώτερου Συμβουλίου Κρίσεων καταδεικνύει τη μη συμμόρφωση του Συμβουλίου με τα όσα επιτάσσονται εκ του σχετικού Κανονισμού, αφού τα όσα καταγράφονται συνιστούν απλή επανάληψη του κανονιστικού πλαισίου, χωρίς να παρατίθενται συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα εξατομικευμένα».


«Πουθενά όμως δεν εντοπίζονται τα στοιχεία αυτά, ούτε περιγράφονται στα επίδικα πρακτικά, αλλά ούτε και περιέχονται στο Τεκμήριο 1 που κατατέθηκε κατά το στάδιο των προφορικών διευκρινίσεων».

«Εξέταση των πρακτικών του Ανώτερου Συμβουλίου Κρίσεων δεν αποκαλύπτει τους λόγους δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους οι καθ’ ων η αίτηση οδηγήθηκαν στην επίδικη απόφαση».

 

Με γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα αναφέρει ότι στις 13/3/2020, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις προαγωγές ταξιαρχών στο βαθμό υποστράτηγου, καταγγείλαμε με τον πιο έντονο τρόπο και με λεπτομέρειες την προσπάθεια για προαγωγή συνταγματαρχών στο βαθμό του ταξιάρχου, στη βάση της πάγιας διαταγής του με αριθμό: 4-21/18. Ο Κώστας Κώστα επαναλαμβάνει ότι η διαταγή αυτή είναι παράνομη, γιατί ο Κανονισμός 27(7) των «Περί Στρατού της Δημοκρατίας Κανονισμών» καθορίζει ότι ο χρόνος διοικήσεως αποκτάται σε στρατιωτικές μονάδες της Εθνικής Φρουράς.


Ως κόμμα είχε ζητήσει στις 3 συνεδρίες της Επιτροπής Άμυνας και στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση τού πιο πάνω νομοσχεδίου (το οποίο αποτελούσε μέρος του ευρύτερου πολιτικού σχεδιασμού για εξυπηρέτηση υμετέρων) με τον πιο έντονο τρόπο να αποσύρει την πάγια διαταγή και να μην προχωρήσει σε αναξιοκρατικές ενέργειες, αδικώντας κάποιους και ευνοώντας κάποιους άλλους, για να σταματήσει και ο αναβρασμός στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Στις 6/5/20, ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας προχώρησε στις κρίσεις των συνταγματαρχών, για τις αποστρατεύσεις και προαγωγές στο βαθμό του ταξιάρχου, ρίχνοντας στον κάλαθο των αχρήστων τις απεγνωσμένες εκκλήσεις μας για αξιοκρατία και μη λαμβάνοντας το μήνυμα από την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για απόρριψη του φωτογραφικού νομοσχεδίου του. Προχώρησε σε αναξιοκρατικές κρίσεις, οι οποίες ευνόησαν υμέτερους και αδίκησαν ικανότατους αξιωματικούς αφού κρίθηκαν συνταγματάρχες για ταξίαρχοι, με χρόνο διοίκησης όχι σε μονάδες αλλά σε γραφεία, στη βάση της παράνομης διαταγής και αποστρατεύθηκαν ικανότατοι συνταγματάρχες και ταξίαρχοι. Κάποιοι που εξαναγκάστηκαν σε αποστράτευση προσέφυγαν στο Διοικητικό Δικαστήριο και δικαιώθηκαν. Πλην όμως το Υπουργείο Άμυνας έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του και αυτή την απόφαση!

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.