Ανάξιοι κάθε είδους τιμής

Φωτογραφία αρχείου
  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Του Παναγιώτη Βασιλείου 

 

Πολλά και ενδιαφέροντα περιελάμβανε η τελευταία Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, με 100 νομοθετήματα να τίθενται προς συζήτηση και ψήφιση.


Τα ευτράπελα και οι ντροπιαστικές εικόνες στο ναό της Δημοκρατίας δεν έλειπαν, με πρωταγωνιστές, ως γνωστόν, τους ακροδεξιούς βουλευτές Ανδρέα Θεμιστοκλέους και Χρίστο Χρίστου.

Οι δύο ξέφυγαν για ακόμη μία φορά -τι πιο σύνηθες θα έλεγε κανείς- και νόμισαν πως βρίσκονται σε καφενείο που λένε ό,τι τους κατέβει χωρίς να λαμβάνουν κανένα υπόψιν. Όχι κύριοι, είστε βουλευτές (δυστυχώς) και οφείλετε να δείχνετε σεβασμό στις διαδικασίες και να τοποθετείστε κόσμια. Όσο για τη ρητορική μίσους, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας στο λόγο τους, δεν είναι κάτι πρωτοφανές από τους συγκεκριμένους, καθώς με αυτή τη λαϊκιστική προσέγγιση τοποθετούνται συνεχώς.

Δεν έπεσα από τα σύννεφα με τα όσα είδα και άκουσα στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής, είναι όμως συμπεριφορές που προβλημάτισαν κάθε υγιή σκεπτόμενο άνθρωπο θέτοντας τις εξής απορίες.

Πώς γίνεται τέτοιοι άνθρωποι να βρίσκονται στο Κοινοβούλιο; Με τι κριτήρια ψηφίζει ο κόσμος; Με κριτήριο ποιος φωνάζει περισσότερο; Με το αν κάποιος είναι πιο «μάγκας» ή πιο λαϊκιστής; Πραγματικά είναι άξιον απορίας… Δεν τα έβαλα ποτέ με τον κόσμο, αλλά η λαϊκή θυμοσοφία λέει πως ό,τι «πάθουμε είναι από την κκελέ μας».


Στο διά ταύτα τώρα, καθώς δεν θα αναλωθώ στις απαράδεκτες συμπεριφορές των εν λόγων κυρίων. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, η τελευταία Ολομέλεια είχε αρκετά και ενδιαφέροντα και ένα από αυτά ήταν και το ψήφισμα για τη Δημοκρατική Αντίσταση που ενέκρινε η Βουλή με την ευκαιρία της επερχόμενης 7ης Δεκεμβρίου, Ημέρας Μνήμης των Μαχητών της Αντίστασης. Ένα ψήφισμα ιστορικής σημασίας, το οποίο στέλνει ισχυρά μηνύματα όχι μόνο συμβολισμού αλλά και ουσίας.

Η Βουλή στέλνει ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και ολόκληρη την Πολιτεία ότι αυτοί που πρέπει να τιμώνται είναι οι ήρωες της πατρίδας και όχι οι προδότες. Η Βουλή μέσα από αυτό το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση και όλους τους θεσμούς του κράτους να απέχουν από εκδηλώσεις τιμής και ηρωοποίησης όλων όσοι στράφηκαν κατά της δημοκρατικής νομιμότητας και ειδικότερα του αρχηγού και μελών της ΕΟΚΑ Β’ ή/και στελεχών της πραξικοπηματικής κυβέρνησης. Καλεί επίσης την Πολιτεία να διακόψει τη χρηματοδότηση κάθε είδους δραστηριοτήτων που συνδέονται με απόδοση τιμών στον Γεώργιο Γρίβα, «τον οποίο η ιστορία καταδίκασε ως ανάξιο κάθε είδους τιμής από την πατρίδα».

Η απόφαση ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν με εκπλήσσει καθόλου, καθώς επιβεβαιώνει ότι 50 χρόνια μετά παραμένουν στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, στην πλευρά όσων πρόδωσαν την πατρίδα μας το 1974.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.