Αναζητείται η χρυσή τομή για τάχιστη προώθηση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης

Τη χρυσή τομή προκειμένου να καταστεί δυνατή το συντομότερο η ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Δικαιοσύνης αναζητούν οι αρμόδιοι φορείς. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο σημερινής σύσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, να δηλώνει πως κοινή και ειλικρινής επιθυμία όλων των εμπλεκομένων είναι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση αυτή.

Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε και το ζήτημα που αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις των δικαστηρίων. Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, δήλωσε πως λήφθηκαν οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις κτηριακές ανάγκες της Δικαστικής Υπηρεσίας, ούτως ώστε να προχωρήσουν το συντομότερο στην ανακοίνωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Επαρχιακό Δικαστικό Μέγαρο στη Λευκωσία, προσθέτοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός περί το τέλος του 2022.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης εκτός από τους δυο Υπουργούς, τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αρμόδιοι φορείς όπως ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Στις δηλώσεις της, η κα. Δράκου είπε πως για το θέμα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης τέθηκαν προς συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, και τάχιστα τα νομοσχέδια να οδηγηθούν για ψήφιση ενώπιον της Βουλής.

Πρόσθεσε πως υπήρξαν απόψεις και οι συμμετέχοντες ανέλαβαν να μελετήσουν τις εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα. “Είμαι αισιόδοξη, δεδομένου ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνει μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα βρεθεί η λύση”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα αν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για να προχωρήσει το θέμα αυτό, η κα. Δράκου είπε πως τόσον ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, όσο και τα μέλη του Ανωτάτου, θα μεταφέρουν τις απόψεις και τις διάφορες σκέψεις που τέθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου και ανέλαβαν να τοποθετηθούν σύντομα επί αυτών.

Σε ερώτηση για τις ενστάσεις που υπήρξαν από πλευράς Ανωτάτου Δικαστηρίου για κάποια από τα προωθούμενα νομοσχέδια, η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες πρόνοιες των νομοσχεδίων “και ακριβώς η συζήτηση ήταν πώς ξεπερνιούνται αυτά τα θέματα σε σχέση με αυτές τις διαφορετικές απόψεις ή τι λύσεις μπορεί να υπάρξουν, προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες διαφορετικές θέσεις και να προχωρήσει τάχιστα η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης”.

Ερωτηθείσα για το θέμα της εξέτασης των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης ενώπιον της Βουλής, η κα. Δράκου είπε πως «η προσπάθειά μας είναι να βρούμε τη χρυσή τομή, προκειμένου τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια και να ψηφιστούν το συντομότερο δυνατόν, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει αυτό το σύστημα ως έχει σήμερα, και να παίρνει μέχρι 15 χρόνια προκειμένου οι διάδικοι να βρουν το δίκαιό τους. Και αυτή είναι κοινή και ειλικρινής επιθυμία όλων των εμπλεκομένων. Οπότε αυτό που συζητήσαμε σήμερα είναι πώς μπορούμε να βρούμε αυτή τη χρυσή τομή, ώστε να οδηγηθούν τα νομοσχέδια προς ψήφιση στη Βουλή», ανέφερε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κα. Δράκου είπε πως το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας λειτουργεί, «απλώς υπάρχουν περισσότερες ανάγκες».

«Υπήρχαν κάποια θέματα στελέχωσης και όλα αυτά τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί», ανέφερε.

Σε ερώτηση για νομοσχέδιο που αφορά τα κέντρα αποτοξίνωσης, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με άτομο που δραπέτευσε ενώ μεταφερόταν από θεραπευτική κοινότητα στις Κεντρικές Φυλακές, η κα. Δράκου είπε πως “προς το παρόν επίκεντρο των προσπαθειών μας σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια τα οποία εκκρεμούν είναι τα θέματα της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, το νομοθετικό πλαίσιο ενάντια στη διαφθορά”.

“Σε αυτά επικεντρωνόμαστε το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν φυσικά και άλλα νομοσχέδια τα οποία αυτή τη στιγμή συζητούνται ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “θα δούμε οποιοδήποτε άλλο θέμα εκκρεμεί σήμερα προς συζήτηση και είναι στα συρτάρια της Βουλής. Υπάρχουν 45 συνολικά νομοσχέδια τα οποία εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής. Αντιλαμβάνεστε ότι με βάση τις προτεραιότητες αυτά τα νομοσχέδια πρέπει να προωθηθούν”, σημείωσε.

Από την πλευρά του, στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Καρούσος είπε πως λήφθηκαν οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τις κτηριακές ανάγκες της Δικαστικής Υπηρεσίας, “ούτως ώστε να προχωρήσουμε το συντομότερο στην ανακοίνωση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Επαρχιακό Μέγαρο του Δικαστηρίου στη Λευκωσία. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός περί το τέλος του 2022”, ανέφερε.

Είπε, ακόμη, πως μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανέγερσης των νέων κτιρίων της Δικαστικής Υπηρεσίας, το Τμήμα Δημοσίων Έργων μαζί με την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και τη Δικαστική Υπηρεσία θα αναλάβουν να ανακαινίσουν το υφιστάμενο κτίριο του Επαρχιακού Δικαστηρίου, “ούτως ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές και να μπορεί να λειτουργεί τα επόμενα χρόνια ικανοποιητικά μέχρι να ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και να τεθεί σε υλοποίηση το νέο Επαρχιακό Δικαστικό Μέγαρο Λευκωσίας”.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε πως “δεν εκκρεμεί οτιδήποτε άλλο από πλευράς πολιτικών αποφάσεων πλέον για να προχωρήσουμε σε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό έργο”.

Σημείωσε πως “ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα είναι για ολόκληρο το έργο αλλά η κατασκευή θα χωριστεί σε δυο φάσεις. Η πρώτη φάση θα είναι το Επαρχιακό Δικαστήριο και η δεύτερη φάση θα προνοεί και τη δημιουργία κτιρίων για άλλα δικαστήρια όπως και χώρους στάθμευσης και άλλες απαραίτητες υποδομές που έχουν σχέση με τις κτηριακές ανάγκες των δικαστηρίων της Λευκωσίας”, είπε.

Ερωτηθείς για τον χώρο όπου θα δημιουργηθεί το νέο Επαρχιακό Δικαστικό Μέγαρο Λευκωσίας, ο κ. Καρούσος είπε πως υπάρχει το τεμάχιο και πως το δικαστήριο θα κατασκευαστεί βόρεια των εγκαταστάσεων του υφιστάμενου δικαστηρίου, σε χώρο που εφάπτεται στη νεκρή ζώνη.

Ανέφερε πως το Επαρχιακό Δικαστήριο θα είναι 16.600 τετραγωνικά μέτρα. Θα υπάρχουν πέντε άλλα δικαστήρια ακόμα 4.000 τετραγωνικά μέτρα, πρόσθεσε, σημειώνοντας επίσης πως θα υπάρχουν χώροι στάθμευσης για περίπου 950 οχήματα.

Σημείωσε πως δεν εκκρεμεί οποιοδήποτε πρόβλημα στο θέμα της γης ή στο να προχωρήσουν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αφού λήφθηκαν οι τελικές αποφάσεις σήμερα.

“Στην τελική θα είναι ένα κτήριο, το οποίο θα είναι και λειτουργικό, θα ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες τις Δικαστικής Υπηρεσίας, αλλά και εξωτερικά, λόγω του γεγονότος ότι θα είναι ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, θα αποτελεί και ένα κτήριο τοπόσημο και στολίδι για τη Λευκωσία, που θα συνάδει και με άλλα κτίρια που θα είναι τοπόσημα στη Λευκωσία, όπως είναι το Μουσείο και άλλα κτήρια τα οποία ετοιμάζονται για προκήρυξη τον επόμενο χρόνο”, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy