Αναζητείται αλληλεγγύη

Αυστρία και Βαλκάνια εργάζονται σε βάρος των προσφύγων και της Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι αυτή που υφίσταται τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των συνόρων των άλλων χωρών και για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά και πόρους. Παραδοχή του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη σύνοδο των ΥΠΕΣ των 28 της ΕΕ για το προσφυγικό. Μια παραδοχή που την έκαναν πολλοί και νωρίτερα -θα την κάνουν κι άλλοι στο μέλλον.

Αυτό, ωστόσο, από μόνο του δεν αρκεί. Και για να μειωθούν οι ροές των προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα, όπως είναι ο στόχος μέχρι τη σύνοδο της ΕΕ με την Αγκυρα στις 7 Μαρτίου, ασφαλώς πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Και να τερματιστούν οι αιτίες που προκαλούν τη φυγή τόσων ανθρώπων από τη Συρία, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Αφγανιστάν και αλλού… Κι επειδή κάτι τέτοιο μόνο ως ευχή μπορεί να εκφραστεί, η ΕΕ οφείλει, αφού δεν μπορεί να συμφωνήσει σε δραστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης, να επιδείξει αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλληλεγγύη στις χώρες που δέχονται τα περισσότερα προσφυγικά ρεύματα. Στην Ελλάδα, πρωτίστως και στην Ιταλία, η οποία επίσης δέχεται στο έδαφος της πολλούς πρόσφυγες.

Κι επειδή ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει τέλος και η Τουρκία είναι ο προορισμός των προσφύγων, μοιραία τα «σκήπτρα» κρατά η Ελλάδα. Μια Ελλάδα που αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια της και δεν βρίσκει στηρίγματα να κρατηθεί. Ενας λαός που παλεύει να σταθεί στα πόδια του, αλλά οι μνημονιακές πολιτικές δεν τον αφήνουν.

Δυο φορές η Ελλάδα αυτό το χρόνο χρειάστηκε την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Την πρώτη φορά, πέρσι, όταν δοκιμάζονταν αντοχές και αξιοπρέπεια, τής γύρισαν την πλάτη. Και την άφησαν μόνη να αγωνίζεται, επιδιώκοντας να την γονατίσουν και να την εξευτελίσουν. Η αλληλεγγύη σε επίπεδο λαών ήταν πρωτόγνωρη. Σε επίπεδο ηγετικό, αξιοθρήνητη.

Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται και πάλι στήριξη και αλληλεγγύη. Και πάλι η Ευρώπη, σε ηγετικό επίπεδο, αρνείται να την προσφέρει. Και όχι μόνο αυτό. Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες και αποφάσεις που κάνουν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τη χώρα. Αποφάσεις που αφήνουν εγκλωβισμένους χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Η Αυστρία και χώρες των Βαλκανίων (Βοσνία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Σερβία) συναντήθηκαν -παράτυπα και αντίθετα με τις αποφάσεις της ΕΕ- για να αναζητήσουν τρόπους μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα εδάφη τους. Να εγκλωβίζουν, δηλαδή, τις χιλιάδες των προσφύγων στην Ελλάδα. Το λόγο έχει η ΕΕ. Θα δεχθεί μια τόσο μεγάλη αδικία; Για πρόσφυγες και για Ελλάδα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy