Θέα/ Ορίζοντας

Αναζητώντας Ασφάλεια

Έκθεση φωτογραφίας Sebastian Rich

Seb983835248 Scaled
Farzaneh ,25, just married and is passing through dogharoun repatriation centre to start her married life in afghanistan. Farzaneh was born and raised in iran and it is the first time she sees afghanistan. She is happy to see her family after all these years but feels sad to depart her parents. Dogharoun repatriation centre helps afghan refugees returning home voluntarily. The returnees receive assistance packages including cash for transportation and items such as blankets, water and sanitary package. Food and healthcare would be provided if needed and once on afghanistan border they would also receive repatriation grant ($ 150). 1973 afghans have left through dogharoun centre in 2015. The figures was 4456 in 2014 and 8185 in 2013.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2022, που φέτος εστιάζεται στο δικαίωμα αναζήτησης ασφάλειας. το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο και το Ίδρυμα Universitas, παρουσιάζουν τη φωτογραφική έκθεση του Sebastian Rich Αναζητώντας Ασφάλεια (Fleeing to Safety) σε επιμέλεια του Στέφανου Κουρατζή.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, στις 19.00 στην Αίθουσα Καστελλιώτισσα, στη Λευκωσία. Θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 24 Ιουνίου. Οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 10:00 – 20:00.

Όπως αναφέρει το δελτίο: «Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες προσφύγων, αιτητών ασύλου, καθώς και άλλων βιαίως εκτοπισμένων στην Κύπρο και ανά το παγκόσμιο, όπως αποτυπώθηκαν μέσα από το φακό του Sebastian Rich. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Sebastian Rich, έχει καλύψει τις περισσότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως που έχουν προκαλέσει οι πόλεμοι και οι συρράξεις. Μέσα από τις φωτογραφίες του, αναδεικνύει τον πόνο, τα όνειρα και τις ελπίδες των προσφύγων.

Οι προσωπικές ιστορίες και τα πορτρέτα που παρουσιάζονται στην έκθεση, αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αναζητά ασφάλεια – όποιος κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται και όποτε αναγκάζεται να διαφύγει από πολέμους και διώξεις.

Με περισσότερα από 100 εκατομμύρια ανθρώπων να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τις πατρίδες τους λόγω πολέμων, συγκρούσεων, βίας και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν οι γενεσιουργές αιτίες. Εν τω μεταξύ, είναι εξίσου σημαντικό να προστατεύονται όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διασφαλίσουμε το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο – με ασφαλή πρόσβαση, σεβασμό και αξιοπρέπεια.»

Αν και είναι σημαντικό να προστατεύουμε και να βελτιώνουμε τις ζωές των προσφύγων κάθε μέρα, οι διεθνείς μέρες όπως η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων συνδράμουν ώστε να συγκεντρωθεί η παγκόσμια προσοχή στα δεινά εκείνων που διαφεύγουν από συγκρούσεις και διώξεις.

Αίθουσα Καστελλιώτισσα

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, στις 19.00.

Μέχρι Παρασκευή 24 Ιουνίου, 10:00 – 20:00.

 Seb406135251 Scaled

Dscf885335250 Scaled

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.