Συνεχίστηκε και χθες το σίριαλ σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, τον καταλογισμό ευθυνών, καθώς και την κραυγή αγωνίας από τους εργαζομένους οι οποίοι συνεχίζουν να καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες, αλλά και να προειδοποιούν με μέτρα αντίδρασης.

Το Υπουργείο Υγείας κάλεσε χθες εκ νέου τον ΟΚΥπΥ να αναλάβει τις ευθύνες του και να επιλύσει όλα τα λειτουργικά προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Διαθέτει όλα τα εφόδια -κονδύλια και μηχανισμούς- για την επίλυση όλων των προβλημάτων», ανέφερε η διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού Υγείας, Αναστασία Ανθούση. Σημείωσε ότι υπάρχει η σχετική πρόνοια στον προϋπολογισμό για ανέγερση νέου κτιρίου, όμως μέχρι να γίνει αυτό, σε δύο χρόνια περίπου, θα πρέπει ο ΟΚΥπΥ να προχωρήσει σε συντήρηση κάποιων χώρων. Χαρακτήρισε επίσης ως άδικη την επίθεση προς το Υπουργείο Υγείας για αδράνεια ως προς το νέο κτίριο. Επίσης η κα Ανθούση υπενθύμισε και τις καταγγελίες για την έλλειψη σεντονιών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δυσφημίστηκαν τα νοσοκομεία με την υπόθεση των σεντονιών», προσθέτοντας πως ο ΟΚΥπΥ δεν πρέπει απλώς να διερευνήσει το θέμα, αλλά και να το επιλύσει. Υπάρχουν, υπέδειξε, οι διευθυντικές ομάδες και η δουλειά τους είναι να επιλύουν προβλήματα.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. της ΠΑΣΥΝΟ, Παναγιώτης Γεωργίου, είπε πως εδώ και έξι μήνες αναμένουν να γίνουν οι μελέτες. Αν και κατανοούν ότι χρειάζονται δύο χρόνια, διερωτάται τι θα γίνει το διάστημα αυτό που μεσολαβεί αφού το κτίριο του Νοσοκομείου Αθαλάσσας είναι ακατάλληλο. «Υπάρχει κονδύλι, λέει το Υπουργείο, στον ΟΚΥπΥ ώστε να βελτιωθούν τα κτίρια. Έπρεπε να βγούμε να κακίσουμε γεγονότα για να μας πουν ότι υπάρχει κονδύλι το οποίο δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί. Το πρόβλημα είναι επικοινωνιακό; Aς το λύσουν μεταξύ τους. Δεν πρέπει όμως να αφήνουμε τους ασθενείς, αλλά και τους εργαζομένους σε τέτοιο περιβάλλον».

Ο νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας Γιώργος Πηχίδης ανέφερε ότι οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας έχουν φτάσει στα όριά τους.

Αναφέρθηκε σε σαρδελοποίηση των ασθενών στους θαλάμους, σε ελλείψεις ψυχοτρόπων φαρμάκων και για ανεπαρκή περίθαλψη των ψυχικά νοσούντων, λόγω των κακών συνθηκών που επικρατούν.

Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες των νοσηλευτών το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο τουλάχιστον κατά 13 νοσηλευτές, ενώ δεν υπάρχει ούτε παθολόγος την ίδια ώρα που οι εισαγωγές ασθενών αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Το 2016 έγιναν 614 εισδοχές με πληρότητα στο 80%. Το 2019 οι εισαγωγές έφθασαν τις 860, ενώ όπως δείχνουν τα στοιχεία για το 2020 οι εισαγωγές θα είναι αυξημένες.

Η ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει ενώπιον των μελών της, στη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου 2020, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας και δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η λήψη μέτρων.

Ελένη Κωνσταντίνου