Αναζητούνται 35 αγνοούμενοι στον Κορνόκηπο και 35 στον Κοντεμένο

Αναζητούνται 35 αγνοούμενοι στον Κορνόκηπο και 35 στον Κοντεμένο

Του Γιάννη Κακαρή


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΟ χρόνος που φεύγει έχει καταγραφεί ως ένας από τους χειρότερος σε ό,τι αφορά την εκταφή και ταυτοποίηση αγνοουμένων, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει συμβάλει καταλυτικά στην παρεμπόδιση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Ενδεικτικό των δυσκολιών είναι το γεγονός ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων και την απαγόρευση διέλευσης στα οδοφράγματα, έχουν χαθεί 72 μέρες, ενώ άλλες περίπου 15 έχουν χαθεί λόγω καύσωνα και άλλες λόγω βροχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΑ, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2020 έχουν γίνει 24 ταυτοποιήσεις οστών. Πρόκειται για τον δεύτερο μικρότερο αριθμό μετά από τα 21 άτομα που ταυτοποιήθηκαν το 2012. Επίσης, κατά την ίδια περίοδο, μόλις 10 άτομα έχουν εκταφεί, ο μικρότερος αριθμός από την έναρξη των εκταφών το 2005.

Η πιο αποδοτικές χρονιές των εργασιών της ΔΕΑ όσον αφορά τις ταυτοποιήσεις ήταν το 2014 και το 2015 με 157 άτομα.

Από τους 2.002 αγνοούμενους, μέχρι σήμερα έχουν εκταφεί 1.188 και έχουν ταυτοποιηθεί οι 993. Από το σύνολο των αγνοουμένων, οι 1.510 είναι Ελληνοκύπριοι και έχουν ταυτοποιηθεί οι 711 (ποσοστό 47%). Οι 492 είναι Τουρκοκύπριοι, με τους ταυτοποιημένους να είναι 282 (ποσοστό 57%).

Επιπρόσθετα, η ανάδειξη του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας ήρθε να προσθέσει στην άρνηση των κατοχικών αρχών να ανοίξουν τα αρχεία τους σχετικά με τους χώρους ταφής, υλοποιώντας έτσι τους σχεδιασμούς του Ερντογάν θέτοντας νέα εμπόδια στη διαδικασία εξεύρεσης των αγνοουμένων.

Με την εκλογή του κ. Τατάρ έγινε γνωστό ότι δεν θα επαναδιοριστεί η Τ/κ συμπροέδρος της ΔΕΑ, κάτι που έχει επιβραδύνει τις διαδικασίες. Μέχρι και σήμερα δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος Τουρκοκύπριος θα διοριστεί από την 1η Ιανουαρίου στην Επιτροπή.

Ejzgtuywoaaifj41

Δεν συντρέχουν κίνδυνοι για ομαδικούς τάφους στα Βαρώσια

Η «Χαραυγή» επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο την ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Λεωνίδα Παντελίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά υπήρχαν πολλά προβλήματα, τα οποία έφεραν τη μειωμένη απόδοση της Επιτροπής. Θέλησε όμως να ξεκαθαρίσει, σχετικά με τα όσα γράφτηκαν για τους τάφους στα Βαρώσια, ότι προς το παρόν δεν συντρέχει κίνδυνος για τους αγνοούμενους που βρίσκονται στην περίκλειστη περιοχή.

Εξήγησε ότι στα Βαρώσια υπάρχουν έγκυρες μαρτυρίες για ομαδικές ταφές στο κοιμητήριο του Σταυρού, όμως το κοιμητήριο δεν βρίσκεται στην περιοχή που γίνονται σήμερα εργασίες από το κατοχικό καθεστώς και ούτε θα επέμβουν στο κοιμητήριο.

Στο χώρο πραγματοποιούνταν ταφές μέχρι και τη 14η Αυγούστου, ενώ αργότερα οι Σουηδοί του ΟΗΕ έθαβαν όσα πτώματα έβρισκαν. Πρόσθεσε ακόμα ότι εκτός των Βαρωσίων, αλλά στην περίκλειστη περιοχή, υπάρχει ακόμα ένα μέρος με ομαδικούς τάφους, στο οποίο γίνονται εργασίες, όμως δεν συντρέχουν λόγοι για να φοβούμαστε. Στόχος είναι, είπε, να πάρουμε στην περιοχή μάρτυρες ενόσω βρίσκονται εν ζωή.

Σε έναν από τους ομαδικούς τάφους υπάρχει πληροφορία ότι υπάρχουν 13 άτομα, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά. Το σύνολο των παιδιών που υπολογίζεται ότι είναι θαμμένα σε τάφους στην Αμμόχωστο ανέρχεται σε 6.

Ερωτηθείς σχετικά με τις περιοχές που γίνονται ανασκαφές στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Παντελίδης είπε ότι γίνονται στο Στρόβολο και ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και στη Λακατάμεια, ωστόσο δεν μπορούν να υπολογιστούν πόσα άτομα είναι θαμμένα. Πρόκειται για Τουρκοκυπρίους.

Facts And Figures 30 11 2020 Greek Page 1

Αναζητούνται αγνοούμενοι σε Λάπηθο, Κορνόκηπο και Κοντεμένο

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες και αναζητούνται αγνοούμενοι. Συγκεκριμένα, είπε ότι «στη Λάπηθο, στην περιοχή του Celebrity, η δική μας πληροφορία αναφέρει 200 άτομα, ωστόσο μέχρι σήμερα εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών για 15 εθνοφρουρούς. Επίσης, αναζητούνται 35 αγνοούμενοι στον Κορνόκηπο και 35 στον Κοντεμένο. Είναι μεγάλοι οι αριθμοί, γι’ αυτό και η προσπάθεια είναι να εντοπιστούν κάποιοι από αυτούς τους ομαδικούς τάφους».

 

Πληροφορίες για μετακινήσεις οστών

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις οστών, για τις οποίες ο κατοχικός στρατός αρνείται να δώσει πληροφορίες, είπε ότι πέραν από την Άσσια, όπου εκεί αναζητούμε 80 αγνοούμενους που έχουν μετακινηθεί, οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός στο Δίκωμο, στον Στρογγυλό, στον Κοντεμένο, στην περιοχή του Celebrity, στον Κορνόκηπο, στην Αγκαστίνα και στον Άγιο Ιλαρίωνα. «Όλες αυτές οι περιοχές είναι περιοχές που έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες ότι έγινε σκόπιμη μετακίνηση οστών αγνοουμένων μας», υπέδειξε.

Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι «η πανδημία έχει επηρεάσει τις ενέργειές μας σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά και επισκέψεις που θα είχαν γίνει, όμως σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών γίνονται επαφές σε όλα τα επίπεδα και την ΕΕ, που είναι ο κύριος χορηγός του προγράμματος της ΔΕΑ, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε το θέμα των αγνοουμένων να παραμείνει ένα από τα σημαντικά θέματα αυτών των θεσμών». Υπέδειξε ότι 46 χρόνια μετά ακόμα αναζητούμε 800 αγνοούμενους.

Cna Fd56F4Ee203064017A54Dba7F600863D5

Σκεύη Κουκουμά: Να μην επηρεαστεί η αισιοδοξία και η επιμονή μας

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός της περιορισμένης αποτελεσματικότητας των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και κυρίως όσον αφορά τις αποτελεσματικές εκταφές, το ποσοστό των οποίων όπως φαίνεται περιορίζεται πάρα πολύ.

Υπέδειξε ότι θα πρέπει και η κυβέρνηση και η ΔΕΑ να αποταθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς, έτσι που να αυξηθεί το κονδύλι που παραχωρείται στη ΔΕΑ.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, είπε ότι «με ορατό το ενδεχόμενο να γίνουν κι άλλα έργα που να καλύψουν σημεία όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν ταφεί αγνοούμενοι, θα πρέπει να κινηθούμε το συντομότερο να δοθεί η άδεια για να ξεκινήσει η διερεύνηση στα σημεία αυτά που αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου».

Ωστόσο, σημείωσε, αυτό «δεν πρέπει να επηρεάσει την αισιοδοξία αλλά και την επιμονή μας. Πρέπει να συνεχίσουμε έτσι που το πρόγραμμα της ΔΕΑ να ολοκληρωθεί και να ταυτοποιηθεί η τύχη καθενός αγνοουμένου μας».

 

 

Οι συγγενείς αγνοουμένων μέχρι να λάβουν βοήθεια… αποβιώνουν!

Οι συγγενείς αγνοουμένων συνεχίζουν να ζουν το δικό τους προσωπικό και οικογενειακό δράμα μέχρι την εξακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων. Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζουν και σωρεία άλλων προβλημάτων, με την πολιτεία να επιδεικνύει αδιαφορία για την επίλυσή τους. Όπως ανέφερε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης, πριν το ΓεΣΥ τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας των αγνοουμένων είχαν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όπως εξήγησε, με το ΓεΣΥ σταμάτησε να υπάρχει κάτι τέτοιο και κυρίως αυτό επηρεάζει τους υπερήλικες γονιούς, ενώ οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν και προβλήματα φροντίδας. «Παρά το γεγονός ότι δόθηκαν μερικές εξαιρέσεις, οι διαδικασίες είναι τόσο βραδυκίνητες και γραφειοκρατικές, που μέχρι να λάβουν βοήθεια ο κόσμος αποβιώνει», σημείωσε. Υπάρχει κόσμος στον οποίο πριν το ΓεΣΥ στελνόταν νοσηλευτής στο σπίτι 1-2 φορές την εβδομάδα για την απαραίτητη φροντίδα. Ωστόσο με το ΓεΣΥ ενημερώθηκαν ότι μπορεί να στέλνεται μόνο κάθε μια φορά τον μήνα ή 12 φορές το χρόνο.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο εγείρουν οι συγγενείς των αγνοουμένων είναι η φαρμακευτική κάλυψη. Όπως ανέφερε ο κ. Σεργίδης, ο Υπουργός Υγείας τούς ενημέρωσε ότι κατόπιν σχετικών βεβαιώσεων και πιστοποιητικών θα απαλλάσσονται από τη συμπληρωμή σε φάρμακα, ακτινογραφίες και άλλα τέλη. Παρόλα αυτά δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή κάτι τέτοιο.

 

Από τους 43 αγνοούμενους του 1963-64 μόνο οι 11 ταυτοποιήθηκαν

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγνοουμένων 1963-1964 ανέφερε ότι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους συγγενείς των αγνοουμένων του 1974, ωστόσο, σημείωσε, είναι πολύ πιο μεγάλα, καθώς πρόκειται για πιο μεγάλους ανθρώπους, σημειώνοντας ότι πολύ λίγοι ζουν πλέον. Εξέφρασε τη λύπη του γιατί υπήρξε τεράστια καθυστέρηση από την πολιτεία για να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν αγνοούμενοι και από το 1963-64. Όπως είπε, «μόλις το 2006 η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνώρισε ότι υπάρχουν αγνοούμενοι και από το 1963-64 και φτάσαμε το 2009 να καταθέσουμε φακέλους στη ΔΕΑ και να ζητούμε εντοπισμό αγνοούμενων του ’64. Είχε τις συνέπειές του αυτό το πράγμα», είπε και υπέδειξε ότι από τους 43 αγνοούμενους μόνο οι 11 ταυτοποιήθηκαν.

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.