Γιατί Ανδρέα Μαυρογιάννη;

Του Άντρου Κυπριανού*

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης βρίσκεται στη δηµόσια ζωή εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Πολύ επιτυχηµένος διπλωµάτης µε εξαιρετική υπηρεσία σε σηµαντικά πόστα. […] Πόστα που του έδωσαν τη δυνατότητα να γνωρίζει λεπτοµερώς τη λειτουργία τους, αλλά και όλους τους σηµαντικούς αξιωµατούχους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Πέρα απ’ αυτά υπηρέτησε στην οµάδα Κυπριακού διαδοχικών Προέδρων, όπως οι Γλ. Κληρίδης, Τ. Παπαδόπουλος και Ν. Αναστασιάδης, στην κυβέρνηση του οποίου υπηρέτησε ως διαπραγµατευτής για εννιά και πλέον χρόνια µέχρι την παραίτησή του. Το πιο σηµαντικό απ’ όλα τα πόστα που υπηρέτησε, που ήταν και το µόνο πολιτικό, ήταν ως Υφυπουργός για θέµατα Ε.Ε. στην κυβέρνηση ∆. Χριστόφια. Απ’ αυτό το πόστο διαχειρίστηκε από µέρους της κυβέρνησης την προεδρία της Ένωσης µε εξαιρετικά αποτελέσµατα.

Τον Α. Μαυρογιάννη τον γνώρισα το 2001. Θεωρώ ότι ξεχωρίζει γιατί είναι αδιάφθορος, έντιµος και συνεπής. Γενικά για την ποιότητα του χαρακτήρα του. Είναι άνθρωπος µε βαθιές γνώσεις σε ένα πολύ µεγάλο φάσµα θεµάτων, γεγονός που τον βοηθά να διαµορφώνει θέσεις και απόψεις εύκολα.

Τα µείζονα θέµατα τα οποία απασχολούν τον κυπριακό λαό και που θα πρέπει να κρίνουν την τοποθέτησή του στις προεδρικές εκλογές είναι:

1. Καταπολέµηση διαφθοράς: Όσοι γνωρίζουν τον Α. Μαυρογιάννη ξέρουν ότι είναι αδιάφθορος: Όπου και αν υπηρέτησε δεν καταδέχτηκε ποτέ να καταχραστεί τη θέση του. Είναι ως εκ τούτου ο µόνος από τους τρεις σηµαντικούς υποψηφίους που µπορεί να καταπολεµήσει τη διαφθορά και να καθορίσει διαδικασίες εξυγίανσης της πολιτικής και κοινωνικής ζωής στην Κύπρο. Χρειάζεται όµως να περάσει ισχυρά το µήνυµα στην κοινωνία ότι µε την εκλογή του θα εργαστεί προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτα, για να καθοριστούν διαδικασίες που θα περιορίζουν τη δυνατότητα φαινοµένων διαφθοράς. ∆εύτερον, ότι θα αξιοποιηθούν τα ευρήµατα ερευνών που έγιναν για τα σκάνδαλα για να τιµωρηθούν παραδειγµατικά όσοι ενέχονται σε φαινόµενα διαφθοράς. Προς αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί εµπειρογνωµοσύνη από το εξωτερικό, όπου απαιτηθεί.

2. Καταπολέµηση της ακρίβειας – δίκαιη κατανοµή εθνικού εισοδήµατος: Ο Α. Μαυρογιάννης λόγω της καταγωγής του και της κοινωνικής του ευαισθησίας έχει επεξεργαστεί σηµαντικές προτάσεις που οδηγούν σε δικαιότερη κατανοµή του Εθνικού Εισοδήµατος και αντιµετώπιση της ακρίβειας. Που δηµιουργούν ασπίδα προστασίας για τους εργαζοµένους και όσους έχουν ανάγκη από τη στήριξη της Πολιτείας. Αυτές οι προτάσεις, που είναι επακριβώς υπολογισµένες στο κόστος τους και δεν προκαλούν προβλήµατα στην κυπριακή οικονοµία, πρέπει να γίνουν κτήµα του λαού για να τον πείσουν να τον στηρίξει.

3. Ήθος και ύφος εξουσίας: Η πολύχρονη παρουσία του Α. Μαυρογιάννη στη δηµόσια ζωή, αλλά και η ποιότητα του χαρακτήρα του, εγγυώνται το ήθος και το ύφος µε το οποίο θα ασκήσει την εξουσία. Ήθος και ύφος που δεν θα έχει καµιά σχέση µε αυτό της σηµερινής κυβέρνησης και θα παραδειγµατίζει σωστά την κυπριακή κοινωνία.

4. Κυπριακό: Το άφησα τελευταίο για να του δώσω την απαραίτητη βαρύτητα. Ο Α. Μαυρογιάννης µε τη στήριξη του ΑΚΕΛ, µπορεί να εργαστεί για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ε/κ πλευράς στη διεθνή κοινότητα. Με ειλικρίνεια και επιµονή στο συµφωνηµένο πλαίσιο, το έργο που έχει παραχθεί µέχρι σήµερα και από κει που µείναµε στο Κραν Μοντανά να πείσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η λύση ∆ιζωνικής, ∆ικοινοτικής Οµοσπονδίας, µε πολιτική ισότητα όπως ερµηνεύεται στα σχετικά ψηφίσµατα του ΟΗΕ, είναι η µόνη επιλογή. Λύση όπως τη συµφωνήσαµε από το 1977 και την επαναβεβαιώσαµε πολλές φορές σε σχετικά ψηφίσµατα του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισµών, καθώς επίσης και στις συµφωνίες υψηλού επιπέδου.

Είναι γεγονός ότι κάποιοι µπορεί να δυσπιστούν για το πώς θα χειριστεί το Κυπριακό. Μπορεί και πρέπει να πείσει ότι θα συνιστά προτεραιότητα η λύση όπως τη συµφωνήσαµε µε τη διεθνή και την τ/κ κοινότητα. Λύση στην οποία Ε/κ, Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρµένιοι και Λατίνοι θα είµαστε αφέντες στο κυρίαρχό µας κράτος, απαλλαγµένοι από εγγυήσεις, ξένους στρατούς και συρµατοπλέγµατα.

Για όλα τα πιο πάνω και άλλα πολλά καλώ όλους όσοι αγαπούν την Κύπρο να βάλουν το χέρι στην καρδιά και να ψηφίσουν Α. Μαυρογιάννη. Για να ξαναδώσουµε ελπίδα και προοπτική στον τόπο. Να επαναφέρουµε το χαµόγελο στα χείλη των απλών ανθρώπων.

*Τέως Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.