ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥ: Με τη Λεμεσό δεν παίζουμε!

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης

Τα έργα του καθενός είναι εκεί και τα βλέπουν όλοι

Συνέντευξη στον Χρήστο Χαραλάμπους

Andreas Xristou

Ο Ανδρέας Χρίστου δεν χρειάζεται βέβαια συστάσεις, αφού με την πολύχρονη παρουσία του στα κοινά, είτε ως βουλευτής είτε ως υπουργός ή δήμαρχος της Λεμεσού την τελευταία δεκαετία, έχει αφήσει κατά γενική παραδοχή έντονο το στίγμα της ευθύτητας και της εργατικότητάς του, του προγραμματισμού και της αποτελεσματικότητας των δράσεων και επιλογών του. 

Χαρακτηριστικά που αντικατοπτρίζονται απόλυτα στο πολύπλευρο έργο που έχει γίνει στη Λεμεσό, καθιστώντας την ως πόλη πρότυπο για άλλες περιοχές, εντός και εκτός Κύπρου.

Ενα έργο στο οποίο έπεται συνέχεια, με βάση σχέδια και προγράμματα που ήδη είναι έτοιμα και περιμένουν την υλοποίησή τους, ώστε η Λεμεσός να πάει, πραγματικά και ουσιαστικά, ακόμα πιο ψηλά. Και η μέχρι τώρα εμπειρία έχει αποδείξει ότι ο Ανδρέας Χρίστου δεν είναι των λόγων και των συνθημάτων, αλλά των στόχων που μετατρέπονται σε έργα.

Αν και βρέθηκε σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αντιμέτωπος με μηδενιστικές, συκοφαντικές και άλλες απαράδεκτες συμπεριφορές, ωστόσο κράτησε το επίπεδό του και με παρρησία δίνει τις απαντήσεις του και παραθέτει το έργο που επιτελέστηκε, αλλά και το έργο που τον περιμένει…

Στην προεκλογική εκστρατεία θα έλεγε κανείς ότι ο ανθυποψήφιός σας «πιάστηκε» κατά κύριο λόγο από κάποιες αναφορές του Γενικού Ελεγκτή για τα του Δήμου Λεμεσού. Τι ήταν τελικά όλο αυτό;

Η προσπάθεια αξιοποίησης της προκαταρκτικής επιστολής του Γενικού Ελεγκτή για προεκλογικές σκοπιμότητες στιγματίζοντας και σπιλώνοντας ανθρώπους και συνειδήσεις κατέρρευσε και καταπλάκωσε όσους βυσσοδομούσαν.

Αυτή η προσπάθεια αποδείχθηκε ως μείζον προεκλογικό ατόπημα και πάθημα γι’ αυτούς που το επινόησαν.

Η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ημερομηνίας 2 Δεκεμβρίου 2016 είναι σαφής και μας δικαιώνει πλήρως. Υπομέναμε τη λάσπη και τα ψεύδη γιατί θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι η Λεμεσός δεν έχει ανάγκη μια χαμηλού επιπέδου προεκλογική εκστρατεία.

Ποιο είναι δηλαδή το νόημα και η ουσία αυτής της έκθεσης που κατά κάποιον τρόπο χρησιμοποιήθηκε σαν παντιέρα εναντίον του δήμου, αλλά και εσάς προσωπικά;

Στην έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής κάνει ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει παραβίαση των νόμων, ούτε από τον δήμαρχο ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Λεμεσού.

Αναμένουμε ακόμα τη δημόσια απολογία του κ. Νικολαΐδη και του επιτελείου του που με εμφανή σκοπιμότητα προσπάθησαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης, πλήττοντας τον δήμαρχο και κατ’ επέκταση τον Δήμο Λεμεσού, κάνοντας μάλιστα αναφορές κατά την περασμένη εβδομάδα ακόμα και για κορυφή του παγόβουνου.

Με τη Λεμεσό δεν παίζουμε! Δείχνουμε κατανόηση για τη θέση και τη στάση του κ. Νικολαΐδη, διότι τα έργα του καθενός είναι εκεί και τα βλέπουν όλοι.

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης
Φωτογραφία: παύλος βρυωνίδης

Και πράγματι, εκείνο που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι τα έργα που γίνονται ή που περιμένει να γίνουν στην πόλη και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητά του.

Να πούμε λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά έργων όπως το πολεοδομικό έργο της σύνδεσης της παραλιακής λεωφόρου με τη λεωφόρο Ρούσβελτ, με τα έργα να ξεκινούν τον ερχόμενο μήνα.

Μέσα στον Ιανουάριο ξεκινά και η ανακατασκευή της οδού Αγίας Φυλάξεως, ενώ τον ίδιο μήνα παραδίδεται ένα ακόμα πολιτιστικής σημασίας έργο που είναι το Δημοτικό Εικαστικό Κέντρο «Αποθήκες Παπαδάκη».

Να πούμε ακόμα ότι εντός Ιανουαρίου θα είναι έτοιμο και το Ενυδρείο του Ζωολογικού Κήπου.

Στην πενταετία που έχουμε μπροστά μας, τι άλλο μπορεί να περιμένει η Λεμεσός;

Για την επόμενη πενταετία προβλέπονται μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη – ανάπλαση της περιοχής μεταξύ μαρίνας και νέου λιμανιού, ο σχεδιασμός και η έναρξη έργων στην Ακταία οδό. Η περαιτέρω βελτίωση όλων των γειτονιών όλων των συνοικιών (πάρκα, δρόμοι, πεζοδρόμια, κοινωνικές υπηρεσίες, αθλητικές εγκαταστάσεις) είναι επίσης στις προτεραιότητές μας.

Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα ευρύ πλάνο που αφορά την Αγία Φύλα, όπως η έναρξη της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της περιοχής, αλλά και ο σχεδιασμός και κατασκευή ανισόπεδων ή υπόγειων, απευθείας οδικών συνδέσεων, της Αγίας Φύλας με τις περιοχές νότια του υπεραστικού δρόμου για διευκόλυνση της κυκλοφορίας, όπως και κάποιες άλλες οδικές αλλαγές και ρυθμίσεις. Στους σχεδιασμούς της πενταετίας περιλαμβάνεται και η δημιουργία αθλητικού κέντρου σε δημοτική περιουσία στην Αγία Φύλα.

Αξια αναφοράς είναι και η πλήρης αξιοποίηση και εφαρμογή των εισηγήσεων της Μελέτης Βιώσιμης Κινητικότητας για τη μείζονα Λεμεσό, η οποία έχει πρόσφατα προκηρυχθεί. Στα πλαίσια αυτά θα μελετηθεί η επέκταση μονοδρομήσεων και πεζοδρομήσεων σε ολόκληρη την πόλη.

Στα έργα της πενταετίας περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός και ανάπλαση, πεζοδρομήσεις και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην περιοχή ανατολικά της οδού Ανεξαρτησίας, νότια της Γλάδστωνος και μέχρι τον δημόσιο κήπο, με τη δημιουργία, παράλληλα, περιβαλλοντικού περιπάτου που να ενώνει τα διάφορα αξιοθέατα της περιοχής.

Επιγραμματικά να αναφέρουμε επίσης:

 • Τη βελτίωση του δρόμου πρόσβασης και παροχή υπηρεσιών (αποχέτευση, νερό, ηλεκτρισμός) προς το Ladies Mile.
 • Την ανακατασκευή πεζοδρομίων και ασφαλτοστρώσεις όπου χρειάζεται, σε ολόκληρη την πόλη.
 • Τη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης και αύξηση της χωρητικότητας των υφιστάμενων σε όλη την πόλη.
 • Τη χρηματοδότηση και απόκτηση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και εξοπλισμού καταπολέμησης ρύπων στη θαλάσσια περιοχή.
 • Την αξιοποίηση της δημοτικής κτημοσύνης στον Εναέριο.
 • Την κατασκευή νέων διαμερισμάτων για φτωχές οικογένειες εις αντικατάσταση των παλιών δημοτικών κατοικιών.
 • Την ετοιμασία Σχεδίου Περιοχής για το μητροπολιτικό πάρκο στα βόρεια της πόλης με πυρήνα το κρατικό δάσος της Αγίας Φύλας.
Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης
Φωτογραφία: παύλος βρυωνίδης

Αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας αποτέλεσαν και οι δυτικές συνοικίες της πόλης για τις οποίες υπερτονίζεται από κάποιους ότι έχουν ξεχαστεί. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό το θέμα;

Στις συνοικίες της πόλης μας έχει γίνει πολλή εργασία. Εχουν διαμορφωθεί δύο κέντρα ενασχόλησης ενηλίκων, έγιναν δυο υγειονομικά γραφεία στελεχωμένα και εξοπλισμένα, χτίστηκαν διαμερίσματα για φτωχές οικογένειες, διαμορφώθηκε το μεγάλο γραμμικό πάρκο του Γαρύλλη που καλύπτει επτά περίπου χιλιόμετρα, ενώ επεκτάθηκε σχεδόν παντού το δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων.

Εγιναν γήπεδα στον Αγιο Αντώνιο και το Ζακάκι, κατασκευάστηκαν πεζοδρόμια και ασφαλτοστρώθηκαν δρόμοι, έγιναν έργα ανάπτυξης του πρασίνου και μικροί χώροι στάθμευσης και πήραμε για πρώτη φορά στις συνοικίες πολιτιστικές δραστηριότητες. Εγκαθιδρύσαμε επίσης θεσμούς όπως το Ανοικτό Σχολείο και ο Παρατηρητής της Γειτονιάς.

Αυτή τη στιγμή έχουμε, όπως είναι πολύ καλά γνωστό, στη διάθεσή μας 22 εκ. ευρώ στα πλαίσια των συγχρηματοδοτούμενων έργων της περιόδου 2014-2020 που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

 • Αποκατάσταση δημοτικών πολυκατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου και αξιοποίησή τους για πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.
 • Δημιουργία στα ακίνητα του δήμου στη Φραγκλίνου Ρούσβελτ, κέντρου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
 • Αποκατάσταση του τ/κ κινηματογράφου και μετατροπή του σε πολιτιστικό χώρο.
 • Διαμόρφωση και εμπλουτισμό πλατειών (Συντάγματος, Φιλελλήνων, Αναγέννησης, Νίκου Ρούσου).
 • Σχεδιασμό της πλατείας Ειρήνης (μεταξύ εκκλησίας Αγίου Αντωνίου και Τζαμί Τζετίτ).
 • Βελτίωση όψεων οικιών και καταστημάτων.
 • Ανάπλαση της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου.
 • Επέκταση Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη και οργανική σύνδεση με τη θάλασσα κατά μήκος των οδών Δημοκρατίας / Αλεξανδρείας.
 • Δημιουργία Κέντρου Ενασχόλησης Ενηλίκων και Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων.

Νέες προκλήσεις – νέες ευθύνες

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης
Φωτογραφία: παύλος βρυωνίδης

Ενα τελευταίο μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους δημότες της Λεμεσού;

Η πόλη μας βρίσκεται πια ανάμεσα στους πρώτους ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς και έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα έφερε έργα εκατομμυρίων στη Λεμεσό. Αποδείξαμε στην πράξη την κοινωνική μας ευαισθησία, με συμπαράσταση στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτέλεσαν επένδυση ζωής στη δράση μας, η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη του πρασίνου ήταν προτεραιότητα στην καθημερινή μας προσπάθεια.

Ενα καινούργιο πρόγραμμα ανάπτυξης βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Νέα μεγάλα έργα σχεδιάζονται και άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο δήμαρχος και το νέο Δημοτικό Συμβούλιο από την επόμενη ημέρα των εκλογών ξεκινούν δουλειά, έχοντας μπροστά τους ως καθήκον την υλοποίηση ενός νέου, ζωντανού και δημιουργικού οράματος.

Ασφαλώς ποτέ και τίποτα δεν είναι αρκετό. Θα υπάρχει πάντα το περιθώριο βελτίωσης, που συνεχώς θα επιδιώκουμε, ιδιαίτερα όταν τα δημόσια οικονομικά επιτρέψουν να δρομολογηθούν τα έργα τα οποία λόγω της κρίσης «πάγωσαν».

Μπροστά μας βρίσκονται ήδη νέες προκλήσεις και νέες ευθύνες.

Εκφράζω και με αυτή την ευκαιρία την απεριόριστη εκτίμησή μου προς τους δημότες μας, προς όλους τους κατοίκους της Λεμεσού, οι οποίοι μας στήριξαν, μας ενεθάρρυναν και εργάστηκαν μαζί μας γι’ αυτό που όλοι από κοινού επιτύχαμε.

Τους διαβεβαιώνουμε ότι η ίδια πολιτική συναίνεσης, συνεργασίας και συναντίληψης θα διέπει πάντοτε τις σκέψεις και τις δράσεις μας.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.