Mε αφορμή/ Ορίζοντας

Ανδρέας Χρυσάνθου: Κανένας μόνος του με την Κίνηση Πολιτισμού

Με αφορμή τη μουσική παράσταση Όλοι οι Ρεμπέτες του Ντουνιά I ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ που διοργανώνεται στο θέατρο Ριάλτο, στο πλαίσιο των συναυλιών της Κίνησης Πολιτισμού «Κανένας μόνος του», ο Ανδρέας Χρυσάνθου, Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτισμού μιλάει στον Ορίζοντα:

Πείτε μας λίγα λόγια για τις εκδηλώσεις «Κανένας μόνος του» που διοργανώνει η Κίνηση Πολιτισμού;

Πραγματοποιήθηκαν τρεις συναυλίες οι οποίες μεταδόθηκαν διαδικτυακά, τόσο οι πρεμιέρες όσο και επαναλήψεις τους. Οι δύο πρώτες μαγνητοσκοπήθηκαν πριν τα απαγορευτικά μέτρα στο θέατρο Παλλάς.

Η συναυλία με τίτλο «Οι τρεις Μάνοι» μεταδόθηκε πρώτη φορά την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021. Συμμετείχαν ο Κούλης Θεοδώρου, η Μαρία Θεοδότου, ο Νικόλας Φιλήτας, ο Δημήτρης Μεσημέρης, η Φρειδερίκη Τομπάζου  και πενταμελής ορχήστρα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε  ο Κούλης Θεοδώρου. Η δεύτερη με τίτλο «Τραγούδια του Διπλανού» μεταδόθηκε πρώτη φορά την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021. Συμμετείχαν δύο νέοι κύπριοι ερμηνευτές,  η Φρειδερίκη Τομπάζου, και ο Πάρης Παράσχου με πέντε μουσικούς υπό τη διεύθυνση και καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Καλογήρου.

Η τρίτη διαδικτυακή συναυλία κάτω από το σύνθημα “ο πολιτισμός δηλώνει παρόν και αντιστέκεται” μεταδόθηκε και παράμενε διαθέσιμη στο  youtube και στο  facebook στις 27 και 28 Φεβρουαρίου. Σε αυτή τη συναυλία οι συμμετοχές ήταν ατομικές και συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών.   Συμμετείχαν: οι Cyprus Percussion Group, Julio Κομπολόι, Monsieur Doumani, Γιώργος Γρηγορίου, Γιώργος Καλογήρου, Δαλιδά, Δέσποινα Ανδρέου, Δημήτρης Σουρουλλάς ,Γιώργος Δημητρίου, Δημήτρης Μεσημέρης, Δημήτρης Φανής, Κατερίνα Παράσχου, Κούλλης Θεοδώρου, Κώστας Δημητρίου, Τάσος Αναστάση, Κώστας Ναθαναήλ, Μαρία Λεβέντη, Λουκία Σκορδή, Μαρία Θεοδότου, Ευθύβουλος Θεοχάρους, Παναγιώτης Τσαππής, Μάριος Γεωργίου, Νεφέλη Αντωνίου, Νικόλας Φιλίτας, Πάνος Μπούσαλης, Πάρης Παράσχος, Πέτρος Κουλουμής, Σάββας Χρυσοστόμου, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και Φρειδερίκη Τομπάζου

Ποια ήταν η μέχρι σήμερα ανταπόκριση του κοινού σε αυτές τις συναυλίες;

Νομίζω η ανταπόκριση ήταν πολύ θερμή και τα μηνύματα από τον κόσμο από πολύ θετικά μέχρι ενθουσιώδη. Αυτό μας ενθάρρυνε να κλιμακώνουμε με νέες ιδέες τη πρωτοβουλία μας και να συνεχίζουμε. Κάτι που αγκαλιάστηκε από αρκετό κόσμο ήταν η καθημερινή ανάρτηση στη Σελίδα της Κίνησης Πολιτισμού κάθε μέρα στις 9μμ, διαδοχικά από τις πρώτες δύο συναυλίες, ενός τραγουδιού με τη σειρά. Πολλοί μας είπαν ότι περίμεναν και περιμένουν αυτή την ώρα για να ακούσουν έστω και ένα όμορφο τραγούδι σαν μια ψυχολογική τόνωση σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Πήραμε από πολλούς αρκετά μηνύματα και προτροπές για οργάνωση ανάλογων συναυλιών με φυσική παρουσία όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Οι ίδιοι οι καλλιτέχνες πως αντιμετώπισαν αυτές τις εκδηλώσεις;

Πιστεύω με πολλή ικανοποίηση προθυμία και συγκίνηση. Σίγουρα το ευχαριστώ μας προς όλους είναι πολλαπλάσιο από τις δικές τους ευχαριστίες για την Κίνηση Πολιτισμού που πήρε αυτές τις πρωτοβουλίες.

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι καλλιτέχνες  ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας και της λήψης των περιοριστικών μέτρων;

Οι άνθρωποι του πολιτισμού είναι ανάμεσα στις ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. Θέατρα, σχολές χορού, τραγουδιστές, μουσικοί, εικαστικοί, σκηνοθέτες, γενικά οι εργαζόμενοι σε κάθε τομέα της τέχνης βιώνουν εδώ και ένα χρόνο μια τραγική πραγματικότητα χωρίς εισόδημα, χωρίς δυνατότητα να επιβιώσουν. Αρκετοί δυσκολεύονται στην κυριολεξία να βρουν το γεύμα της ημέρας.

Η αξιοπρέπεια τους όμως δεν τους επιτρέπει ούτε να εκλιπαρούν ούτε να ζητιανεύουν. Απαιτούμε λοιπόν  να ακουστεί η φωνή τους και το μήνυμα αγωνίας που εκπέμπουν σήμερα. Πριν να είναι αργά όχι μόνο γι αυτούς, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία μας. Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι  καλλιτέχνες και οι πνευματικοί άνθρωποι δεν μας συντροφεύουν μόνο και μας  ψυχαγωγούν με το έργο τους, αλλά κρατούν επίσης  ζωντανές τις αξίες, την ομορφιά και την ανθρωπιά, τον πολιτισμό που φωτίζει και αντιστέκεται στη βαρβαρότητα, τον σκοταδισμό και την παρακμή – τον πολιτισμό που κρατά όρθιες τις κοινωνίες.

Τι πρέπει να γίνει από την πλευρά της Πολιτείας;

Το μήνυμα μας είναι πως, παρά τη μεγάλη σημασία τους, δεν αρκούν οι εθελοντικές πρωτοβουλίες για να μείνουν όρθιοι και να επιβιώσουν οι καλλιτέχνες μας. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει επειγόντως τις ευθύνες της. Ανάμεσα σε άλλα μέτρα εισηγούμαστε και τα πιο κάτω:

  1. Σχέδια στήριξης των καλλιτεχνών από το κράτος και τις πολιτιστικές υπηρεσίες.
  2. Αξιοποίηση με έκτακτες συμμετοχές και οικονομική στήριξη καλλιτεχνών από δημόσιους οργανισμούς που παράγουν πολιτισμό (πχ ΘΟΚ, ΡΙΚ). Διάθεση επιπλέον κονδυλίων.
  3. Χορηγίες από ημικρατικούς οργανισμούς (πχ ΣΥΤΑ, ΑΗΚ) για πολιτιστικές δράσεις.
  4. Αγορά έργων εικαστικών από υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες.
  5. Προγραμματισμός παραστάσεων (θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, χορός) σε σχολεία, πανεπιστήμια, στρατόπεδα κλπ μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, επιχορηγημένα από το υπουργείο παιδείας. Πέραν των επιδομάτων που πρέπει να αυξηθούν και να δοθούν σε περισσότερους.
  6. Να ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού με όλα τα μέτρα προστασίας αφού ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού δεν είναι μεγαλύτερος από χώρους που ανοίγουν.

Πείτε λίγα λόγια για τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο Ριάλτο.

Παρουσιαζουμε σε συνεργασία με το Ριάλτο την εξαιρετική παράσταση του Δημήτρη Φανή, «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά», πάλι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κανένας μόνος του»

Στην παράσταση παρουσιάζεται με τρόπο διεξοδικό το σπουδαίο κεφάλαιο του ρεμπέτικου τραγουδιού! Μας ταξιδεύει στις εποχές που γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και καθιερώθηκε το ρεμπέτικο ή λαϊκό αστικό τραγούδι, το οποίο αποτελεί μια κορυφαία και αναλλοίωτη αξία όχι μόνο για την ελληνική μουσική, αλλά και για το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.

Ποια τα επόμενα σχέδια της Κίνησης Πολιτισμού;

Θέλουμε να συντροφεύουμε τον κόσμο έστω και με ένα ελάχιστο δείγμα καθημερινής συνεισφοράς της τέχνης στην ψυχολογία του που λόγω των συνθηκών της πανδημίας είναι γενικά πολύ κακή. Η σελίδα της Κίνησης μας στο facebook θα συνεχίσει τις αναρτήσεις με ένα τραγούδι, ένα ποίημα, κείμενο, πίνακα κλπ μέχρι η κατάσταση να γίνει πιο υποφερτή. Έστω και για μερικά λεπτά χρειαζόμαστε ένα χαμόγελο καθημερινά. Υπάρχουν και άλλες σκέψεις που μόλις πάρουν ολοκληρωμένη μορφή θα ανακοινωθούν. Η πιο σημαντική, όπως προκύπτει και από τις εισηγήσεις πολλών φίλων μας, είναι η οργάνωση μιας κοινής συναυλίας, στη μορφή αυτών που μεταδώσαμε διαδικτυακά, ζωντανά αυτή τη φορά όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Θεάτρο Ριάλτο

14 Μαρτίου 2021 στις 18:00,

Ζωντάνα και διαδικτυκά.

Κείμενα / καλλιτεχνική επιμέλεια / σκηνοθεσία: Δημήτρης Φανής, Μουσικοί: Γιώργος Δημητρίου, Άριστος Χριστοδούλου, Κώστας Χαλλούμας, Γιώργος Λάμπρου, Πάμπος Δημητρίου, Παναγιώτης Ξανθόπουλος , Άννη Παντελή, Δημήτρης Μεσημέρης, Δημήτρης Φανής. Πρόζα: Κυριάκος Χατζηστυλλής / Χορός: Nicosia Dance Center/ Μακιγιάζ: Thea Chrys

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.