Ανδρέας Καυκαλιάς: Να ανακοπεί η ανισότητα και να επανέλθει η ελπίδα

Ο κόσμος της Λεμεσού αναγνωρίζει τη μαχητικότητά του στη διεκδίκηση των δίκαιων και δικαιωμάτων της πόλης και της επαρχίας σε όλους τους τομείς και με αυτά τα χαρακτηριστικά ο Αντρέας Καυκαλιάς ευελπιστεί στην ανανέωση της εμπιστοσύνης, που θα του δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει εντός και εκτός Βουλής να αγωνίζεται και να προσφέρει στον τόπο.

Οι οικονομικές πολιτικές και τακτικές της κυβέρνησης οδήγησαν σε επικίνδυνα αδιέξοδα διευρύνοντας συνεχώς το κοινωνικό χάσμα. Τι φταίει γι’ αυτό και πώς μπορεί να ανατραπεί;

Το μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας βρίσκεται σε τέλμα. Οι πολιτικές της κυβέρνησης εδράζονται στην αρπαχτή και το πρόσκαιρο κέρδος. Την ίδια ώρα, οι βασικοί τομείς ανάπτυξης της οικονομίας αποδεικνύονται μη ανθεκτικοί και αδύνατοι να αντέξουν τις πιέσεις. Ως αποτέλεσμα, οι εισοδηματικές ανισότητες διευρύνονται, αναπαράγεται η διαφθορά, ενώ οι επιδόσεις της χώρας αναφορικά με την πράσινη οικονομία και το περιβάλλον παραμένουν κακές.
Για να ανατραπούν αυτά τα δεδομένα, επιβάλλεται ο επαναπροσδιορισμός του αναπτυξιακού μοντέλου και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στους βασικούς τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και του πρωτογενούς τομέα, καθώς και η υιοθέτηση πολιτικών που θα οδηγούν σε δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου, ποιοτικές θέσεις εργασίας, αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και κατ’ επέκταση ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθών.

Τι επιβάλλεται να γίνει ώστε να εκλείψει ή έστω να βελτιωθεί η απελπιστική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν οι αγρότες;

Η κρίση στον αγροτικό τομέα αποκτά χαρακτηριστικά μονιμότητας. Για να αλλάξουν, ουσιαστικά, τα πράγματα, πρέπει να γίνουν τομές που να αγγίζουν τα θεμέλια ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και ο αγροτικός τομέας να αποκτήσει τη θέση του σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται να δοθούν λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο, όπως: η εκμετάλλευση των αγροτών από τους μεσάζοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η ανεπάρκεια νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει και να ενισχύει τη θέση των κυπριακών προϊόντων, η εδραίωση ολιγοπωλιακών-μονοπωλιακών καταστάσεων (σφαγεία-σιτηρά), το υψηλό λειτουργικό κόστος, η μη εξεύρεση πόρων, εν τη απουσία και του Συνεργατισμού, για κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών και η αδυναμία, ελλείψει αποτελεσματικών κινήτρων, προσέλκυσης νέων στον τομέα.

Πώς πρέπει το κράτος να δράσει ώστε ο τομέας του Πολιτισμού να πάψει να αποτελεί τον φτωχό συγγενή;

Κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή πρόταση της κυβέρνησης για την ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, μια εξέλιξη η οποία μας βρίσκει σύμφωνους. Ωστόσο, αυτό που θα κρίνει την τελική μας θέση είναι το πώς θα διαμορφωθεί το περιεχόμενο της πρότασης. Από κει και πέρα, με ή χωρίς Υφυπουργείο Πολιτισμού, ζητούμενο είναι οι πολιτικές και οι πράξεις της πολιτείας να δημιουργούν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο που να προσδίδει την αξία που πρέπει προς τον πολιτισμό και τους δημιουργούς μας.
Επιβάλλεται να υπάρξει σημαντική αύξηση των κρατικών κονδυλίων για τον Πολιτισμό. Να θεσπιστεί νομοθεσία που να κατοχυρώνει τους δημιουργούς και τα δικαιώματά τους. Να προστατευτούν οι αρχαιότητες και η πολιτιστική κληρονομιά από τις πιέσεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Να εφαρμοστεί, επιτέλους, η νομοθεσία που προνοεί τον εμπλουτισμό με έργα τέχνης των υπό ανέγερση δημοσίων κτιρίων. Να επανέλθει το τιμητικό χορήγημα στους ανθρώπους του Πολιτισμού, που αποκόπηκε το 2013 από αυτή την κυβέρνηση.

Ποιες προτεραιότητες θέτεις για τον κόσμο της πόλης και της επαρχίας Λεμεσού;

Να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τον άνθρωπο, να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και το συμφέρον των πολλών, να προστατεύουμε τον δημόσιο πλούτο, να δημιουργούμε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για την κοινωνία, για την τωρινή γενιά και κυρίως για τις επόμενες γενιές.
Για την πόλη και επαρχία μας, ψηλά στις προτεραιότητες είναι το στεγαστικό πρόβλημα, τα «άπιαστα» ενοίκια, η ανάγκη να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα ψηλά κτίρια, το κυκλοφοριακό, η αντιμετώπιση των προβλημάτων στη διαχείριση των αποβλήτων.
Ειδικότερα για την ύπαιθρο, στις προτεραιότητες είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου, η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, οι ενισχυμένες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ίσες ευκαιρίες μόρφωσης, η δημιουργία πολιτιστικών υποδομών, η παροχή κινήτρων για μόνιμη εγκατάσταση, αλλά και κινήτρων δημιουργίας παραγωγικών μονάδων με θέσεις εργασίας.

Ποιο είναι το στοίχημα σε αυτές τις εκλογές για το ΑΚΕΛ;

Η κοινωνία, ο τόπος, βιώνουν ακραίες καταστάσεις παρακμής σε όλα τα επίπεδα. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα προσδιορίσει απλά τα ποσοστά των κομμάτων και θα σχηματίσει τον πολιτικό-κομματικό χάρτη του τόπου, αλλά θα κρίνει αν υπάρχει προοπτική να αλλάξουν τα πράγματα.
Ως ΑΚΕΛ, έχουμε θέσει τους στόχους μας: ενίσχυση της εκλογικής μας δύναμης και επιβεβαίωση του πρωταγωνιστικού μας ρόλου. Για να ισχυροποιήσουμε τη θέση της κοινωνίας, να υπερασπιστούμε πιο αποτελεσματικά τον λαό από τις πολιτικές που τον έχουν γονατίσει και λυμαίνονται τα συμφέροντά του. Να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια των πολιτών και να δώσουμε ξανά την ελπίδα.
Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.