Ανδρέας Μαυρογιάννης: Η λύτρωση των ηρώων μας θα έρθει μόνο με την επανένωση της πατρίδας μας

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης ήταν ο ομιλητής σε εκδήλωση του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών, στη Λεμεσό.

«Η λύτρωση των ηρώων μας θα έρθει μόνο με την επανένωση της πατρίδας μας. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή να είναι διχοτομημένη, όμως είναι τόσο μεγάλη να είναι ενωμένη από άκρη σε άκρη» τόνισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στην εκδήλωση «Μνήμης και Τιμής» της Αντίστασης στο πραξικόπημα, που διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών στη Λεμεσό.

«Τα χρόνια περνούν και οι καιροί αλλάζουν. Μα το «δεν ξεχνώ» δεν πρέπει να γίνει σύνθημα. Είναι και πρέπει να παραμείνει βίωμα. Πρέπει να γνωρίζουμε, να θυμόμαστε και να θυμίζουμε τι έγινε και για το πώς οδηγηθήκαμε στο διπλό έγκλημα. Στο πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή. Το πώς φτάσαμε εκεί, ποια ήταν τα αίτια, ποιοι ήταν οι αίτιοι και πού μας οδήγησαν, οφείλουμε να τα θυμόμαστε. Οφείλουμε να θυμόμαστε γιατί γέμισε η Κύπρος τάφους και προσφυγικούς συνοικισμούς, γιατί ολόκληρες οικογένειες ακόμα περιμένουν να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους» τόνισε μεταξύ άλλων ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης

Στην ομιλία του ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε πως: «Οι μαύρες εκείνες ημέρες του πραξικοπήματος, πέραν της δράσης των ακροδεξιών στοιχείων της Χούντας και των εγκάθετών της στη χώρα μας, γέννησαν και ήρωες που κοίταξαν κατάματα το πρόσωπο του φασισμού. Ήρωες που βρίσκονται εδώ, σε αυτή την αίθουσα, αλλά και ήρωες που ξεψύχησαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Ήρωες που πέθαναν έκτοτε με το παράπονο αλλά και το γλυκό μειδίαμα ότι εκπλήρωσαν το χρέος τους. Ανθρώπους που κουβαλάνε μαζί τους και μία μοναδική ιστορία αντίστασης, που δεν τη χωράει ο ανθρώπινος νους.

Θα μπορούσαν να γραφτούν τόμοι ολόκληροι για την κάθε προσωπική ιστορία που έχουν βιώσει οι αντιστασιακοί κατά τις ημέρες που ανετράπη η Δημοκρατία. Ιστορίες ανθρώπων που είχαν το θάρρος και την τόλμη να ορθώσουν το ανάστημά τους μπροστά στα τανκς. Ιστορίες ανθρώπων που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της Ελευθερίας και τα ιδανικά της Δημοκρατίας. Ιστορίες για όσους επέλεξαν συνειδητά να σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Έγιναν το φως στο σκοτάδι των τότε ημερών, για κάθε δημοκράτη και δημοκράτισσα, για κάθε πολίτη που αγωνιούσε για το μέλλον της πατρίδας μας. Από τη μία άκρη της Κύπρου μέχρι την άλλη, το σύνθημα ότι δεν θα περάσει ο φασισμός όπλισε τον κυπριακό λαό με σθένος και φρόνημα για να αντισταθεί».


293448802 1969705386554815 1717749929406204201 N

 

Αυτούσια η ομιλία του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην εκδήλωση «Μνήμης και Τιμής» της Αντίστασης στο πραξικόπημα, που διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών στη Λεμεσό:

48 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το μεγάλο έγκλημα που διαπράχθηκε κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην Κύπρο, που άνοιξε διάπλατα τις πύλες σε αυτούς που επεδίωκαν τον διαμελισμό της Κύπρου.

Το έγκλημα που έμεινε ατιμώρητο καθώς δεν αποδόθηκαν, ποτέ, οι ευθύνες που αναλογούσαν.

Απόδοση ευθυνών όχι για εκδίκηση, αλλά γιατί δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον, εάν δεν συμφιλιωθούμε με το παρελθόν μας.


Τα χρόνια περνούν και οι καιροί αλλάζουν. Μα το «δεν ξεχνώ» δεν πρέπει να γίνει σύνθημα. Είναι και πρέπει να παραμείνει βίωμα. Πρέπει να γνωρίζουμε, να θυμόμαστε και να θυμίζουμε τι έγινε και για το πώς οδηγηθήκαμε στο διπλό έγκλημα. Στο πραξικόπημα και την Τουρκική εισβολή. Το πώς φτάσαμε εκεί, ποια ήταν τα αίτια, ποιοι ήταν οι αίτιοι και πού μας οδήγησαν, οφείλουμε να τα θυμόμαστε. Οφείλουμε να θυμόμαστε γιατί γέμισε η Κύπρος τάφους και προσφυγικούς συνοικισμούς, γιατί ολόκληρες οικογένειες ακόμα περιμένουν να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους.

Το οφείλουμε στη νέα γενιά, στα παιδιά μας. Για να γνωρίζουν, για να είναι σε θέση να αναλύουν τα λάθη του παρελθόντος, για να μην επιτρέψουν την επανάληψη.

Doc.20220713.3565008.Dsc 5387 Scaled
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας ανδρέας μαυρογιάννης ήταν ο ομιλητής σε εκδήλωση του παγκύπριου συνδέσμου δημοκρατικών αντιστασιακών, στη λεμεσό.

Οι μαύρες εκείνες ημέρες του πραξικοπήματος, πέραν της δράσης των ακροδεξιών στοιχείων της Χούντας και των εγκάθετών της στη χώρα μας, γέννησαν και ήρωες που κοίταξαν κατάματα το πρόσωπο του φασισμού.

Ήρωες που βρίσκονται εδώ, σε αυτή την αίθουσα, αλλά και ήρωες που ξεψύχησαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα. Ήρωες που πέθαναν έκτοτε με το παράπονο αλλά και το γλυκό μειδίαμα ότι εκπλήρωσαν το χρέος τους. Ανθρώπους που κουβαλάνε μαζί τους και μία μοναδική ιστορία αντίστασης, που δεν τη χωράει ο ανθρώπινος νους.


Θα μπορούσαν να γραφτούν τόμοι ολόκληροι για την κάθε προσωπική ιστορία που έχουν βιώσει οι αντιστασιακοί κατά τις ημέρες που ανετράπη η Δημοκρατία.

Ιστορίες ανθρώπων που είχαν το θάρρος και την τόλμη να ορθώσουν το ανάστημά τους μπροστά στα τανκς. Ιστορίες ανθρώπων που συνελήφθησαν και βασανίστηκαν, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της Ελευθερίας και τα ιδανικά της Δημοκρατίας. Ιστορίες για όσους επέλεξαν συνειδητά να σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Έγιναν το φως στο σκοτάδι των τότε ημερών, για κάθε δημοκράτη και δημοκράτισσα, για κάθε πολίτη που αγωνιούσε για το μέλλον της πατρίδας μας. Από τη μία άκρη της Κύπρου μέχρι την άλλη, το σύνθημα ότι δεν θα περάσει ο φασισμός όπλισε τον κυπριακό λαό με σθένος και φρόνημα για να αντισταθεί.

Doc.20220713.3565007.Dsc 5379 Scaled
Ï áíåîüñôçôïò õðïøþöéïò ãéá ôçí ðñïåäñßá ôçò äçìïêñáôßáò áíäñýáò ìáõñïãéüííçò þôáí ï ïìéëçôþò óå åêäþëùóç ôïõ ðáãêýðñéïõ óõíäýóìïõ äçìïêñáôéêþí áíôéóôáóéáêþí, óôç ëåìåóü.

Εκφράζω τον βαθύτατο μου σεβασμό σε αυτούς που αντιστάθηκαν στο Προεδρικό, στην Αρχιεπισκοπή, στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, στο Καϊμακλί. Στους αστυνομικούς σταθμούς, στον Άη Γιάννη, στον Άη Νικόλα, στο «Εφτάπατο» και στο Γ’ Γυμνάσιο εδώ στη Λεμεσό. Στον αστυνομικό σταθμό της Λάρνακας και στην ενέδρα των πραξικοπηματιών στο Κολόσσι. Στην Πάφο της αντίστασης, από όπου ο Μακάριος διέψευσε τον ίδιο το θάνατο του.


Σε αυτούς που συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν. Σε αυτούς που βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Στα μέλη του Εφεδρικού Σώματος της Αστυνομίας Κύπρου, εκ των ισχυρότερων μορφών αντίστασης κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ Β’ και των παραφυάδων της. Στους ήρωες αυτούς που στάθηκαν απέναντι στα τανκς και αντιστάθηκαν με περισσή γενναιότητα.

Αποτίω φόρο τιμής στα παλικάρια που δεν υπάκουσαν στις διαταγές των πραξικοπηματιών, για την ανατροπή της Δημοκρατίας και δολοφονήθηκαν πισώπλατα και άνανδρα. Σε αυτούς που με το μεγαλείο της θυσίας τους, άφησαν σε όλους εμάς πανάκριβη κληρονομιά.

Πίσω στο σήμερα, οι θυσίες των αντιστασιακών παραμένουν ανεξίτηλες, αποτελώντας τον φάρο και την πυξίδα για κάθε άνθρωπο που σέβεται το δίκαιο και τη νομιμότητα.

Μα πολύ περισσότερο, αποτελούν τα σωστά πρότυπα για τον κάθε νέο και την κάθε νέα που διψάει για ειρήνη και ευημερία στον τόπο μας. Η προσπάθεια ορισμένων κύκλων σήμερα να εξαγνίσουν την ΕΟΚΑ Β΄ είναι πέρα για πέρα υβριστική. Καμία δικαιολογία, καμία πρόφαση δεν αντέχει να αναμετρηθεί με το γεγονός ότι τότε είχε οργανωθεί ένα παρακράτος που με όπλα επιχείρησε να στραφεί ενάντια στη δημοκρατία και στη νομιμότητα. Γι΄αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θαφτεί η ιστορική αλήθεια. Εδώ έγκειται ο σημαντικός ρόλος των οργανώσεων των αντιστασιακών. Όλοι εσείς είστε ζώσα ιστορία με ιερή αποστολή να υπερασπιστείτε την αλήθεια, να την αφήσετε σημαντική παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές.


Doc.20220713.3565005.Dsc 5402 Scaled
Ï áíåîüñôçôïò õðïøþöéïò ãéá ôçí ðñïåäñßá ôçò äçìïêñáôßáò áíäñýáò ìáõñïãéüííçò þôáí ï ïìéëçôþò óå åêäþëùóç ôïõ ðáãêýðñéïõ óõíäýóìïõ äçìïêñáôéêþí áíôéóôáóéáêþí, óôç ëåìåóü.

Τα δίκαια αιτήματα των αντιστασιακών θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα της Πολιτείας.

Αιτήματα όπως η δημιουργία μουσείου αντίστασης και η παραχώρηση του οικήματος του πρώην αστυνομικού σταθμού Αγίου Νικολάου στο Σύνδεσμο Αντιστασιακών. Η ονοματοδοσία οδών και άλλων δημόσιων χώρων σε αντιστασιακούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Η ένταξη, στα σχολικά προγράμματα, επισκέψεων σε χώρους αντίστασης και η σωστή διδασκαλία μέσα από τα σχολικά βιβλία, για να μπορούν οι μαθητές να γνωρίζουν για τον ανιδιοτελή αγώνα των αντιστασιακών.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα όσα πρέπει να γίνουν ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στους ήρως της αντίστασης. Σε όσους υπερασπιστήκαν τη Δημοκρατία.

Σέβομαι και υμνώ τον αγώνα σας ενάντια σε όσους στράφηκαν κατά της Δημοκρατίας. Τον αγώνα σας για να έχουμε μία Κύπρο ελεύθερη, δημοκρατική και ενωμένη.


Και για αυτό κατανοώ τις ανησυχίες σας για το Κυπριακό Ζήτημα και την πορεία που έχει λάβει.

Ζητούμενο όλων μας, η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Για αυτήν πρέπει να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά, για να επιτύχουμε την αναστροφή της πορείας που έχει λάβει το Κυπριακό και να την επανατοποθετήσουμε στις ράγες της λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα.

Το Κυπριακό θα πρέπει να τεθεί ξανά σε τροχιά διαπραγμάτευσης, με απόλυτη επιμονή στη συμφωνημένη βάση λύσης, κερδίζοντας ξανά τη χαμένη αξιοπιστία μας. Ο χρόνος κυλά εναντίον μας. Και η διαίρεση κρατά τον τόπο και τους ανθρώπους μας όμηρους.

Η πραγματική λύτρωση για όσους αντιστάθηκαν, για όσους έδωσαν τη ζωή τους για τον τόπο μας αλλά και για το σύνολο του λαού μας, θα έρθει μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας.


Θα έρθει με την επανένωση των δύο κοινοτήτων του Νησιού. Αυτή η χώρα είναι πολύ μικρή για να είναι διχασμένη και πολύ μεγάλη έτσι ώστε να μπορεί να αγκαλιάσει όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

Οι αγώνες σας δεν θα λησμονηθούν. Δεν θα λησμονηθούν γιατί συνεχίζονται, σε άλλη εποχή, με άλλα μέσα. Από όλους όσοι σέβονται τον συνάνθρωπό τους, την Δημοκρατία, την ίδια τη ζωή.

Doc.20220713.3565004.Dsc 5393 Scaled
Ï áíåîüñôçôïò õðïøþöéïò ãéá ôçí ðñïåäñßá ôçò äçìïêñáôßáò áíäñýáò ìáõñïãéüííçò þôáí ï ïìéëçôþò óå åêäþëùóç ôïõ ðáãêýðñéïõ óõíäýóìïõ äçìïêñáôéêþí áíôéóôáóéáêþí, óôç ëåìåóü.

Μπορείτε να είστε περήφανοι. Να κοιτάτε πίσω σας και να έχετε την βεβαιότητα ότι πράξατε το καθήκον σας με συνέπεια, ποτέ από το χρέος μη κινούντες και σήμερα έχετε την έγνοια να μην αφήσουμε να διαβούν οι Μήδοι από τις Θερμοπύλες που φυλάτε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.