Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το περιβάλλον: «Έχει τεράστια σηµασία να ακούς τους ειδικούς στα περιβαλλοντικά ζητήµατα αλλά και ευρύτερα»
Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης µε τη συµµετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων, στο Σπίτι της Συνεργασίας, πραγµατοποίησε την Παρασκευή ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Στον εποικοδοµητικό διάλογο που αναπτύχθηκε, συζητήθηκαν ζητήµατα που άπτονται του περιβάλλοντος και της υπάρχουσας κλιµατικής κρίσης. Αναλύθηκαν περαιτέρω τα καίρια ζητήµατα της αειφορίας, της πράσινης µετάβασης, των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, της ποιότητας του αέρα και των χώρων πρασίνου σε αστικές ζώνες, της διαχείρισης των αποβλήτων, των υδάτινων πόρων και της προστασίας του οικοσυστήµατος.
Όλα αυτά θα αποτελέσουν µέρος µίας ολοκληρωµένης στρατηγικής µετριασµού και προσαρµογής στην κλιµατική αλλαγή που θα µας οδηγήσουν προς την πρώτη πράσινη διακυβέρνηση του τόπου.
Α. Μαυρογιάννης: Χρέος της κοινωνίας προς τις επόµενες γενιές
Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ωστόσο, η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι καθήκον απλά µίας και µόνο κυβέρνησης, ενός υπουργείου ή ενός επιτρόπου. Είναι το χρέος της κοινωνίας προς τις επόµενες γενιές, είναι το χρέος της ανθρωπότητας προς τον πλανήτη που τη φιλοξενεί για χιλιάδες χρόνια. Η κλιµατική κρίση θέτει υπό σοβαρή αµφισβήτηση τη δυνατότητα επιβίωσης των ανθρώπων στον πλανήτη και µας υποχρεώνει να δράσουµε άµεσα. Έφερε, µάλιστα, παραδείγµατα χωρών οι οποίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξαιτίας της ανόδου της στάθµης της θάλασσας, ενώ τόνισε πως η Κύπρος είναι µία από τις χώρες η οποία είναι πολύ ευάλωτη στην κλιµατική κρίση.
Επιπλέον, ο κ. Μαυρογιάννης δεν χαρίστηκε ούτε αυτή τη φορά στην κυβέρνηση, στηλιτεύοντας για άλλη µια φορά τους χειρισµούς της σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, αλλά και το τι αφήνει πίσω της όλα αυτά τα χρόνια.
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος άκουσε τις οργανώσεις, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της συνάντησης ήταν αυτό που ο Αντρέας Μαυρογιάννης ονόµασε «προτάσεις από τους ειδικούς», επισηµαίνοντας την τεράστια σηµασία των ειδικών στα περιβαλλοντικά ζητήµατα.
Ξένια Λοϊζίδου: Χρειάζεται ολοκληρωµένη προσέγγιση
Από την ΜΚΟ Ακτή, η Ξένια Λοϊζίδου ανέφερε πως υπάρχουν πάρα πολλά πράγµατα τα οποία σχετίζονται µε το περιβάλλον και είναι άγνωστα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της που ένας υποψήφιος θέτει τόσο ψηλά στην ατζέντα την πράσινη ανάπτυξη και διακυβέρνηση. Όπως επεσήµανε η κα Λοϊζίδου, «χρειάζεται µία ολοκληρωµένη προσέγγιση, διότι έχουµε φτάσει στο σηµείο όπου πολλές καταστροφές είναι µη αναστρέψιµες».
Η Ξένια Λοϊζίδου σηµείωσε ότι υπάρχουν οι απαραίτητες νοµοθεσίες αλλά και ευρωπαϊκές οδηγίες οι οποίες είναι εκεί, ωστόσο δεν εφαρµόζονται.
Καταληκτικά, η κα Λοϊζίδου υπογράµµισε ότι η Κύπρος είναι ένα ενιαίο φυσικό σύστηµα, το οποίο δυστυχώς αντιµετωπίζουµε ως να είναι δύο διαφορετικές ήπειροι. «Το ζήτηµα είναι η περιβαλλοντική δικαιοσύνη», είπε.
Π. Πασιάς: Χρειάζεται πολιτική βούληση
Από πλευράς της Περιβαλλοντικής Κίνησης, ο Πέτρος Πασιάς τόνισε τη σηµασία της εφαρµογής των Νόµων, επισηµαίνοντας πως πάνω και πριν απ’ όλα µπαίνει το ιδιωτικό συµφέρον. «Είναι ένα τεράστιο πρόβληµα αυτό, το οποίο θα πρέπει να αντιµετωπιστεί από τη ρίζα του», είπε ο κ. Πασιάς. «Είµαστε µάρτυρες µίας κατάστασης κατά την οποία συζητούνται ζητήµατα στα θεσµικά όργανα, κατατίθενται απόψεις, γίνεται µία προσπάθεια να µπει η επιστηµονικότητα σε πρώτο πλάνο και εν τέλει όλα αυτά δεν λαµβάνονται υπόψη.
Όπως τόνισε ο Πέτρος Πασιάς, χρειάζεται µια διακυβέρνηση που θα λαµβάνει υπόψη τις απόψεις και τις εκθέσεις των ειδικών. «Χρειάζονται εκείνες οι πολιτικές και κυρίως η πολιτική βούληση, ούτως ώστε να µπει σε πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον».
Θέλουµε να δούµε την Κύπρο να πρωτοστατεί στην αειφόρο ανάπτυξη
Από την Οργάνωση Bird Life, ο Μάρτιν Χέλλικαρ είπε πως θέλουµε να δούµε την Κύπρο να πρωτοστατεί στην αειφόρο ανάπτυξη, όπως επίσης να θέτει ψηλότερα κριτήρια από εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, µιλώντας για τον Ακάµα, είπε ότι οι ζώνες ανάπτυξης των γύρω κοινοτήτων είναι κορεσµένες κατά 17-20%, «άρα υπάρχει πολλή περιοχή για ανάπτυξη».
Η εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Terra Cypria, Κούλλα Μιχαήλ, έθεσε εκ νέου το ζήτηµα του Ακάµα λέγοντας ότι το ζήτηµα αυτό ενδεχοµένως στο µέλλον να επανέλθει, µε ακόµα χειρότερο χαρακτήρα. «Το πρόβληµα στην Κύπρο δεν είναι οι ίδιοι οι Νόµοι αλλά η εφαρµογή τους».
Ο αρχιτέκτονας Μελέτης Αποστολίδης έδωσε το πνεύµα σε ό,τι αφορά το κτιριακό κοµµάτι, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν αρκετά κίνητρα για την επαναχρησιµοποίηση των παλαιών ή εγκαταλελειµµένων κτιρίων, ενώ επέµεινε στην άποψη πως πρέπει να γίνεται έλεγχος κάθε πενταετία, έτσι ώστε να συντηρούνται τα κτίρια και να επανακτούν σιγά-σιγά την αξία τους. «Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει µεγάλη συµβολή στο περιβάλλον», είπε.
Η ειρήνη είναι προϋπόθεση για τη βιωσιµότητα του περιβάλλοντος
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αντρέας Μαυρογιάννης διαβεβαίωσε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις πως σε µία δική του διακυβέρνηση όλες οι αποφάσεις, σε κάθε τοµέα, θα φιλτράρονται πρωτίστως µε περιβαλλοντικά κριτήρια. Σε κάθε µεταρρύθµιση, η βιωσιµότητα θα είναι προτεραιότητα και κατ’ αυτό το πνεύµα θα διατρέχει οριζόντια το σύνολο του πολιτικού του προγράµµατος.
Όπως επανειληµµένως είπε, η παρουσία των οργανώσεων αλλά και των ειδικών στη συνάντηση στο Σπίτι της Συνεργασίας είναι µεγάλης σηµασίας, διότι είναι καίριο να ακούγεται η φωνή τους, ενώ, όπως τόνισε, «περιµένω τους επιστήµονες και τους ειδικούς να παρουσιάσουν και γραπτώς τις προτάσεις τους για το περιβάλλον».
Βάζοντας στο κάδρο και το Κυπριακό, ο Αντρέας Μαυρογιάννης είπε -κάτι που επεσήµαναν και οι οργανώσεις- πως δεν µπορεί να µην µπαίνει και το Κυπριακό στην εξίσωση, αφού η ειρήνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιµότητα του περιβάλλοντος.
Κλείνοντας, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας, αφού ευχαρίστησε τις οργανώσεις για τον εποικοδοµητικό διάλογο, επανέλαβε τη σηµασία της προστασίας του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι δεν νοείται γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική χωρίς να τίθεται το περιβάλλον σε απόλυτη προτεραιότητα, ενώ, όπως είπε, περιµένει από τις οργανώσεις επίσηµες προτάσεις και θέσεις, οι οποίες θα αξιοποιηθούν µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Κυριάκος Λοΐζου
Οφείλουµε να παραδώσουµε στις επόµενες γενιές ένα καλύτερο περιβάλλον
Είναι καιρός να γίνει κατανοητό από όλους και να καταστεί συνείδηση ότι αυτός ο πλούτος του τόπου µας, που διαµορφώθηκε µέσα από χιλιάδες χρόνια, φτάνει σήµερα σε µια κρίσιµη φάση, όπου η αειφορία δεν είναι δεδοµένη. Και από τη στιγµή που η αειφορία του δεν είναι δεδοµένη, δεν υπάρχουν συνθήκες για συνέχιση του ανθρώπινου πολιτισµού.
∆υστυχώς, βρισκόµαστε σε µια περίοδο άγριας ανάπτυξης που δεν επέτρεψε να ληφθούν όλα εκείνα τα µέτρα που ήταν απαραίτητα, µε αποτέλεσµα σήµερα να έχουµε φτάσει σε ένα σηµείο που δεν µπορεί να πάει πάρα πέρα χωρίς συνέπειες θανατηφόρες για τον ανθρώπινο πολιτισµό και το µέλλον των παιδιών µας. Και είναι το χειρότερο πράγµα να σκεφτούµε ότι θα κληροδοτήσουµε στα παιδιά µας έναν κόσµο που δεν θα έχει καµία προοπτική. Το περιβάλλον είναι ένα κληροδότηµα που µας ήρθε από την ιστορία και πρέπει να το διαχειριστούµε, να το προσέξουµε και να το παραδώσουµε στις επόµενες γενιές καλύτερο.
Από την οµιλία του Α. Μαυρογιάννη στο Φεστιβάλ «Φυλλωshιά», που πραγµατοποιήθηκε στην Πλατεία Αρακαπά στις 18 Ιουνίου 2022
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.