Ανδρέας Μαυρογιάννης: Οφείλουμε να αντιστρέψουμε, γρήγορα και ριζικά, την πορεία του τόπου

Πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Κύπρου και να επανέλθει το κοινωνικό κράτος  

  • «Να δώσουμε ξανά ελπίδα και προοπτική μέσα από τη μεγάλη προοδευτική αλλαγή που θα φέρουμε»
  • «Είναι πεποίθησή μου πως έχουμε ακόμα περιθώρια να κερδίσουμε την πλειοψηφία της τ/κυπριακής κοινότητας και μαζί να χτίσουμε ένα κοινό μέλλον»
  • «Θα εργαστώ με σχέδιο, με στόχο να θέσουμε ξανά το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγμάτευσης με απόλυτη επιμονή στη μορφή της λύσης ως ΔΔΟ. Καθετί που ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο, μας κάνει τεράστια ζημιά».
  • «Ο διαπραγματευτής δεν είναι σε καμιά περίπτωση μέλος της κυβέρνησης, ούτε συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην άσκηση πολιτικής ή κρατικής εξουσίας»

 

Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ

Έτοιμος για την εκλογική μάχη δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Ο κ. Μαυρογιάννης τονίζει ότι δεν μπορούμε να «περιμένουμε τους βαρβάρους» άπρακτοι και αναφέρεται στις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να επανέλθει το Κυπριακό σε πορεία διαπραγμάτευσης, ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνα τετελεσμένα. Δηλώνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος με την άγρια κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην οικονομία είναι η σταδιακή φτωχοποίηση και τονίζει ότι πρέπει να επανέλθει το κοινωνικό κράτος και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη νεολαία. Δηλώνει, δε, έτοιμος για δουλειά από την πρώτη μέρα, ώστε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.

 

 

Η περίοδος μετά τις προεδρικές εκλογές θα είναι πολύ δύσκολη. Δεν σας φοβίζει αυτό; Τι σας ώθησε να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία;

Δεν με φοβίζει, αλλά είναι αλήθεια ότι με πιάνει κάποιο δέος μπροστά στην προσπάθεια που θα χρειαστεί και το πόσο γρήγορα θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα. Ο τόπος βρίσκεται σε αδιέξοδο, τα διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα συσσωρεύονται, μεγάλες ομάδες των ανθρώπων μας είναι στα όρια της απελπισίας. Οφείλουμε να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία γρήγορα και ριζικά, για να ανεβάσουμε τη χώρα λίγο ψηλότερα, για να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο της πραγματικής και ουσιαστικής βελτίωσης της ζωής μας. Αναπόσπαστο μέρος αυτής της νέας προοπτικής είναι βεβαίως και η αναζωογόνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Από την πρώτη μέρα θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε δουλειά, συστηματικά, οργανωμένα και με σαφή προσανατολισμό, ώστε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.

 

Στο Κυπριακό τουλάχιστον, που είναι το κορυφαίο θέμα, δεν φαντάζει εύκολη μια τέτοια προσπάθεια.

Το Κυπριακό όχι μόνο βρίσκεται σε τέλμα, αλλά σε ραγδαία επιδείνωση. Η τραγικότητα της διαπίστωσης δεν πρέπει, ωστόσο, ποτέ να μας οδηγεί σε μοιρολατρία. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να αλλάξουμε τα σε βάρος μας δεδομένα. Για να υπάρξει νέα πραγματική ευκαιρία λύσης πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην περιοχή. Τις αποκαλώ οργανικές συνθήκες της ειρήνης. Διαφορετικά, με απλώς συγκυριακούς χειρισμούς, δεν βλέπω να έχουμε αποτέλεσμα.

Υπάρχει τρόπος να διαρρηχθεί το αδιέξοδο και να ξεκινήσει διάλογος πάνω στη συμφωνημένη βάση ΔΔΟ;

Όσο δύσκολο και αν είναι, πιστεύω πως γίνεται. Στις δυσκολίες κινητοποιείς κάθε σπίθα μέσα από τη στάχτη μέχρι που να αναζωπυρωθεί η φλόγα. Έχω κάποιες σκέψεις και θα αξιοποιήσω το διάστημα μέχρι τις εκλογές, ώστε μέσα από διαβουλεύσεις να έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι πεποίθησή μου πως έχουμε ακόμα περιθώρια να κερδίσουμε την πλειοψηφία της τ/κυπριακής κοινότητας και μαζί να χτίσουμε ένα κοινό μέλλον. Ακόμα και με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει ένα αμοιβαία αποδεκτό και επωφελές πλαίσιο για να υπάρξει λυσιτελής προσέγγιση.

Δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά για να μπορείς να πετύχεις πρέπει πρώτα απ’ όλα να είσαι εσύ ο ίδιος αξιόπιστος και πειστικός, να οριοθετείς ορθολογικά τόσο τα όρια του εφικτού όσο και τις απαραίτητες προδιαγραφές. Και σίγουρα η καθαρότητα θέσεων πρέπει να εκφράζεται κυρίως σε ό,τι αφορά το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, δηλαδή τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών. Και πιστεύω πως το πλαίσιο της Ε.Ε. προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για δίκαιες και λειτουργικές διευθετήσεις σε πλείστα όσα επιμέρους ζητήματα, διασκεδάζοντας και καλώς νοούμενους δισταγμούς και ανησυχίες.

Όλοι παραδέχονται ότι η ε/κυπριακή πλευρά έχει πρόβλημα αξιοπιστίας, ιδιαίτερα μετά το 2017 και τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Έχω επανειλημμένα δηλώσει πως, πέραν από τις συζητήσεις για τα αίτια και την εξιστόρηση και ερμηνεία των γεγονότων, η διαπίστωση είναι πως υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας. Πέντε χρόνια και η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και της κοινής γνώμης στην Κύπρο επιρρίπτει ευθύνες στην πλευρά μας. Η εικόνα αυτή δεν είναι ανεξάρτητη και από την έξαρση των φαινομένων διαφθοράς στον τόπο και άλλων παραγόντων στο εσωτερικό. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας είναι απαράκαμπτη συνθήκη.

 

Ο Ερσίν Τατάρ έχει ήδη απορρίψει τα ΜΟΕ που πρότεινε πρόσφατα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Υπάρχει μια συζήτηση κατά πόσον τα ΜΟΕ υποβοηθούν τη λύση ή αν στο τέλος μετατρέπονται σε λύση. Ποια είναι η δική σας θεώρηση;

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τη φύση τους και τη λογική τους αποσκοπούν στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για διαπραγμάτευση και σε σχέση με αυτή τη συνεισφορά τους πρέπει να κρίνονται. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να είναι υποκατάστατο είτε των προσπαθειών είτε της ίδιας της λύσης. Ως εκ τούτου, τα ΜΟΕ δεν πρέπει να προσφέρουν ετεροβαρή πολιτικά ή νομικά οφέλη στην τουρκική πλευρά και δεν πρέπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο να εξασθενίζουν τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το να είναι τα ΜΟΕ κομμάτι της λύσης, παραπέμπει στην ιδέα της λύσης κατά στάδια και όχι της συνολικής και περιεκτικής λύσης την οποία επιδιώκουμε και αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Δηλαδή θεωρείτε ότι αυτής της φύσης τα ΜΟΕ δεν δημιουργούν τέτοια δεδομένα που να θεωρηθούν ως κομμάτι της λύσης;

Η εκτίμησή μου είναι πως η δέσμη μέτρων που πρότεινε η πλευρά μας δεν εκφεύγει από το πλαίσιο που διέγραψα. Είναι κρίμα που δεν ξεκίνησε συζήτηση επ’ αυτών. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σχεδόν παντελούς έλλειψής της, σε μια περίοδο που όχι μόνο δεν υπάρχει κινητικότητα, αλλά έχουμε καινούργια τετελεσμένα, όπως αυτά που συμβαίνουν στην Αμμόχωστο. Πώς μπορούμε να μιλούμε για λύση, αν χάσουμε οριστικά την Αμμόχωστο; Ας επεκταθεί τουλάχιστον η νεκρή ζώνη για να καλύψει τη συγκεκριμένη περιοχή, για να κρατήσουμε ζωντανή την προοπτική επιστροφή της για τους νόμιμους κατοίκους της, γιατί είναι και η «λυδία λίθος» της λύσης.

Δεν μπορούμε να μιλούμε για πυροτεχνήματα και να «περιμένουμε τους βαρβάρους», κατά το ποίημα του Καβάφη. Πρέπει πάση θυσία να βρούμε τρόπο αναστροφής και ανατροπής των τετελεσμένων και ταυτόχρονα να θέσουμε ξανά το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγμάτευσης. Το πεδίο της ενέργειας σίγουρα προσφέρεται και δεν είναι το μόνο.

Επειδή αναφερθήκατε στους Τ/κυπρίους, αυτή τη στιγμή στην τουρκοκυπριακή κοινότητα επικρατεί αναβρασμός λόγω του νέου «πρωτοκόλλου» συνεργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους. Μπορεί η ε/κυπριακή πλευρά να περάσει τα μηνύματα που είπατε για μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων στις δύο πλευρές;

Σίγουρα, όμως αυτό πρέπει να γίνει μέσα από πρακτικά μέτρα και με μακρόπνοη και γενναιόδωρη πολιτική, που να τους κάνει να μην έχουν αμφιβολίες πως το μέλλον τους περνά μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας και τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων. Θέλει δουλειά πολλή. Δεν αρκούν τα συνθήματα.

 

Διατελέσατε διαπραγματευτής της ε/κυπριακής κοινότητας για σχεδόν εννιά χρόνια. Ποιος είναι ο ρόλος ενός διαπραγματευτή; Ρωτούμε, γιατί σας παρουσιάζουν ως μέρος της κυβέρνησης, ως συμμέτοχο στη λήψη αποφάσεων.

Ο διαπραγματευτής δεν είναι σε καμιά περίπτωση μέλος της κυβέρνησης, ούτε συμμετέχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην άσκηση πολιτικής ή κρατικής εξουσίας. Διορίστηκα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπό την ιδιότητα του ως ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, με την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου. Και είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εντός του πλαισίου της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων.

Εσείς δεν λαμβάνατε αποφάσεις για τους χειρισμούς των διαπραγματεύσεων;

Ο διαπραγματευτής έχει μεγάλο ρόλο και ευθύνη, χειρίζεται την καθημερινότητα των διαπραγματεύσεων. Ό,τι συμφωνεί είναι πάντα, ως έδει, ad referendum, υπό την αίρεση της έγκρισης του ηγέτη της κοινότητας που έχει τη λαϊκή εντολή και φέρει την τελική ευθύνη. Έγινε, μάλιστα και ειδική νομοθεσία για τον διαπραγματευτή, για να βρίσκεται εκτός κρατικής ιεραρχίας, ώστε να μπορεί να διαπραγματεύεται με την άλλη κοινότητα. Έτσι έγινα και δεκτός στην Άγκυρα το 2014.

Από το 2017 και μετά προέκυψε και το θέμα λύσης δύο κρατών…

Έγιναν διάφορες κουβέντες, ως μη έδει, θα έλεγα. Όμως εκείνο που είχε σημασία για μένα, υπό την ιδιότητά μου ως διαπραγματευτής, είναι ότι ουδέποτε μου ζητήθηκε και ουδέποτε έκανα αναφορά σε τέτοιο θέμα στις διαπραγματεύσεις. Εκείνο που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρουμε να επαναφέρουμε το Κυπριακό σε τροχιά διαπραγμάτευσης με απόλυτη επιμονή στη μορφή της λύσης ως ΔΔΟ. Καθετί που ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο, μας κάνει τεράστια ζημιά.


  • «Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να νομίζει ο κόσμος ότι η διαφθορά είναι κάτι δεδομένο, ότι δεν μπορεί να αλλάξει, ότι έτσι γίνονται οι δουλειές και “this is Cyprus”. Απαιτείται ο εκσυγχρονισμός του κράτους στο σύνολό του»
  • «Δεν έχουμε καταφέρει να προετοιμάσουμε τον τόπο να είναι φιλόξενος για τις νέες γενιές. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητες των νέων μας και να τους εμπιστευθούμε»
  • «Πραγματικά πιστεύω ότι ιδιαίτερα σε χώρες με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της Κύπρου δεν χωρεί ιδιωτικοποίηση των πάντων»

 

 

Κύριε Μαυρογιάννη, σας ξέρουμε ως διπλωμάτη και ως διαπραγματευτή, αλλά γνωρίζουμε ότι διατελέσατε και υφυπουργός της Ευρωπαϊκής Προεδρίας το 2012 και ως εκ της θέσεώς σας είχατε μια ευρεία εμπειρία της λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Ποιες νομίζετε είναι οι βασικές παθογένειες και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Η κρατική μηχανή, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να βγάλουν τον καλό, τον κακό ή τον μέτριο εαυτό τους. Επί Κυπριακής Προεδρίας, που θεωρήθηκε ως μια πολύ πετυχημένη Προεδρία, βγήκε ο καλός μας εαυτός κι αυτό οφείλεται πάνω απ’ όλα στους ανθρώπους που εργάστηκαν γι’ αυτήν. Η Προεδρία απέδειξε πως η κρατική μας μηχανή μπορεί να παράγει σωστό έργο και με τις αναγκαίες προσαρμογές να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Υπάρχουν όμως δυστυχώς εκτεταμένα φαινόμενα υπέρμετρης γραφειοκρατίας, αναξιοκρατίας, διαφθοράς, ωχαδερφισμός ή αίσθημα ματαιότητας ή βολέματος.

Απαιτείται ο εκσυγχρονισμός του κράτους στο σύνολό του, διαδικασίες που να αντιμετωπίζουν τη γραφειοκρατία, ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και θεσμοθετημένες διαδικασίες για δημοκρατικό-κοινωνικό έλεγχο των αποφάσεων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, λογοδοσία, διαφάνεια, ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και των μηχανισμών απονομής δικαιοσύνης…

 

Αναφερθήκατε ήδη στη διαφθορά. Είναι παραδεκτό από όλους ότι το πρόβλημα στην Κύπρο είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Μπορεί να αντιμετωπιστεί πρακτικά αυτό το φαινόμενο;

Βεβαίως. Πρέπει να υπάρξει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξει πρώτα απ’ όλα χρηστή διοίκηση, η οποία είναι η «λυδία λίθος» για πάταξη της διαφθοράς. Μετά χρειάζεται να ακολουθήσουμε πλήρως τις καλές πρακτικές που υπάρχουν στο χώρο της Ε.Ε., χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη λογοδοσία, περισσότερη προσπάθεια να πατάξουμε τη διαπλοκή και την αποδυνάμωση των δικλίδων ασφαλείας. Χρειάζονται και πολλά άλλα μέτρα και κυρίως μία σταδιακή αλλαγή νοοτροπίας. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να νομίζει ο κόσμος ότι η διαφθορά είναι κάτι δεδομένο, ότι δεν μπορεί να αλλάξει, ότι έτσι γίνονται οι δουλειές και “this is Cyprus”.

Η κοινωνική συνοχή είναι βασικός παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης

 

Στις μέρες μας βιώνουμε μια πρωτόγνωρη ακρίβεια με τον ψηλότερο πληθωρισμό που έζησε ποτέ η Κυπριακή Δημοκρατία. Η κυβέρνηση ανακοινώνει, ιδιαίτερα τώρα που είναι προεκλογική περίοδος, διάφορα επιδόματα υπό τύπον «ασπιρίνης». Εσείς πώς σκοπεύετε να επιληφθείτε αυτού του μεγάλου προβλήματος που δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα;

Είναι ένα το να προσπαθείς να απαλύνεις τα συμπτώματα κι άλλο το να βρίσκεις λύσεις. Χρήσιμα τα μέτρα άμεσης ανάγκης, αλλά πρέπει να βρούμε λύσεις. Κι αυτό περνά μέσα από την αλλαγή στο οικονομικό μείγμα της χώρας, στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, μέσα από μια φιλόδοξη αναπτυξιακή πολιτική, την ενδυνάμωση των κοινωνικών δικτύων ασφάλειας και μέσα από βέλτιστες πρακτικές που θα υιοθετήσουμε πολύ γρήγορα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά κατά τρόπο που οι όποιες αδυναμίες εμφανίζονται να μην είναι διαρθρωτικές αλλά μόνο συγκυριακές. Διότι όταν έχεις σοβαρές διαρθρωτικές αδυναμίες περπατάς σε τεντωμένο σχοινί που μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή.

Αν κάτι χαρακτηρίζει (μεταξύ άλλων) τη 10ετή διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ, είναι η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πιο ευάλωτες ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους κ.λπ. Μπορεί να επανέλθει το κοινωνικό κράτος, αν όχι στο βαθμό που το ξέραμε πριν, τουλάχιστον να αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό;

Η επαναφορά του κοινωνικού κράτους είναι για μένα μια πολύ σημαντική προτεραιότητα. Έχουμε ανάγκη από ένα κράτος που να νοιάζεται για τους πολίτες του και αφενός να τους προσφέρει τα ελάχιστα απαιτούμενα για να διάγουν μια κανονική ποιοτική ζωή αλλά και να προσφέρει συνθήκες ασφάλειας -είτε πρόκειται για θέματα υγείας, είτε για θέματα ανεργίας, είτε συντάξεων, είτε ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, είτε δικαιώματα των εργαζομένων, είτε προοπτικές για τους νέους. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, ώστε να υπάρχει ανάπτυξη χωρίς να αφήνει κανένα στην άκρη του δρόμου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος με την άγρια κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία είναι η σταδιακή φτωχοποίηση, είναι που ο φτωχός, ο αδύνατος, ο απλός εργαζόμενος δεν συμμετέχει στην ανάπτυξη.

Ένα κομμάτι του πληθυσμού που πληρώνει τα σπασμένα της οικονομικής κατάστασης σήμερα είναι οι νέοι -ανεργία, χαμηλοί μισθοί, πρόβλημα στέγης… Τι μπορεί να γίνει για να έχουν προοπτική οι νέοι μας;

Έχετε απόλυτο δίκαιο, είναι ίσως το πιο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε καταφέρει να προετοιμάσουμε τον τόπο να είναι φιλόξενος για τις νέες γενιές. Ενώ σε επίπεδο Παιδείας και κατάρτισης οι νέοι μας είναι πιθανόν, από πλευράς πανεπιστημιακών σπουδών, το νούμερο ένα στην Ευρώπη, εντούτοις δεν υπάρχουν προοπτικές. Οι μισθοί είναι μισθοί πείνας και τα ζευγάρια δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Οι νέοι μπαίνουν στις δουλειές και δεν μπορούν να επενδύουν στη θεμιτή και νόμιμη προοπτική ανέλιξης. Η κοινωνική συνοχή όμως είναι βασικός παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης. Χρειάζονται αλλαγές για να αμείβονται αξιοπρεπώς και να τους ανοίξουμε προοπτικές. Αυτά μπορούν να γίνουν με πολλούς τρόπους και κυρίως πρέπει να τους αναγνωρίσουμε και να τους εμπιστευθούμε.

 

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια δόση απ’ τα ίδια…

 

Μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του λαού μας είναι το ΓεΣΥ. Την ίδια ώρα βλέπουμε μια συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Τι κατά την άποψή σας πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί;

Όντως το ΓεΣΥ είναι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του λαού μας. Δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος το αγκάλιασε με θέρμη και αποφασιστικότητα στα τρία μόλις χρόνια της λειτουργίας του. Και πρέπει να διαφυλαχθεί.

Από την άλλη, δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα και να αφήνουμε τις αναφορές σε αδυναμίες να γίνονται άλλοθι για την αμφισβήτηση της αξίας του και του μη αναστρέψιμου του χαρακτήρα του. Φυσικά και έχει αδυναμίες και φυσικά χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις μέσα από εποικοδομητικό διάλογο για συνεχή ποιοτική αναβάθμισή του, στο πλαίσιο πάντα της φιλοσοφίας και του χαρακτήρα του.

Είναι φανερό πως τα δημόσια νοσηλευτήρια αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ και πρέπει να στηριχθούν, να μεταρρυθμιστούν εκεί και όπου χρειάζεται, για να καταστούν το πρότυπο εφαρμογής του συστήματος. Άλλωστε η αναγκαιότητα και ο ρόλος τους αποδείχθηκε περίτρανα στη διάρκεια της πανδημίας.

Την περασμένη βδομάδα επανήλθε στη δημοσιότητα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων με αφορμή τις μεθοδεύσεις που αφήνουν την ΑΗΚ εκτός της αξιοποίησης ηλεκτρισμού από ΑΠΕ. Και είδαμε ήδη τα προβλήματα, π.χ. από τις ιδιωτικοποιήσεις, στο λιμάνι Λεμεσού. Ποια είναι η άποψή σας για το ρόλο και το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών;

Πραγματικά πιστεύω ότι ιδιαίτερα σε χώρες με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της Κύπρου δεν χωρεί ιδιωτικοποίηση των πάντων. Οι ημικρατικοί οργανισμοί αλλά και κάποια νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που δυνατόν να ανήκουν στο κράτος, έγιναν για το δημόσιο συμφέρον και προσφέρουν υπηρεσίες που πιθανότατα δεν μπορούν να προσφερθούν στο ίδιο επίπεδο από ιδιωτικούς κερδοσκοπικούς οργανισμούς -κυρίως η ίση και καθολική υπηρεσία. Υπάρχει μια λογική στην ύπαρξή τους και έχει να κάνει με την ευθύνη της πολιτείας και όχι με το ότι το κράτος θέλει να είναι επιχειρηματίας.

Όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χρειάζεται διαχωρισμός ανάμεσα στον ρυθμιστή και στους χρήστες (operators), βεβαίως εκεί και όπου χωρεί υγιής ανταγωνισμός. Όμως οι οργανισμοί κοινής ωφελείας είναι και πρέπει να παραμείνουν ακριβώς αυτό που λέει το όνομά τους, προσαρμοζόμενοι φυσικά στις σύγχρονες ανάγκες. Επιπλέον, πρέπει να υπογραμμίσω πως αντίθετα με τους ισχυρισμούς που αποσκοπούν στη δικαιολόγηση τις ιδιωτικοποιήσεων και στο ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων του κράτους, δεν υπάρχει τίποτε στο πλαίσιο της Ε.Ε. που να επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση.

 

Και κάτι τελευταίο… Τι θα απαντούσατε σε κάποιον που θα ρωτούσε γιατί να σας ψηφίσει;

Η υποψηφιότητά μου είναι η μόνη που προσφέρει, με αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, την προοπτική για μια πραγματική, προοδευτική αλλαγή στον τόπο. Δημιουργεί τη δυναμική για να πάει ο τόπος μας καλύτερα. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια δόση απ’ τα ίδια. Το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, έρχεται και συμπαρίσταται σε αυτή την προσπάθεια, ενισχύει τα μέγιστα την προοπτική της αλλαγής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy