Ανδρέας Μαυρογιάννης: Στόχος να αλλάξουμε το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης

Για την Κύπρο της επόμενης πενταετίας συζήτησαν Νεοφύτου, Μαυρογιάννης και Χριστοδουλίδης

 

 

Για την Κύπρο της επόμενης πενταετίας συζήτησαν την Πέμπτη, στο πλαίσιο του Cyprus Forum, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας που στηρίζονται από τα μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα. Οι τρεις κυριότεροι υποψήφιοι, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, παρέθεσαν τις θέσεις τους για το Κυπριακό, τον εκσυγχρονισμό των θεσμών του κράτους, τη μεταρρύθμιση της παιδείας και το μεταναστευτικό.

Στην τοποθέτησή του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι η επόμενη πενταετία είναι σίγουρα γεμάτη προκλήσεις για την πατρίδα μας και το ερώτημα που προκύπτει και είναι θεμελιώδες, είναι κατά πόσον θα επιλέξουμε να συνεχίσουμε με τις ίδιες συνταγές ή εάν πρέπει να έχουμε μια σημαντική αλλαγή. Στόχος, είπε, είναι να αλλάξουμε το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης και, αν είναι δυνατόν, αυτό να γίνει από τώρα από την προεκλογική εκστρατεία. Πρόσθεσε ότι η αλλαγή πρέπει να γίνει με τη δύναμη του παραδείγματος, «ξεκινώντας από εμάς, τα δημόσια πρόσωπα».

Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς οραματίζεται την Κύπρο την επόμενη πενταετία, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων και ότι οι διπλωματικοί χειρισμοί δεν αρκούν για να ξεκινήσουν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Απαιτείται σίγουρα σταθερή επιμονή μας στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και του πλαισίου Γκουτέρες για να ξεκινήσουμε εκεί που μείναμε, συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι πρακτικά θα πρέπει άμεσα να γίνει και Γραφείο Τουρκοκυπρίων Υποθέσεων.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στις απειλές της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η ασφάλεια της Κύπρου στο σύνολό της διασφαλίζεται με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ μετά τη λύση. Ανέφερε επίσης ότι επιθυμεί την επανένωση της Κύπρου μέσα από το ξεκάθαρο συμφωνημένο πλαίσιο που υπάρχει και στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από πλευράς του, ο κ. Χριστοδουλίδης, δήλωσε ειδικότερα μετά το 1974 έπρεπε να επενδύσουμε στους Τουρκοκυπρίους και ειδικότερα στη συντριπτική πλειοψηφία της τ/κ κοινότητας που είναι υπέρ της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Θα πρέπει, συμπλήρωσε, να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα συνεργασίας προς τους Τουρκοκυπρίους.

Η ΕΕ προσφέρει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες, συνέχισε, όχι μόνο για θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αλλά και για τη λειτουργικότητα του κράτους και για τα δικαιώματα του κάθε πολίτη σε αυτή τη χώρα. Σε συναφή υπερώτηση για το ρόλο των Τουρκοκυπρίων, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι θύματα της εισβολής. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ενέργεια της ΣΕΚ για εργοδότηση Τουρκοκυπρίων ήταν μια πολύ εύστοχη κίνηση.

Ίδρυση Γραφείου Τ/κ Υποθέσεων
Την ίδρυση Γραφείου Τουρκοκυπρίων Υποθέσεων εισηγήθηκε χθες σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας ο Α. Μαυρογιάννης, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να αλλάξει ο ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε την αναγκαιότητα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Ν. Χριστοδουλίδης ελπίζει στην Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας και λειτουργικότητας της λύσης.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.