Ανδρέας Μαυρογιάννης στον Άστρα: Τέρμα στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης μου

Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους πολίτες καθώς αναμένεται επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, ενώ είναι άγνωστο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της, αλλά και γιατί δεν γνωρίζουμε και τι θα γίνει με ζητήματα που αφορούν τον συσχετισμό δυνάμεων διεθνώς, εκτίμησε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο υποψήφιος για την προεδρία Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Για το λόγο αυτό τόνισε, οφείλουμε να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε τον τόπο μας για να αντιμετωπίσει με επάρκεια αυτές τις προκλήσεις.

Όσον αφορά τα εσωτερικά, πρόσθεσε, το ένα ζήτημα αφορά το Κυπριακό όπου πραγματικά έχουμε φτάσει στο χείλος του γκρεμού καθώς παίζουμε στο τέλος της παράτασης και πρέπει άμεσα να γίνει κάτι για να μπορέσουμε να καλύψουμε το τελευταίο μίλι και να φτάσουμε σε λύση. Την ίδια ώρα, τόνισε, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, οι τιμές των καυσίμων   να προστατευθούν οι πολίτες από φαινόμενα όπως το κούρεμα των καταθέσεων και να εξεταστεί τι μπορεί να γίνει για να ανακουφιστεί η πλειοψηφία του κόσμου που δεν τα βγάζει πέρα.

Επίσης, είπε, πρέπει να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και σε ότι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και το οικονομικό μοντέλο που θέλουμε να ακολουθήσουμε.

Ο κος Μαυρογιάννης υπογράμμισε ότι άμεσα και από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης του θα θέσει τέρμα στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, με μηδενική ανοχή,  τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό τίποτα τέτοιο. Θα ακολουθηθεί, είπε, μια χρηστή διοίκηση για να γνωρίζει όλος ο δημόσιος τομέας ότι αυτά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά.  Τόνισε ακόμη ότι αφού εξεταστεί η διάσταση του παρόντος και του μέλλοντος θα γίνει και απόδοση ευθυνών για όσα έγιναν στο παρελθόν ώστε να υπάρξει λογοδοσία με στόχο όλο αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Ο κος Μαυρογιάννης επισήμανε ότι παρατηρείται απονεύρωση των θεσμών και όλων των εποπτικών μηχανισμών και όλα αυτά θα πρέπει να διορθωθούν. Πρέπει, είπε,  το κράτος και γενικά η πολιτεία να αναλάβει αφενός την εποπτεία και αφετέρου την απόδοση ευθυνών. Χρειάζεται, τόνισε, οι θεσμοί να καταλάβουν ότι έχουν υποχρέωση να κάνουν τη δουλειά τους.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά τόνισε ότι οι κυβερνώντες δεν μπορούν να παραδίδουν μαθήματα ότι έχουν πλεόνασμα και μαξιλαράκι το οποίο δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι το κράτος κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών σε σχέση κυρίως με την τιμή των καυσίμων. Επισήμανε ότι είμαστε η 4η χώρα από το τέλος στην Ευρώπη σε ότι αφορά την ενίσχυση των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι να περνούν καλύτερα οι άνθρωποι, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να θέσουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά .

Για το Κυπριακό ο κος Μαυρογιάννης, είπε ότι από τη στιγμή που εμείς δεν κάναμε ότι έπρεπε για να στηρίξουμε το μοντέλο λύση ήταν φυσικό η Τουρκία να προσπαθήσει να προωθήσει τα δυο κράτη και την κυριαρχική ισότητα.  Πρόσθεσε ότι η τουρκική αδιαλλαξία είναι δεδομένη και πάντα η Άγκυρα επιδιώκει κάτι περισσότερο, με αποτέλεσμα τώρα να ζητά δυο κράτη κάτι που σιγά σιγά θα οδηγήσει σε ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία και στο τέλος θα γίνει και προσάρτηση.  Είπε ότι  είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση αλλά με τη δική μας συνέπεια και επιμονή στη βάση της συμφωνημένης βάσης λύσης και την αποκατάσταση της δικής μας αξιοπιστίας μπορεί να μετακινηθεί η Τουρκία.

Χαρακτηριστικά ο κος Μαυρογιάννης ανέφερε πως όταν ρώτησε αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών γιατί πλέον δεν κάνουν αναφορά στη ΔΔΟ του απάντησε πως αφού εσείς δεν υπερασπίζεστε τη βάση λύσης, γιατί να το κάνουμε εμείς.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι εδώ και 2-3 χρόνια, πριν ακόμα αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, έθεσε το θέμα των κινδύνων για το κυπριακό, όταν είχε προειδοποιήσει ότι παίζουμε στις καθυστερήσεις, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απάντησε ότι όντως το είχε πει προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε στην εξέλιξη του Κυπριακού.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ:

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.