Ανδρέας Μαυρογιάννης: «Το όραµά µου για τον Πολιτισµό»

«Η πολιτιστική δηµιουργία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε κοινωνία. Είναι, ή κατά την άποψή µου πρέπει να είναι, µία από τις ρίζες του δέντρου της ανάπτυξης. Και επειδή όταν λένε κάποιοι ανάπτυξη εννοούν µόνο τους αριθµούς, να ξεκαθαρίσω ότι πριν από τους αριθµούς πρέπει να αναπτυχθεί ο άνθρωπος. Και αυτό σηµαίνει πνευµατική ανάπτυξη, καλλιέργεια, µόρφωση ολόπλευρη, ανάταση µέσα από την πολιτιστική δράση».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την εισαγωγική του παρέµβαση ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, στη συνάντηση που είχε µε τους ανθρώπους του Πολιτισµού τη ∆ευτέρα, 26 Σεπτεµβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στη Λευκωσία. Λόγια µέσα από τα οποία εύκολα εντοπίζει κανείς την ειδοποιό διαφορά µεταξύ του Ανδρέα Μαυρογιάννη και των ανθυποψηφίων του, τόσο σε ό,τι αφορά την ευρύτερη έννοια του Πολιτισµού όσο και για τους ανθρώπους του.

Ο λόγος στους ανθρώπους του Πολιτισµού

Στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τον Πολιτισµό στην Κύπρο και τα προβλήµατά του, οι παρευρισκόµενοι εξέφρασαν τις απόψεις τους, µα κυρίως τους προβληµατισµούς τους για την προοπτική που έχει ο Πολιτισµός στη χώρα µας. Από το καθεστώς του καλλιτέχνη και την ισχνή στήριξη της δηµιουργίας εκ µέρους του κράτους, µέχρι τις συντάξεις των ανθρώπων του Πολιτισµού και τη µεγάλη κοροϊδία την περίοδο της πανδηµίας, όπου ο κόσµος του Πολιτισµού πραγµατικά υπέφερε.

Καταγράφουµε ενδεικτικά κάποιες από τις παρεµβάσεις:

Σε παρέµβασή του ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, ∆ρ Ιωσήφ Ιωσηφίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθεί περαιτέρω η πολιτιστική διπλωµατία, για να αναδειχθεί η πλούσια πολιτιστική µας κληρονοµιά. Η µετάφραση λογοτεχνικών έργων Κυπρίων δηµιουργών, σηµείωσε, θα συµβάλει και στην ανάπτυξη της πολιτιστικής διπλωµατίας, αλλά και στη σύσφιξη των σχέσεων µε τους απόδηµους.

Από την πλευρά της, η ηθοποιός Βαλεντίνα Σοφοκλέους τόνισε ότι για να δηµιουργούν απρόσκοπτα οι καλλιτέχνες, χρειάζεται να κατοχυρωθούν επαγγελµατικά. Υπογράµµισε δε πως οι κρατικές χορηγίες θα πρέπει να δίνονται βάσει αντικειµενικών κριτηρίων και να ενθαρρύνονται ιδιαίτερα τα νεοεισερχόµενα άτοµα στο χώρο του Πολιτισµού.

Παίρνοντας το λόγο η ηθοποιός Χριστίνα Χριστόφια, υπογράµµισε την ανάγκη για σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήµατος µε τον Πολιτισµό, που θα οδηγεί στη δηµιουργία κουλτούρας. Σηµείωσε πως το Υφυπουργείο Πολιτισµού θα πρέπει να αποκτήσει ορθή δοµή, για να καταστεί παραγωγικό και λειτουργικό και κατέληξε λέγοντας πως η οικονοµική αρωγή του κράτους δεν πρέπει να έχει το χαρακτήρα επιδοµατικής πολιτικής, αλλά να δηµιουργεί συνθήκες αξιοπρέπειας.

Ορθολογικές προτάσεις από τον Α. Μαυρογιάννη

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ξεδίπλωσε τη σκέψη του για τον Πολιτισµό ως µία συνδιαµόρφωση µαζί µε τις ανησυχίες των παρευρισκοµένων. Μια ανταλλαγή απόψεων δηλαδή, µέσα από την οποία χαράχθηκε µια κοινή γραµµή σχετικά µε το µέλλον του Πολιτισµού.

«Πιστεύουµε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να αυξηθούν σηµαντικά τα κονδύλια για τον Πολιτισµό, µε διασφάλιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στην κατανοµή τους και απαλλαγή από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στη χορήγησή τους», τόνισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, κάνοντας µάλιστα αναφορά στην προώθηση της κυπριακής πολιτιστικής δηµιουργίας, στην ενίσχυση της δηµιουργικότητας, στη χρήση νέων τεχνολογιών αλλά και στην καταγραφή, τη διαφύλαξη και την προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονοµιάς της Κύπρου, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

«∆ηµιουργία χωρίς δηµιουργούς δεν υπάρχει. Οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι η αφετηρία, οι πρωταγωνιστές ενός στρατηγικού σχεδιασµού για τον Πολιτισµό. Εδώ έγκειται η σηµασία της κατοχύρωσης του στάτους του καλλιτέχνη», υπογράµµισε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της ∆ηµοκρατίας.

Όπως επεσήµανε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και η απουσία επαρκούς σύνταξης είναι σήµερα τα µεγαλύτερα προβλήµατα που αγγίζουν όλους τους δηµιουργούς. «Συνεπώς είναι προτεραιότητά µας η άµεση κατοχύρωση του δικαιώµατος των εργαζοµένων στους τοµείς του Πολιτισµού και µια σειρά από µέτρα που να διασφαλίζουν την αξιοπρέπειά τους και να τους στηρίζουν ουσιαστικά».

«Η λέξη κλειδί κατά την άποψή µου είναι η λέξη “επένδυση”. Επένδυση στην προβολή της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς, επένδυση στις υποδοµές πολιτισµού, επένδυση στην εµβάθυνση της καλλιτεχνικής παιδείας, επένδυση στη φιλαναγνωσία, επένδυση στον πολιτιστικό τουρισµό», ανέφερε ανάµεσα σε άλλα ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σηµαντική η σχέση του Α. Μαυρογιάννη µε τον Πολιτισµό

Στη σηµαντική αυτή συγκέντρωση για τον Πολιτισµό βρέθηκαν άνθρωποι από όλο το φάσµα της καλλιτεχνικής δηµιουργίας, ηθοποιοί, µουσικοί, λογοτέχνες, εικαστικοί, άνθρωποι που έχουν ζήσει την απαξίωση από την παρούσα κυβέρνηση.

Ανάµεσα σε αυτούς και το µέλος του ∆.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών, Ανδρέας Χρυσάνθου, ο οποίος µιλώντας στη «Χαραυγή» σηµείωσε πως είναι η πρώτη φορά µετά από µία δεκαετία σήψης που ένας διεκδικητής της προεδρίας έχει τέτοια σχέση µε τον Πολιτισµό. «Με εξέπληξε ευχάριστα, πρώτα η απλή παρουσία του, αλλά κυρίως η σχέση του µε τον Πολιτισµό, αφού έχει ασχοληθεί µε την πεζογραφία και την ποίηση», είπε ο κ. Χρυσάνθου. Όπως πρόσθεσε, «µετά από χρόνια υποτίµησης των ανθρώπων του Πολιτισµού, βρίσκουµε στο πρόσωπο ενός ανθρώπου την ελπίδα για να πάει ο Πολιτισµός και η καλλιτεχνική δηµιουργία εκεί όπου ανήκουν, εκεί όπου τους αξίζει να είναι».

Καταληκτικά, ο Ανδρέας Χρυσάνθου υπογράµµισε την «άβυσσο» που χωρίζει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη από τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη, χαρακτηρίζοντάς τους ως «συνεχιστές της παρακµής σε όλα τα επίπεδα».

Γιώργος Γαβριήλ: «Ελπίδα, ανάσα και αναπνοή ο Ανδρέας Μαυρογιάννης»

«Σίγουρα για τους ανθρώπους των Τεχνών το να είναι ένας υποψήφιος Πρόεδρος κοντά στον Πολιτισµό είναι ελπίδα, είναι ανάσα και αναπνοή. Οι σηµερινοί κυβερνώντες είναι γονατιστοί πάνω στους ανθρώπους των Τεχνών µε το γόνατό τους στο λαιµό µας», ανέφερε στη «Χαραυγή» για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ο εικαστικός Γιώργος Γαβριήλ, ένας άνθρωπος ο οποίος λοιδορήθηκε και στοχοποιήθηκε εξαιτίας των σκίτσων του, σκίτσα τα οποία «προσέβαλλαν το εθνικό φρόνηµα».

Κάνοντας µία σύντοµη αναφορά για την τρέχουσα κατάσταση, ο εικαστικός είπε πως οι άνθρωποι των Τεχνών δεν µπορούν να πάρουν ανάσα, νιώθουν την απαξίωσή τους από την κυβέρνηση και την προσπάθεια που καταβάλλει να χειραγωγήσει την καλλιτεχνική έκφραση, διώκοντας τους δηµιουργούς που τολµούν να εκφραστούν έξω από το πλαίσιο του δικού τους αφηγήµατος.

«Η συνάντηση που είχαµε µαζί του (σ.σ. Ανδρέα Μαυρογιάννη) στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη ήταν µια ευχάριστη έκπληξη. Από τις αναφορές τόσο του ίδιου όσο και αρκετών καλλιτεχνών που τον γνωρίζουν φαίνεται να είναι άνθρωπος που παρακολουθεί το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου µας, καθώς επίσης και στο εξωτερικό όπου έζησε και εργάστηκε αρκετά χρόνια. Έχει τοποθετηθεί θετικά σε σχέση µε τα σοβαρά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι ανθρώποι των Τεχνών και οι απόψεις του ταυτίζονται µε αυτές των καλλιτεχνών. Να του ευχηθούµε κάθε επιτυχία στις επικείµενες προεδρικές εκλογές και θα είµαστε µαζί του συναγωνιστές στον αγώνα για ένα καλύτερο µέλλον της πατρίδα µας», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γαβριήλ.

Κυριάκος Λοΐζου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy