Ανδρέας Μαυρογιάννης: Το θέμα της διαφθοράς δεν θα μπει στα συρτάρια, ούτε θα ξεχαστεί

Νέα επιστολή Μαυρογιάννη προς Χάρη Πογιατζή για τη διερεύνηση του περιεχομένου του βιβλίου «Κράτος Μαφία»

Πρώτος απ’ όλους ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μαζί με τους συνεργάτες του δηλώνουν έτοιμοι να ηγηθούν με το παράδειγμά τους, παράδειγμα εντιμότητας και ακεραιότητας, για να κάνουν πράξη την πεποίθησή τους ότι οι φορείς εξουσίας πρέπει να είναι υπηρέτες του λαού και της χώρας, ανέφερε σε χθεσινή δήλωσή του ο ανεξάρτητος υποψήφιος, γνωστοποιώντας την αποστολή επιστολής προς τον πρόεδρο της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, Χάρη Πογιατζή, με την οποία ζητά ενημέρωση για το πού βρίσκεται η διερεύνηση του θέματος. Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι με αυτόν τον τρόπο, όπως και με τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στις 50+1 δράσεις των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης, «περνούμε από τα λόγια στις πράξεις. Με συγκεκριμένες αλλαγές που ανοίγουν το δρόμο για εξυγίανση και λογοδοσία, για την τιμωρία όσων έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα, όσο ψηλά κι αν βρέθηκαν, όποιοι και να είναι. Με αλλαγές που ενισχύουν το κράτος δικαίου και προάγουν τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση».

Ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι «ανοίγουμε το δρόμο για εξυγίανση και λογοδοσία, για τιμωρία όσων έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς», υπογραμμίζοντας ότι στέλνει ένα ξεκάθαρο, σαφές μήνυμα: «Η ιστορία αυτή δεν θα μπει στα συρτάρια, δεν θα ξεχαστεί, δεν θα περάσει έτσι».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που έχουν καταρτίσει, περιλαμβάνεται σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής και για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό του κράτους, με τρεις πρώτες προτεραιότητες υλοποίησης από τις πρώτες εκατό μέρες της διακυβέρνησης:

Πρώτον, ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα σε Νομικό Σύμβουλο του Κράτους και Δημόσιο Κατήγορο.

Δεύτερον, η διά νόμου, υποχρεωτική δημοσιοποίηση πορισμάτων ερευνητικών επιτροπών ή ποινικών ερευνών, στις οποίες εμπλέκονται δημόσια πρόσωπα εφόσον δεν προχωρούν σε ποινικές διώξεις.

Τρίτον, η δημιουργία του θεσμού του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι στην αναμέτρηση της 5ης Φεβρουαρίου ο κυπριακός λαός έχει μπροστά του τρεις βασικές υποψηφιότητες αλλά δύο επιλογές. Είτε θα συνεχισθεί η ίδια πορεία με τους ίδιους ανθρώπους που προσυπέγραψαν δεκάδες ιστορίες διαφθοράς με τη συμμετοχή ή την ανοχή τους, ή θα γυρίσουμε σελίδα με μια διακυβέρνηση που θα τιμά την εμπιστοσύνη του λαού στην πράξη.

Επιστολή Μαυρογιάννη προς Χ. Πογιατζή

Σε συνέχεια της επιστολής του ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 2022 και της συνάντησης που είχαν στα γραφεία της Αρχής Κατά της Διαφθοράς, ο ανεξάρτητος Πρόεδρος Α. Μαυρογιάννης απέστειλε νέα επιστολή προς τον πρόεδρο της Αρχής, Χάρη Πογιατζή, στην οποία ζητά ενημέρωση για την εξέλιξη του αιτήματος που υπέβαλε στην Αρχή για αυτεπάγγελτη διερεύνηση, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, των όσων περιέχονται στο βιβλίο του Μ. Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία». Για εμάς, αναφέρεται στην επιστολή, αποτελεί προτεραιότητα η έμπρακτη ενίσχυση της Αρχής και η παροχή όλων των αναγκαίων μέσων και εργαλείων για τη διεκπεραίωση της αποστολής της.

Όπως γνωρίζετε, σ’ ό,τι μας αφορά έχουμε εξαγγείλει ότι μια από τις πράξεις των πρώτων εκατόν ημερών της δικής μας διακυβέρνησης θα είναι η ικανοποίηση του αιτήματός σας για διάθεση των ειδικών συμβούλων, συνεργατών και του αναγκαίου προσωπικού για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή της».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.