ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΩΥΣΕΩΣ: Πρώτα σε ψάχνουν και μετά σου προτείνουν μίζες

«Ας κοπιάσουν κι ας ψάξουν όσο θέλουν», η απάντηση του τέως δημάρχου στις διαρροές

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Andreas Moyseos

Ανοικτή πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να τον ερευνήσουν απευθύνει ο τέως δήμαρχος Λάρνακας. Στη συνέντευξή του στη «Χ» και απαντώντας σε διαρροές για επέκταση των ερευνών για τα σκάνδαλα του ΧΥΤΥ Κόσιης και του αποχετευτικού Λάρνακας στον ίδιο και στη δημαρχία του, ο Ανδρέας Μωυσέως καλεί όσους επιχειρούν να εμπλέξουν το όνομά του να ψάξουν τα πάντα. «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», απαντά χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας μάλιστα και τα περιουσιακά του στοιχεία! Το μήνυμά του είναι ότι εκείνοι που χρηματίζουν δημόσιους αξιωματούχους, πρώτα διερευνούν αν χρηματίζονται και μετά προτείνουν τις μίζες!

Για τις διαρροές, αποκαλύπτει ότι γνωρίζει ότι πίσω από αυτές βρίσκεται συγκεκριμένος ανώτερος της Αστυνομίας, το όνομα του οποίου εμφανίζεται έτοιμος να αποκαλύψει εάν χρειαστεί. Κάνει λόγο για αδίστακτους ανθρώπους στην Αστυνομία που επιχειρούν με μανία να εμπλέξουν την Αριστερά για να εξισορροπήσουν την κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά στον Ανδρέα Λουρουτζιάτη, τον καλεί να παραιτηθεί και τον κατακεραυνώνει καλώντας την Αστυνομία να τον διερευνήσει και σχετικά με τις καταγγελίες του δημάρχου Πάφου για παράγοντα της Λάρνακας που ζήτησε χρήματα από τις εταιρείες που ήθελαν να παραμείνουν στο λιμάνι!!

Με δεδομένες τις φήμες που ακούγονταν το τελευταίο διάστημα, περίμενες ότι θα φτάναμε σε σύλληψη του δημάρχου της Λάρνακας;

Είναι κάτι που κυκλοφορούσε ευρέως στην πόλη τον τελευταίο καιρό και είναι λυπηρό για όλους ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που το κύρος και η εκτίμηση που έχαιρε η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί άρχοντες στην πόλη και στην Κύπρο έχουν τρωθεί, ένεκα των ενεργειών κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων, σε μεγάλο βαθμό.

Το νιώθεις από τον τρόπο που σου μιλούν οι πολίτες ότι υπάρχει μια καχυποψία για όλους. Δεν το χωρεί το μυαλό τους ότι είναι μόνο δύο ή τρεις που έπαιρναν μίζες, αλλά το γενικεύουν ότι όλοι εκλέγονται για να «φάνε».

Πιστεύεις ότι μετά τη μετατροπή του σε κατηγορούμενο, πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Λουρουτζιάτης;

Μα ήδη το έχει θέσει και το ίδιο το κόμμα του. Ξεκινώντας από το σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, από τη στιγμή που θα είναι υπόδικος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν του επιτρέπεται να συνεχίσει να είναι δήμαρχος. Πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του για να διευκολύνει τουλάχιστον το Δημοτικό Συμβούλιο να λειτουργήσει.

Υπήρξαν διαρροές και πριν και μετά τη σύλληψη Λουρουτζιάτη και σε ημερήσιες εφημερίδες και στο διαδίκτυο ότι οι έρευνες έχουν επεκταθεί προς τα πίσω και αγγίζουν τη δημαρχία Μωυσέως.

Είναι φυσικό να πάνε πίσω. Καλά κάνουν και καλά κάνουν να τα διερευνήσουν όλα. Το ανησυχητικό είναι η μανία με την οποία κάποιοι προσπαθούν να διοχετεύσουν προς τα έξω φήμες που να συνδέουν κάποια άτομα και εμένα προσωπικά χωρίς να υπάρχει απολύτως τίποτε. Γι’ αυτό μπορώ να πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτε.

Διερωτώμαι γιατί κάποιος ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, του οποίου κατέχω το όνομα και θα το χρησιμοποιήσω αν χρειαστεί, να διοχετεύει μέσω δημοσιογράφων πληροφορίες ότι τώρα διερευνούν τον Μωυσέως και να αφήνει σκιές και υπονοούμενα.

Αυτό το πράγμα μάς οδηγεί πλέον στο άλλο άκρο, να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας προς την ίδια τη Δικαιοσύνη και προς τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και την Αστυνομία. Κάτι κρύβεται πίσω και κάποιες επιδιώξεις υπάρχουν. Στο παρελθόν και πάλι ενέπλεξαν το όνομά μου στη λίστα των ατόμων στα οποία χάρισαν οι τράπεζες χρήματα, ενώ ούτε σεντ δεν μου χάρισε η τράπεζα. Αντίθετα, μου πήρε και τα λεφτά μου για να καλύψει κάποιες άλλες οφειλές.

Στη συνέχεια με τη Δρομολαξιά όταν διοχέτευαν ότι επίκειται η σύλληψή μου, ενώ εγώ δεν είχα καμία σχέση. Φαίνεται ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου ή προσπαθούν να δείξουν ότι δεν είναι μόνο οι συναγερμικοί.

Larnaka

Ισως να προσπαθούν να εξισορροπήσουν την κατάσταση επιχειρώντας να εμπλέξουν και στελέχη του ΑΚΕΛ;

Γνωρίζοντας τον τρόπο που ενεργούν κάποιοι στα ψηλά δώματα της Αστυνομίας, το έχω ζήσει στην πράξη καθημερινά. Κάποιοι στην Αστυνομία είναι αδίστακτοι και φροντίζουν με κάθε τρόπο να φορτώνουν ευθύνες στην Αριστερά οι οποίες δεν υπάρχουν.

Θεωρείς ότι οι διαρροές σε σχέση με το όνομά σου έρχονται μέσα από την ανακριτική ομάδα;

Ποιος μπορεί να διοχετεύει σε δημοσιογράφους έγγραφα εκτός από τους ανακριτές και τους ανώτερους αξιωματικούς της Αστυνομίας;

«Ουδέποτε τόλμησε κάποιος να μου προτείνει μίζες.

Σε πλησίασε ποτέ κανείς επί δημαρχίας σου για να σου προτείνει να χρηματιστείς;

Ηδη έχω απαντήσει. Ουδέποτε πλησιάστηκα και ουδέποτε κάποιος μου πρότεινε χρήματα και ο λόγος είναι απλός. Ενας που θέλει να δωροδοκήσει κάποιον δεν πάει στον οποιονδήποτε και προτείνει λεφτά. Ρωτά και ψάχνεται αν αυτός ο άνθρωπος λαδώνεται και αν του απαντήσουν «Οχι, μην πας, είναι άδικος ο κόπος σου» δεν θα το κάνει. Γι’ αυτό ουδέποτε τόλμησε κάποιος να μου προτείνει με αντάλλαγμα λεφτά να κάνει τη δουλειά του. Το να ευνοήσεις κάποιον σε βάρος κάποιου άλλου, αυτό, όταν ήμουν εγώ δήμαρχος, ουδέποτε συνέβη.

Εκτός από το ΧΥΤΥ έχουμε τη συνεχιζόμενη ποινική έρευνα για το Αποχετευτικό Λάρνακας μαζί με δηλώσεις από την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι αυτό είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο από το ΣΑΠΑ.

Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που φύγαμε εμείς δεν υπήρξε σκάνδαλο, πόσω μάλλον μεγαλύτερο από της Πάφου. Το τι συνέβη τα τελευταία πέντε χρόνια δεν μπορώ να γνωρίζω. Με βεβαιότητα όμως λέω ότι στα δέκα χρόνια που ήμουν εγώ δήμαρχος δεν υπήρξαν σοβαρά προβλήματα χωρίς να αποκλείω την εμπλοκή ίσως κάποιων υπηρεσιακών ή κάποιων άλλων που πλησιάζονταν από διάφορους. Η κατακύρωση των συμβολαίων γινόταν με ανοικτές προσφορές και στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή. Οι πληρωμές ήταν κατόπιν εισηγήσεων των αρμοδίων του ΣΑΛ και πάλι υπό την επίβλεψη του Γενικού Ελεγκτή. Δεν νομίζω να υπήρξαν σοβαρά κρούσματα επί δικής μου προεδρίας στο ΣΑΛ.

«Οχι μόνο δεν απέκτησα αλλά αποξένωσα περιουσία»

Τώρα όμως έχουμε ευθεία εμπλοκή του δημάρχου και προέδρου του ΣΑΛ στην ποινική έρευνα με άνοιγμα και των τραπεζικών λογαριασμών του.

Ξέρω ότι είπε ο κ. Χασαπόπουλος ότι θα ανοίξουν και τους δικούς μου λογαριασμούς και άλλων. Ευχαρίστως να το κάνουν. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Το μόνο που θα βρουν είναι ότι φεύγοντας από το δήμο, ο λογαριασμός μου ήταν άδειος. Περιουσία δεν έκανα, δεν αγόρασα ούτε μια σπιθαμή γης, το σπίτι μου είναι ασυντήρητο από το 1979 που το έκτισα και δεν ξόδεψα πάνω του ούτε ένα σεντ για συντήρηση. Ενας που τρώει μίζες κάπου θα έχει λεφτά ή ακίνητη περιουσία ή η γυναίκα του ή τα παιδιά του. Για τα παιδιά μου ισχύουν τα ίδια. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένας που θα ερευνήσει δεν θα βρει τίποτε. Μάλιστα πούλησα και το σπίτι της πεθεράς μου στην Ξυλοτύμπου και ένα χωράφι που είχε ο πατέρας μου στα Περβόλια. Στο τέλος όχι μόνο δεν απέκτησα, αλλά αποξένωσα περιουσία μου.

Dimos Larnakas

Πώς σχολιάζεις τη συμπεριφορά του δημάρχου στο θέμα των εταιρειών υδρογονανθράκων στο λιμάνι; Ο δήμαρχος ξεκίνησε από πολέμιος και κατέληξε ένθερμος υποστηρικτής. Κάποιοι έχουν υποψίες.

Μα ο δήμαρχος Πάφου μίλησε καθαρά. Είπε ότι παράγοντας της Λάρνακας, όταν ήρθαν οι εταιρείες υδρογονανθράκων για να ζητήσουν την παραμονή τους στη Λάρνακα, τους ζήτησε λεφτά. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί από την Αστυνομία.

Θεωρείς ότι αναφερόταν στον Λουρουτζιάτη;

Δεν μπορώ να πω όνομα. Ο δήμαρχος της Πάφου είπε ότι υπάρχει εμπλοκή παράγοντα της Λάρνακας ο οποίος διερευνάται για άλλα σκάνδαλα. Και ο νοών νοείτο. Επί της ουσίας, αυτό αποδεικνύει πόσο δίκαιο είχαμε εμείς όταν επιμέναμε ότι οι εταιρείες έπρεπε να πάνε στη Λεμεσό και το λιμάνι Λάρνακας να αναπτυχθεί ως τουριστικό με συμβατές εμπορικές χρήσεις.

Κάτι που δεν διαφαίνεται παρεμπιπτόντως…

Αν λειτουργήσει σωστά το υπουργείο, και δυστυχώς δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι θα λειτουργήσει σωστά, υπάρχει ευκαιρία αφού βγήκαν σε προσφορές για σύμβουλο μελετητή, να το κάνουν. Εχω όμως έντονη αμφιβολία. Αυτοί οι άνθρωποι πάντοτε έχουν στόχο να μην αναπτυχθεί η Λάρνακα. Και δεν το λέω ελαφρά τη καρδία και χωρίς στοιχεία. Ενα παράδειγμα είναι ότι ακύρωσαν το μοναδικό έργο που έπρεπε να κάνουν, που είναι ο δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας. Ακύρωσαν τις απαλλοτριώσεις και δεν διαμαρτυρήθηκε κανένας.

Ηρθε ο κ. Χάσικος που βγάζει τα πιστόλια και πυροβολεί τους πάντες και μας είπε ότι θα γίνουν αντιπλημμυρικά και δεν έγινε τίποτε. Εκκρεμεί το Αντλιοστάσιο Τ1 και θα έρθει η ώρα που θα πνιγεί κόσμος και δεν το διεκδικεί η πόλη.


Το λιμάνι τούμπαρε…

Limani Larnakas

Ανεξάρτητα από το άδοξο τέλος της δημαρχίας Λουρουτζιάτη πώς εκτιμάς τη θητεία του λίγους μήνες πριν την κανονική λήξη της;

Νομίζω ο κάθε πολίτης καταλαβαίνει. Το λιμάνι τούμπαρε. Τα μεγάλα έργα είναι όλα παραμερισμένα και δεν γίνεται τίποτε. Να πω ότι γίνονται τα μικρά; Οι δρόμοι μας είναι χωράφια που φοβάσαι να τα περάσεις. Κάναμε πέντε πάρκα το χρόνο και εδώ και πέντε χρόνια δεν έγινε ούτε ένα. Ακόμα και εκείνα που κάναμε εμείς, τα άφησαν στο έλεος του Θεού. Στον πολιτιστικό τομέα ήμασταν πρώτοι και γίναμε τελευταίοι. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε πέραν από εκείνα που τους αφήσαμε έτοιμα να εκτελέσουν όπως π.χ. η Πιαλέ Πασά και η λεωφόρος Γεώργιου Χριστοδουλίδη. Δεν έκαναν τίποτε με δική τους πρωτοβουλία.

Ενόψει εκλογών η πόλη πρέπει να αποκτήσει ένα ισχυρό Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο να διεκδικήσει ενωμένα. Μετά την ένταση των δημοτικών εκλογών να παλέψουμε όλοι μαζί για το καλό της πόλης.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.