Ανδρέας Πασιουρτίδης: Να μπουν τα θεμέλια για απαλλαγή από την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση

Οι βουλευτικές εκλογές πρέπει να είναι η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή του τόπου από την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση στην ιστορία της Κύπρου. Αυτό το βασικό μήνυμα στέλνει ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ στην επαρχία Λάρνακας, Ανδρέας Πασιουρτίδης. Όπως τονίζει από την εμπειρία του στην απερχόμενη Βουλή, τα κόμματα έχουν δώσει δείγματα γραφής και απτές αποδείξεις ότι δεν είναι όλοι οι ίδιοι.

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Ποιο θεωρείς ότι είναι το βασικό διακύβευμα αυτών των βουλευτικών εκλογών;


Στον όγδοο χρόνο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού, πλέον είναι συγκλίνουσα η άποψη ότι βιώνουμε τον απόλυτο εξευτελισμό θεσμών και αξιών. Οι επικοινωνιακές μεγαλοστομίες της κυβέρνησης ξεφουσκώνουν η μία μετά την άλλη. Πρώτα απ’ όλα το περιβόητο «success story» στην οικονομία, αφού πλέον είναι κοινή διαπίστωση ότι τα θεμέλια ήταν σάπια. Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο και ο κ. Αναστασιάδης από υποτιθέμενος ηγέτης της κρίσης, μετατρέπεται σε ηγέτης της διαφθοράς και της διαπλοκής. Και της διχοτόμησης. Μαθαίνουμε ότι δεν έχει καμία αναστολή να συζητά τη διχοτόμηση και τα δύο κράτη. Το οριστικό δηλαδή ξεπούλημα της μισής Κύπρου και την ολοκλήρωση του δίδυμου εγκλήματος του 1974. Όλα αυτά, την ώρα που κόσμος της δουλειάς και του μόχθου ζει με τους μισθούς των 700 και 800 ευρώ. Το βασικό διακύβευμα είναι μέσα από τη δύναμη της ψήφου μας να θέσουμε τις βάσεις και τα θεμέλια για την αλλαγή και την απαλλαγή από την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση στην Ιστορία της Κύπρου.

Με την εμπειρία σου στην απερχόμενη Βουλή, θεωρείς ότι οι πολιτικές ατζέντες έχουν ξεκαθαρίσει ως προς το τι πρεσβεύει ο καθένας;

Θεωρώ ότι κάθε πολιτική δύναμη έδωσε δείγματα γραφής. Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν συμφέροντα και διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές ομάδες και ταυτόχρονα οι πολιτικές δυνάμεις που τις εκπροσωπούν. Το ΑΚΕΛ παραμένει σταθερό στήριγμα των απλών ανθρώπων, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, των ξεχασμένων και των περιθωριοποιημένων της κοινωνίας μας. Μια υπεύθυνη πολιτική δύναμη που εργάζεται για το συλλογικό καλό της κοινωνίας και του τόπου.

Ποιο θα παρουσίαζες στους πολίτες ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τοποθέτησης κομμάτων στη Βουλή σε απάντηση στο επιχείρημα ότι όλοι είναι ίδιοι;


Το «όλοι είναι ίδιοι» είναι μια απλοϊκή προσέγγιση, μια εύκολη διέξοδος. Είναι δεκάδες τα νομοσχέδια και οι ψηφοφορίες που επιβεβαιώνουν τις διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις. Π.χ. για τις εξπρές διαδικασίες εκποιήσεων και το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου εκδικάζονται αυτής της φύσεως υποθέσεις, για την αναστολή των εξώσεων, για τον Συνεργατισμό, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για τους κανονισμούς για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις, όπου φάνηκε ξεκάθαρα ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετεί η κάθε πολιτική παράταξη.

Σε τοπικό επίπεδο, τι να περιμένει κάποιος από ένα βουλευτή Λάρνακας σχετικά με τα προβλήματα της επαρχίας;

Να παλεύει ακούραστα, να διεκδικεί, να ανοίγει πόρτες και να αξιοποιεί ευκαιρίες και προοπτικές προς όφελος της επαρχίας. Σε συνεργασία πάντοτε με τις Τοπικές Αρχές και τους τοπικούς φορείς, αλλά και πολλές φορές με τους υπόλοιπους βουλευτές της επαρχίας. Από κοινού πρέπει να διεκδικούμε όσα η πόλη μας αξίζει και δικαιούται. Δηλαδή ανάπτυξη και ευημερία, αλλά και να καταστεί μια σύγχρονη πόλη επιλογής για νέους, οικογένειες και εργαζόμενους.

Ποιος εκτιμάς ότι είναι ο ρόλος της Αριστεράς, ειδικά στις σημερινές συνθήκες;


Κατ’ αρχάς, να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ομοσπονδιακή λύση και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Ταυτόχρονα, να δώσει την εναλλακτική επιλογή, να πείσει ότι αποτελεί μια αξιόπιστη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τη νεολαία, τους ανθρώπους του πολιτισμού και της επιστήμης. Μέσα από ένα προοδευτικό και φιλολαϊκό πρόγραμμα. Με συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία, τα εργασιακά, το περιβάλλον και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ήρθε η ώρα για την αντεπίθεση της Αριστεράς και του κόσμου της δουλειάς.

Ποιο είναι το μήνυμα προς τους ψηφοφόρους με δεδομένο ότι και πάλι αναμένονται υψηλά ποσοστά αποχής;

Αν θέλουμε να αλλάξουμε όσα μας απογοητεύουν και μας θλίβουν, μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Η συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες. Δύσκολα μπορεί να μειωθεί η διαφθορά αν δεν το απαιτήσει η ίδια η κοινωνία. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου και μείωσης της διαφθοράς είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Η Δημοκρατία ασφυκτιά όταν της γυρίζουμε την πλάτη.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.