ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΥΡΑΣ: Η Λάρνακα χρειάζεται αλλαγή επειγόντως

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Ανύψωση του πήχη, τον οποίο κάποιοι έριξαν πολύ χαμηλά στη Λάρνακα, θέτει ως κεντρικό του στόχο ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας. Στη συνέντευξή του στη «Χαραυγή» δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές επαναλαμβάνει το βασικό στόχο της ανάκτησης της αξιοπρέπειας της πόλης και των δημοτών μετά την καταστροφική πενταετία Λουρουτζιάτη. Τοποθετείται επίσης ευθέως για το «καυτό» θέμα του λιμανιού και μιλά για το δίπτυχο του προγράμματος: Την προώθηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων αλλά ταυτόχρονα την υλοποίηση των μικρότερων έργων, τα οποία θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και των καθημερινότητα των ταλαιπωρημένων Λαρνακέων.

Πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν η υποβολή υποψηφιότητας ειδικά για το Δήμο της Λάρνακας με τα σημερινά δεδομένα;

Andreas Byras

Πρόκληση δεν ήταν η υποβολή της υποψηφιότητας. Η πρόκληση ξεκινά από την επομένη των εκλογών. Κι αυτό γιατί παρά τα υπαρκτά πλεονεκτήματά της η πόλη μας δεν κατέχει σήμερα τη θέση που της αξίζει. Ούτε στα μάτια των συμπατριωτών μας αλλά ούτε και στον οικονομικό, τουριστικό και αναπτυξιακό χάρτη της χώρας μας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν ικανοποιεί εμάς τους ίδιους τους δημότες της. Οπόταν η πρόκληση είναι μεγάλη. Και η ευθύνη ακόμα μεγαλύτερη. Ευθύνη, γιατί χρειάζεται να γίνουν πολλά.
Ο πήχης της πενταετίας που μας αφήνει κατέβηκε πολύ χαμηλά. Και μαζί με αυτόν και η αξιοπρέπειά μας. Αλλά ο πήχης των προσδοκιών των συνδημοτών μας παραμένει ψηλά. Και αυτό τον πήχη δεν έχω σκοπό να τον περάσω από κάτω. Η πρόκληση σε καμία περίπτωση είναι ατομική. Γιατί μόνος του δεν μπορεί να τα καταφέρει κανείς. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί. Θα περάσουμε τον πήχη και θα τον ανεβάσουμε ακόμα ψηλότερα, μαζί με την πόλη μας.

Από τη στιγμή της εξαγγελίας μιλάτε για ανάγκη ανάκτησης της αξιοπρέπειας του Δήμου Λάρνακας. Γιατί;

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η πόλη της Λάρνακας έχει περιέλθει σε ανυποληψία και στασιμότητα. Μέσα από τα γεγονότα που όλοι ζήσαμε, πληγώθηκε η αξιοπρέπεια της Λάρνακας και των δημοτών της. Τα κρούσματα διαφθοράς που εμφανίστηκαν στο δήμο μας, τα οποία οδήγησαν στη σύλληψη του Δημάρχου και του Δημοτικού Γραμματέα, πλήγωσαν, εξόργισαν και πίκραναν τους συνδημότες μας. Την ίδια στιγμή χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η πόλη μας έχει μείνει πίσω.

Αυτό είναι που θέλω να αλλάξω. Θέλω να νιώσουν οι συνδημότες μου ότι υπάρχει μια νέα Τοπική Αρχή, ένας νέος Δήμαρχος που θα διεκδικήσει και θα κερδίσει για την πόλη μας. Ενας νέος Δήμαρχος συναινετικός, που θα συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και με όλους τους φορείς, οργανώσεις και τους δημότες, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης μας. Ενας νέος Δήμαρχος μακριά από πρακτικές του παρελθόντος, που θα πάρει την πόλη μπροστά. Πιστεύω ακράδαντα ότι εγώ μπορώ να είμαι αυτός ο νέος Δήμαρχος.

Θέμα λιμανιού και μαρίνας. Με όλα όσα έχουν γίνει, ο κόσμος περιμένει ν’ ακούσει θέσεις και να δει υλοποίηση αυτών των θέσεων. Τουριστικό ή βιομηχανικό λιμάνι;

Η απάντηση είναι απλή και ξεκάθαρη: τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού με συμβατή εμπορική χρήση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την τοποθεσία του λιμανιού και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την όποια λειτουργία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν έχω καμιά αλλεργία στην όποια εμπορική χρήση του λιμανιού της πόλης μας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της υγείας των δημοτών μας, εις βάρος του περιβάλλοντος και εις βάρος της ποιότητας της ζωής μας. Η οποιαδήποτε σύγκριση του λιμανιού της Λάρνακας με άλλα λιμάνια είναι το λιγότερο ατυχής. Κι αυτό γιατί το λιμάνι της Λάρνακας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και κάθε δραστηριότητα επηρεάζει την πόλη μας. Την ίδια στιγμή εξίσου ατυχή και απαράδεκτη θεωρώ την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στις εμπορικές δραστηριότητες του λιμανιού της Λάρνακας. Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό να συμπεριφέρονται στη Λάρνακα ως το φτωχό συγγενή προς εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων. Και δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να βλέπουμε να χάνονται θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για την πόλη μας.

Ποια έργα θεωρείτε ότι επείγουν για τη Λάρνακα και πώς ιεραρχούνται στο πρόγραμμά σας;

Σίγουρα η Λάρνακα χρειάζεται άμεσα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τα οποία θα αλλάξουν ριζικά και την εικόνα αλλά και την ουσία της πόλης μας. Αλλά πρώτα, στις άμεσες προτεραιότητές μου, είναι η εξυγίανση. Για να μπορέσουν να υλοποιηθούν τα οποιαδήποτε έργα, χρειάζεται να λειτουργεί σωστά ο μηχανισμός της πόλης, χωρίς σκιές, χωρίς βαρίδια του παρελθόντος. Για να διεκδικήσουμε έργα, χρειάζεται να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη αυτών που θα επενδύσουν ή που θα χρηματοδοτήσουν τα έργα. Εξίσου σημαντικό είναι να μας εμπιστεύονται και οι δημότες χωρίς ψιθύρους και υπόνοιες ότι πίσω από κάθε έργο κρύβονται αλλότρια συμφέροντα. Αρα χρηστή διοίκηση, ανοιχτός δήμος, όλα στο φως, αυστηρός έλεγχος και σκληρή δουλειά.

Σίγουρα προτεραιότητες είναι η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, η μετακίνηση των εταιρειών πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο, η ανάπλαση και αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου και φυσικά τα αντιπλημμυρικά έργα.
Τα μεγάλα έργα, πέραν από τον αντίκτυπο που έχουν τα ίδια ως έργα, έχουν και πολλαπλά οφέλη όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αναβάθμιση ολόκληρων περιοχών και η προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων και έργων.

Andreas Byras

Πέραν από τα μεγάλα έργα, η Λάρνακα υστερεί και σε θέματα καθημερινότητας και μικρότερου βεληνεκούς.

Υπάρχουν μια σειρά από έργα τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα από διαρθρωτικά ταμεία και τα οποία είναι σε αναμονή. Εργα βιώσιμης κινητικότητας και πρόσβασης, ανάδειξης των αρχαίων της πόλης μας, ανέγερσης πολυχώρων κ.ά. Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε και ένα ευρώ άλλο να πάει χαμένο. Θα διεκδικήσουμε μέχρι και το τελευταίο σεντ και ακόμα παραπάνω από όσα δικαιούται η Λάρνακα. Θα προετοιμαζόμαστε σωστά, θα παρουσιαζόμαστε με σοβαρότητα και θα πείθουμε.

Από εκεί και πέρα, πέραν των έργων αυτών είναι μια σειρά από ζητήματα της καθημερινότητας των δημοτών της Λάρνακας, τα οποία πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης. Θέματα όπως η καθαριότητα, η πράσινη ανάπτυξη, τα πάρκα της πόλης μας, η αναζωογόνηση περιοχών και συνοικιών, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και πολλά άλλα.
Αρα ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τη δυναμική διεκδίκηση και υλοποίηση των μεγάλων αναπτύξεων θα ρίξουμε το βάρος μας και σε μικρότερα και εξίσου σημαντικά έργα, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των δημοτών της πόλης μας.

Πώς διαφοροποιείται η δική σας υποψηφιότητα από αυτές των ανθυποψηφίων σας;

Ο καθένας μας πρέπει να κριθεί από τις θέσεις του, από τις εμπειρίες του, τις ικανότητές του και τη μέχρι σήμερα πορεία του. Και φυσικά το όραμα και το σχέδιο που έχει για την πόλη μας. Στη βάση αυτή πρέπει να κριθούν όλοι οι ανθυποψήφιοί μου. Από την πρώτη στιγμή κατέθεσα τη δική μου υποψηφιότητα ως κάτι νέο, κάτι δημιουργικό και κάτι καινούργιο. Δεν μου αρέσει να μιλώ για τους άλλους, προτιμώ να μιλώ για τη δική μου υποψηφιότητα.

Ζητώ λοιπόν από τους Λαρνακείς να με εμπιστευτούν γιατί είμαι ένας νέος άνθρωπος με όραμα και όρεξη να προσφέρω στην πόλη μου. Και θα το κάνω αυτό με διεκδικητικότητα, δυναμισμό, εντιμότητα και συλλογικότητα. Και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης μας και των δημοτών της. Είμαι ένας νέος επαγγελματίας αλλά με μια εμπειρία δεκαπέντε σχεδόν χρόνων σε διοικητικές θέσεις σε μεγάλους οργανισμούς, μέσα από την οποία κλήθηκα να ηγηθώ και να πάρω δύσκολες αποφάσεις, πάντα με πνεύμα συνεργασίας αλλά και δυναμισμό.

Για δέκα χρόνια συμμετείχα στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, εκ των οποίων τα πέντε ως πρόεδρος, μέσα από τον οποίο εργάστηκα συλλογικά και με διαφάνεια και μου δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσω πολλαπλές εμπειρίες στη διοίκηση δημοσίων οργανισμών. Συμμετείχα και συμμετέχω ενεργά στην κοινωνική και αθλητική ζωή της πόλης μας, υπηρετώντας είτε επώνυμα είτε ανώνυμα μέσα από διάφορες δράσεις.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω όμως κάτι. Ζητώ από τους Λαρνακείς να με εμπιστευτούν όχι απλά επειδή είμαι ένας νέος άνθρωπος, αλλά να με κρίνουν στη βάση των ικανοτήτων, των γνώσεων, των προσόντων, των εμπειριών που κουβαλώ και της επάρκειάς μου.


«Οχι άλλες χαμένες ευκαιρίες για την πόλη μας»

Andreas Byras

Το μήνυμά σας προς τους ψηφοφόρους;

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να στείλω ένα μήνυμα συμμετοχής στους συνδημότες μου. Να τους καλέσω να συμβάλουν στην αλλαγή. Να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και να μοιραστούμε μαζί το όραμα για τη Λάρνακα που ξεδιπλώνεται μέσα από το τρίπτυχο: Λάρνακα ανθρώπινη και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες της και ελκυστική στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα.

Γνωρίζω την απογοήτευση, το παράπονο και το θυμό των συνδημοτών μου για τις χαμένες ευκαιρίες της πόλης μας. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μεταφραστεί σε αποχή και απαξίωση. Διότι με αυτό τον τρόπο συντηρούμε και επιβραβεύουμε πρακτικές και καταστάσεις που μας έφεραν εδώ που είμαστε σήμερα. Και γι’ αυτό το λόγο ζητώ τη δική σας στήριξη για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε όσα έχασε η αγαπημένη μας πόλη! Με διαφάνεια, ιεράρχηση προτεραιοτήτων και αποτελεσματική διεκπεραίωση.

Σήμερα η Λάρνακα έχει ανάγκη πιο πολύ από ποτέ ένα νέο Δήμαρχο, για όλους. Ενα Δήμαρχο που θα εργαστεί σκληρά, συναινετικά και θα χτίσει συνεργασίες. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να βάλουμε γερές βάσεις για το μέλλον. Ολοι οι δημότες μαζί. Με τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή. Εχω τις εμπειρίες, το ήθος, τις αξίες, τη θέληση, το όραμα και το σχέδιο για να πάρω τη Λάρνακα στην επόμενη εποχή. Ζητώ τη στήριξη, για να είμαι Δήμαρχος για όλους τους Λαρνακείς.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.