Ανδρέας Βύρας: Η Λάρνακα περιμένει να βρει την ταυτότητά της

• Θα είμαι δήμαρχος της πόλης μας και των δημοτών της και όχι δήμαρχος του γραφείου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣυνέντευξη στη Μαρία Φράγκου

Οι δημότες της Λάρνακας είδαν και άκουσαν πολλά. Εχουν πλέον μέτρο σύγκρισης. Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου καλούνται να αποφασίσουν για το σήμερα και το αύριο της πόλης τους. Ο Ανδρέας Βύρας, σε μια πιο χαλαρή συνέντευξη, μια βδομάδα πριν τις δημοτικές εκλογές.

Τον πήχη εύκολα τον περνά κανείς από κάτω, πολύ δύσκολα να τον περάσει από πάνω. Στη Λάρνακα, με τα όσα έχουν επισυμβεί, το μέτρο δεν ξεπερνά τα συνήθη μεγέθη;

Προφανώς και κάποιος εύκολα περνά τον πήχη από κάτω. Απλά περπατά χωρίς κόπο και στην ανάγκη σκύβει και λίγο. Από την άλλη και με τα όσα έχουν συμβεί στη Λάρνακα για να περάσουμε τον πήχη με επιτυχία απαιτείται προσπάθεια, αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση, προπόνηση, αντοχή και καλή τακτική. Αυτά είναι που θα φέρω στη Λάρνακα. Κι όχι μόνο θα περάσουμε τον πήχη, αλλά θα τον ανεβάσουμε ψηλά μαζί με την πόλη μας.

Ποιο το σημείο αναφοράς στη Λάρνακα;

Μακραίωνη ιστορία, πολιτισμός, δημιουργικότητα. Ενα απέραντο θαλάσσιο μέτωπο, λιμάνι, διεθνές αεροδρόμιο. Ομορφη φύση και περιβάλλον. Θα μπορούσα να απαριθμώ για ώρες. Αλλά αν πρέπει να διαλέξω ένα, τότε αυτό είναι ξεκάθαρο: σημείο αναφοράς στη Λάρνακα είναι οι άνθρωποί της. Οι άνθρωποί της που την αγαπούν. Που αγωνιούν για την πόλη μας. Που θέλουν να τη δουν να προοδεύει και να προκόβει. Γι’ αυτούς αποφάσισα να διεκδικήσω το αξίωμα του δημάρχου της Λάρνακας. Και για αυτούς θα εργαστώ.

Τι ακούτε από τους δημότες στην καθημερινή επαφή μαζί τους;

Εισηγήσεις, προτάσεις, καλοπροαίρετα παράπονα, εξαιρετικές ιδέες, την απογοήτευσή τους, τις προσδοκίες τους, τις απατήσεις τους για την πόλη μας, τις απαιτήσεις τους από εμένα. Ξέρετε, σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από την καθημερινή επαφή με τους συνδημότες μου. Αυτή η επαφή υποσχέθηκα από την πρώτη στιγμή ότι δεν σταματά στις 18 του Δεκέμβρη. Από κει ξεκινά και εντατικοποιείται. Θα είμαι δήμαρχος της πόλης μας και των δημοτών της και όχι δήμαρχος του γραφείου.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο ακροατήριο;

Οι νέοι. Οι νέοι άνθρωποι σήμερα πιο δύσκολα ακούνε. Πιο δύσκολα μπορούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον τους. Είναι αυτοί που έχουν απογοητευτεί. Που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και την ανεργία. Είναι αυτοί που αναγκάζονται να ξενιτευτούν. Είναι αυτοί που δυστυχώς έχουν στρέψει την πλάτη τους στο σύστημα, που πιο δύσκολα συμμετέχουν πλέον στις εκλογικές διαδικασίες. Εδώ το στοίχημα είναι να μας ακούσουν και να έχουμε να πούμε κάτι που θα τους προβληματίσει. Από κει και πέρα, έχουμε πολλή δουλειά!

Και ποιο ακροατήριο το περισσότερο απαιτητικό;

Και πάλι οι νέοι. Για όλους τους πιο πάνω λόγους, οι νέοι άνθρωποι είναι ακόμα πιο απαιτητικοί. Δεν τους αρκεί η στασιμότητα. Δεν ενθουσιάζονται. Δεν παρασύρονται εύκολα. Είναι επιφυλακτικοί και καλά κάνουν. Εδώ το στοίχημα είναι να βρούμε τους νέους ανθρώπους, να τους ακούσουμε, να καταλάβουμε τις προσδοκίες τους και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές.

Η Λάρνακα των προξενείων, των αγίων και των φιλοσόφων με τι μοιάζει σήμερα;

Με μια πόλη που περιμένει να βρει επιτέλους την ταυτότητά της. Με μια πόλη που περιμένει να κερδίσει αυτά που δικαιούται. Με μια πόλη που παρά τα τόσα υπαρκτά πλεονεκτήματά της, εξακολουθεί να βαδίζει χωρίς ηγεσία, χωρίς όραμα και χωρίς σχέδιο. Αυτό θα το αλλάξουμε.

Και με τι θα μοιάζει επί των ημερών σας;

Με μια σύγχρονη πόλη που θα ξεδιπλώνεται μέσα από τρίπτυχο: Λάρνακα ανθρώπινη και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες της και ελκυστική στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα. Και εν τέλει με μια πόλη ευημερούσα· στην οποία οι δημότες της θα ζουν, θα εργάζονται, θα ψυχαγωγούνται και θα δημιουργούν περήφανοι για την πόλη τους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.