Ανδρέας vis à vis Νίκος

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του Άντρου Λυρίτσα

Ο Ανδρέας είναι βαθύνους. Ο Νίκος είναι ρηχός. Ο Ανδρέας είναι ευθύς, ειλικρινής, συνεπής με τα πιστεύω του. Ο Νίκος είναι bagabond (με τη γαλλική έννοια). O Ανδρέας είναι πραγματικά προσοντούχος. Ο Νίκος είναι δήθεν. Ο Ανδρέας είναι επιτυχημένος. Ο Νίκος είναι, άσε μας. Ο Ανδρέας είναι έντιμος. Ο Νίκος είναι περιπατητής της πολιτικής (αλά Λιλλήκκας). Ο Ανδρέας είναι καθαρός. Όχι πως ο Νίκος είναι «λερωμένος» αλλά έχει αναμειχθεί σε κάποιες διαπλοκές. Ο Ανδρέας είναι ανεξάρτητος . Ο Νίκος είναι πολιτικά αλυσοδεμένος. Ο Ανδρέας είναι προοδευτικός. Ο Νίκος εκφράζει (προοδευτικά) ό,τι το πιο συντηρητικό. Ο Ανδρέας είναι κοινωνικά συνειδητοποιημένος. Ο Νίκος είναι όπου σε βρω κι όπου με βρεις.

Ο Ανδρέας είναι φιλοσοφημένος, καλλιεργημένος, μορφωμένος, αυτό που λέμε γνώστης των πραγμάτων. Δεν είναι μόνο οι ακαδημαϊκές του σπουδές, τα μεταπτυχιακά και τα δοκτοράτα. Έχει πάνω του πραγματική μόρφωση, είναι ευαίσθητος και ευαισθητοποιημένος. Έφτασε εκεί που έφτασε με την αξία του, την σκληρή του τη δουλειά, την αφοσίωση στο καθήκον. Και πού έφτασε; Είναι ένας επιτυχημένος διπλωμάτης, διαπραγματευτής, υφυπουργός. Από όπου πέρασε άφησε την σφραγίδα του, χωρίς έπαρση και αλαζονεία. Με μετριοπάθεια. Αυτό που ονομάζουμε ελληνικό μέτρο, χωρίς ακρότητες αλλά με ουσία.

Ο Νίκος είναι εγγράμματος, δεν λέω. Και αγγλικά μιλάει, και μεταπτυχιακό έχει κι έγραψε κι ένα (ρηχό) βιβλίο για το κυπριακό. Όμως ανεδείχθη, δεν λέω με γλείψιμο, αλλά με ελιγμούς και δημόσιες σχέσεις. Αφού του έπεφτε λίγο να είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, τον έστειλε ο Αβέρωφ στον Αναστασιάδη ο οποίος εκτίμησε τα «προσόντα» του και τον έστειλε στην κορυφή του Υπουργείου Εξωτερικών. Τώρα ποια προσόντα είναι αμφίβολο, εκτός από του να «στρώνει» τα greek-english του Προέδρου. Στο μεταξύ «πούλησε» και τον Αβέρωφ αφού δεν του έφτανε το υπουργείο εξωτερικών θέλησε να γίνει και πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ενώ ο Ανδρέας έχει πραγματικά προσόντα. Είναι βαθύς γνώστης του Κυπριακού. Πολύγλωσσος, με διεθνείς γνωριμίες αφού υπηρέτησε ως ανώτατος διπλωμάτης σε πολλά κρίσιμα πόστα. Γνωρίζει υπουργούς, όλους τους ευρωπαίους αξιωματούχους, προέδρους, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Γνωριμίες που μπορεί να τις αξιοποιήσει προς όφελος της Κύπρου.

Ο Νίκος; Οι μόνες επιτυχίες που έχει να επιδείξει είναι οι λάθος διαγνώσεις και εκτιμήσεις αναφορικά με τον τουρκικό παράγοντα και το Κυπριακό. Ηγήθηκε της προσπάθειας επιβολής κυρώσεων από τους ευρωπαίους προς την Τουρκία. Τζίφος. Εκτίμησε λάθος την τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας ότι η Τουρκία δεν έχει τα κατάλληλα γεωτρύπανα. Αποτέλεσμα: η Τουρκία αλωνίζει στην ΑΟΖ μας. Όσο για τις «μπλόφες» της Τουρκίας για το άνοιγμα των Βαρωσίων ας ρωτήσει τον Αβέρωφ που εσχάτως τα επισκέφτηκε και μαζί διακηρύσσουν ότι «δεν θα απεμπολήσουν…».

Ο Ανδρέας έχει συνεργαστεί ειλικρινά με όλους τους Προέδρους. Τον Κληρίδη, τον Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Χριστόφια, τον Αναστασιάδη. Έδωσε τον καλύτερο του εαυτό για την πατρίδα του με αποκορύφωμα την από όλους αναγνωρισμένη επιτυχημένη Προεδρία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί προεδρίας Χριστόφια. Κι αν ως διαπραγματευτής δεν πέτυχε λύση του Κυπριακού αυτό είναι ανεξάρτητο της θέλησης και των προσπαθειών του. Οφείλεται στην συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και στις παλινδρομήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Πάντως άφησε αρκετά κεκτημένα στις συνομιλίες για τη δική μας πλευρά απ’ όπου πρέπει να ξαναρχίσει μια νέα προσπάθεια.

Εε Προεδρία

Ο Νίκος με ποιον έχει συνεργαστεί; Με τον Αβέρωφ και τον ΔΗΣΥ , του οποίου δηλώνει ακόμα μέλος, και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Χωρίς βεβαίως «να σπαταλεί το προσωπικό πολιτικό του κεφάλαιο». Με άλλα λόγια καβαλίκεψε την πολιτική (και το καλάμι) για να επωφεληθεί από τα καλά της αλλά απελθέτω απ’ αυτόν και η συνέργειά του στο σκάνδαλο των διαβατηρίων και η εκμετάλλευση κονδυλίων της διαφώτισης για την προσωπική του προβολή ως εν δυνάμει υποψήφιος πρόεδρος. Και με ποιους συνεργάζεται τώρα; Με τους φανατικούς πολέμιους της ομοσπονδίας και κάθε συμβιβασμού, τον Νικόλα και τον Σιζόπουλο, κι ενώ λέει πως θα συνεχίσει τον πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό.

Ο Ανδρέας είναι ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος. Το λέει και το πιστεύει όπως το λέει και το πιστεύει και το ΑΚΕΛ. Δεν θα χρειαστεί να το αποδείξουν διότι συμπλέουν πάνω στη συμβιβαστική γραμμή επίλυσης του Κυπριακού με βάση τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την προσέγγιση με τους Τουρκοκυπρίους. Είναι και οι δύο πολέμιοι των σκανδάλων, της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ο Νίκος; Ενώ υποτίθεται πως ταυτιζόταν με την μετριοπαθή άποψη του ΔΗΣΥ στο κυπριακό καθώς και του Προέδρου Αναστασιάδη (πριν αυτός αρχίσει να φλερτάρει με την ιδέα των δύο κρατών όπως την είχε εκθέσει σε πάμπολλους μηδέ του Τσαβούσογλου εξαιρουμένου) στην ουσία υπονόμευε την επίσημη γραμμή της ελληνοκυπριακής πλευράς. Εξού και ταυτίστηκε και εκπροσωπεί τώρα τους πιο αδιάλλακτους και απορριπτικούς κύκλους που εκφράζονται με το ΔΗΚΟ και τον Σιζόπουλο. Κι ας προσποιείται ότι δεν βλέπει αυτή την θεμελιώδη αντίθεση. Κι αν, ω μοι γένοιτο, εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ποια γραμμή θα ακολουθήσει; Εκείνη που τυπικά υποστήριζε ως τώρα ή εκείνων που βγάζουν εξανθήματα μπροστά στην προοπτική μια συμβιβαστικής λύσης; Αλλά μπορεί η αντίφαση να λύνεται από μόνη της. Μπορεί ο Νίκος ουδέποτε να πίστεψε στην πολιτική την οποία υποτίθεται πως τυπικά προωθούσε. Πως πάντα ήταν οπαδός της ακραίας απορριπτικής γραμμής και τότε εδοξάζετο κρυπτόμενος και τώρα γελοιοποιείται αποκαλυπτόμενος.

Ο Ανδρέας είναι κοινωνικά συνειδητοποιημένος. Παιδί της εργαζόμενης τάξης (ίσως να μην είναι τυχαίο ότι η πρώτη του μεταπτυχιακή θέση ήταν πάνω στην ιστορία του κυπριακού εργατικού κινήματος) είμαι σίγουρος πως θα προωθήσει τα συμφέροντα ολόκληρου του λαού με έμφαση στους μη προνομιούχους. Θα προωθήσει την οικονομία της αγοράς αλλά όχι την κοινωνία της αγοράς. Όπως πιστεύω θα φανεί σύντομα από τις εξαγγελίες του θα προωθήσει μια κοινωνία της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Ήδη έχει καταδικάσει μ’ όλη του τη δύναμη όλα τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, όπως το κορυφαίο σκάνδαλο των χρυσών (και πλατινένιων) διαβατηρίων και έχει εξαγγείλει την επανασύνταξη της πολιτικής και της κοινωνίας πάνω στις αρχές της διαφάνειας, του ελέγχου, της ευθύνης , της ισοπολιτείας.

Μπορεί να πει τα ίδια και ο Νίκος; Κατ’ αρχήν ως κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και της Κυβέρνησης ( της πιο διεφθαρμένης κατά τον Νικόλα Παπαδόπουλο) είναι αναμειγμένος σε όλα όσα τους καταμαρτυρούν. Δεν μπορεί τώρα ο Νίκος να κρύβεται πίσω από δοκησισοφίες και αόριστες απολίτικες θεωρίες περί «ολιστικών», τί; Δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως ο Κύπριος Μακρόν (τουλάχιστον εκείνος είναι κοσμικός) ενώ ο ίδιος κρύβεται κάτω από τα ράσα των Αρχιεπισκόπων και των παπάδων και πίσω από τα φουστάνια της ΚεςΔρασίτισσας γυναίκας του, για να κάνει τι; Να λύσει το Κυπριακό με κανένα θαύμα που κάθε τόσο εξαγγέλλει ο Άγιος Μόρφου; Είμαι βέβαιος ότι όσο ο Νίκος εκτίθεται στα Μέσα Ενημέρωσης (αν τελικά θελήσει να εκτεθεί) άλλο τόσο θα ξεφουσκώνει και η απολιτίκ προσωπικότητα του και ο φελλός στον οποίο τώρα επιπλέει θα βουλιάξει. Είμαι βέβαιος ότι θα πάθει τα ίδια με τον Λιλλήκκα . Όσο κι αν φέρει καλά αποτελέσματα στον πρώτο γύρο θα έλθει τελικά τρίτος και καταϊδρωμένος και σιγά σιγά το πολιτικό σύστημα θα τον εξοβελίσει.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.