Ανδρέας Βύρας: Η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα!

Μαρίνα Λάρνακας

-Μια θητεία δεν είναι αρκετή για να ολοκληρώσεις έργο…

-Επειδή ακούσαµε πολλές υποσχέσεις για την πανεπιστηµιακή σχολή, περιµένουµε υλοποίηση

-Αν δεν αναλάβει τις ευθύνες του ο ΟΚΥπΥ για το παλιό νοσοκοµείο, θα µας βρουν µπροστά τους µε κινητοποιήσεις

 

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόµενο επαναδιεκδίκησης της δηµαρχίας της Λάρνακας και µάλιστα µε τη διευρυµένη µορφή της µετά τη µεταρρύθµιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Ανδρέας Βύρας. Σε µια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη «Χ» απαντά ότι µια θητεία δεν είναι αρκετή για να ολοκληρώσεις όραµα και έργο και εµφανίζεται έτοιµος για ακόµα καλύτερη συνέχεια για την πόλη. Ο δήµαρχος τοποθετείται για το θέµα της πανεπιστηµιακής σχολής, για το λιµάνι και όσα ακούγονται για την επόµενη µέρα στην περιοχή των πετρελαιοδεξαµενών. Υιοθετεί την εκτίµηση των αρµόδιων Αρχών ότι ο ∆ήµος Λάρνακας είναι σήµερα από τους πιο αποτελεσµατικούς στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και τονίζει πόσο σηµαντικό είναι αυτό για την αναβάθµιση της πόλης. Στο δε σχόλιό µας ότι η επόµενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα, συµφωνεί και τεκµηριώνει µε στοιχεία που δείχνουν ότι η Λάρνακα µπαίνει για τα καλά στις ράγες της ανάπτυξης.

 

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Είχαµε καλά νέα από το Προεδρικό για το θέµα της Πανεπιστηµιακής Σχολής;

Ναι, είχαµε καλά νέα. Κάναµε πολλή δουλειά µε την πρόταση. Παρουσιάσαµε λεπτοµερές πλάνο µε την ονοµασία, τα προγράµµατα, το κόστος. Και παραλαµβάνοντάς την ο Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα υλοποιηθεί η Σχολή Επιστηµών της Θάλασσας, Τεχνολογίας και Βιώσιµης Ανάπτυξης.

Από κει και πέρα, επειδή ακούσαµε πολλές φορές υποσχέσεις, περιµένουµε την υλοποίηση. Εκείνο που µας ανησυχεί είναι η άποψη του Υπουργείου Οικονοµικών για το κόστος και εδώ κάναµε και συγκεκριµένες εισηγήσεις, όπως π.χ. για ευρωπαϊκά κονδύλια.

Και όντως µιλούµε για έναρξη τον Σεπτέµβρη του 2027;

Αν παρθεί πολιτική απόφαση και ξεκινήσει το δηµόσιο πανεπιστήµιο τις σχετικές διαδικασίες, είναι εφικτός ο Σεπτέµβρης του 2027.

Αντιλαµβάνοµαι ότι η Σχολή θα στεγαστεί στις εγκαταστάσεις του Κυπριακού Ινστιτούτου Θάλασσας και Ναυτιλίας στο Μακένζι…

Ναι. Για να υπάρξουν συνέργειες και να έχει καλύτερη απόδοση και το Ινστιτούτο και η Σχολή, είναι σηµαντικό να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο. Ο χώρος έχει πολλά πλεονεκτήµατα. Είναι εύκολα προσβάσιµος, σε καλό σηµείο, δίπλα στη θάλασσα, δίπλα στο αεροδρόµιο. Θα υπάρξουν επίσης κοινά εργαστήρια, κοινοί εξοπλισµοί, κοινοί επιστήµονες.

Αφού βρεθήκατε στο Προεδρικό, αδράξατε την ευκαιρία και θέσατε και το θέµα του παλιού νοσοκοµείου όπου καθυστερεί την εκκένωση ο ΟΚΥπΥ

Καταλαβαίνω ότι έπρεπε να χειριστεί κάποιες καταστάσεις ο ΟΚΥπΥ, αλλά υπήρχαν επιλογές και µέχρι σήµερα δεν είχαµε καµία ενηµέρωση για τις αποφάσεις τους. Μας έλεγαν ότι θα µετακινηθούν στον δεύτερο όροφο της νέας πτέρυγας, αλλά εκεί υπάρχουν µόνο τοίχοι και µπετόν. Ελπίζω ότι σύντοµα θα καταλήξουν πώς και πότε θα φύγουν. Εµείς είµαστε έτοιµοι και αυτή τη βδοµάδα ακόµα να προκηρύξουµε προσφορές και είναι κρίµα από τη στιγµή που είναι ώριµο έργο και έχουµε και τα λεφτά να καθυστερεί και η δουλειά του δηµαρχείου, αλλά κι εκείνο το ιστορικό κτίριο να παραµένει σε αυτή την κατάσταση.

Τι σας είπε ο Πρόεδρος;

Μας είπε ότι θα επικοινωνήσει µε τον ΟΚΥπΥ. Αυτές τις µέρες αλλάζει και το συµβούλιο του ΟΚΥπΥ, αλλά εµείς περιµένουµε µια απάντηση άµεσα. Την τελευταία φορά µού είπαν ότι σύντοµα θα µας ενηµερώσουν πότε θα τελειώσουν τον δεύτερο όροφο µε χρονοδιαγράµµατα. Μου είπαν επίσης ότι θα βάλουν προτεραιότητα να τελειώσει το κοµµάτι του δεύτερου ορόφου που χρειάζεται για στέγαση των υπηρεσιών υγείας. Αν εξακολουθούµε να µην παίρνουµε απάντηση, θα κατέλθουµε σε κινητοποιήσεις. ∆εν πρόκειται να ναυαγήσει αυτό το σχέδιο επειδή κάποιοι δεν κάνουν τη δουλειά τους.

Στο θέµα της Οδηγίας Seveso στην περιοχή των πετρελαιοδεξαµενών, σε ποιο στάδιο βρισκόµαστε;

Η ενηµέρωση που έχω αυτές τις µέρες από τις εταιρείες είναι ότι έχουν ολοκληρώσει όλοι τις εργασίες καθαρισµού, αυτό που έχει ονοµαστεί Gas Free και έχουν αποστείλει όλοι τα σχετικά έγγραφα για αποχαρακτηρισµό. Λογικά είναι θέµα ηµερών να τερµατιστεί η Οδηγία Seveso για όλες τις εταιρείες.

Στο τυπικό µέρος έχω ενηµερωθεί ότι έµεινε η εταιρεία Ίντεργκαζ.

Πρακτικά τι σηµαίνει αυτό για την περιοχή;

Ενώ υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για επενδύσεις, δεν µπορεί ακόµα να προχωρήσει τίποτε λόγω της Οδηγίας Seveso. Η Πολεοδοµία δεν δεχόταν καν τις αιτήσεις. Γνωρίζω δύο αναπτύξεις συνολικού ύψους 30 εκατοµµυρίων που δεν µπορούσαν να υποβάλουν καν αιτήσεις, αλλά υπάρχουν και οικογενειακές αναπτύξεις, όπως κατοικίες σε οικόπεδα, που δεν µπορούσαν επίσης να προχωρήσουν.

Η άρση του Seveso σηµαίνει επίσης ότι η Λάρνακα µπορεί επιτέλους να κοιµάται ήσυχη σε ό,τι αφορά την ασφάλειά της. Ο µεγάλος φόβος της Λάρνακας ότι µε µια έκρηξη θα κατεδαφιστεί η µισή αποτελεί παρελθόν.

Στο θέµα του λιµανιού και της µαρίνας, γνωρίζετε ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν πρόκειται να γίνουν οι αναπτύξεις που έχουν εξαγγελθεί.

∆εν µπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος για κάτι αν δεν εξαρτάται από εσένα. Οι διαβεβαιώσεις που έχουµε και από τους επενδυτές είναι ότι η πρώτη φάση προχωρά και ότι αρχές του 2024 θα ξεκινήσουν τα έργα. Οι αιτήσεις για άδειες είναι κατατεθειµένες είτε στην κεντρική Πολεοδοµία ή στο ∆ήµο. Σύντοµα αναµένουµε να υποβληθούν αιτήσεις για άδειες οικοδοµής και οι διαβεβαιώσεις που έχουµε από τον επενδυτή είναι ότι δεν υπάρχει κανένα θέµα και οι εργασίες της πρώτης φάσης θα ξεκινήσουν τέλος του 2023 µε αρχές του 2024.

Η ενηµέρωση που έχω είναι ότι ξεκινά 100% η επέκταση της µαρίνας, τα έργα υποδοµής, οι δρόµοι, το yacht club και πιθανώς και ξενοδοχείο.

Για όσα έγιναν µε τους ακτοπλόους τι έχετε να πείτε;

Πρέπει και η εταιρεία να καταλάβει ότι πρέπει να συνυπάρξει µε τους ανθρώπους που υπήρχαν και υπάρχουν στο λιµάνι και τη µαρίνα. Ιδιαίτερα στις αυξήσεις στα τέλη, πρέπει να είναι πολύ προσεκτική η εταιρεία και να συνοδεύονται αυτές οι αυξήσεις από τα ανάλογα έργα για να είναι δικαιολογηµένες.

Από κει και πέρα όµως, πρέπει όλοι να καταλάβουµε ότι ένα τέτοιο έργο θα φέρει αλλαγές. Για παράδειγµα, για να επιδιορθωθεί η αποβάθρα πρέπει να κλείσει ή όταν θα ξεκινήσουν τα έργα στη µαρίνα, θα υπάρξει επιβάρυνση και αλλαγές.

Πρέπει επίσης να καταλάβουν και οι χρήστες της µαρίνας ότι κάποια πράγµατα είναι αναπόφευκτα. Ιδιαίτερα το ότι η µαρίνα πρέπει να είναι προσβάσιµη στον κόσµο και όχι κλειστή λέσχη όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια.

Έκλεισε ο πρώτος κύκλος των συγχρηµατοδοτούµενων έργων και άνοιξε ο δεύτερος. Τι να περιµένουν οι Λαρνακείς;

Κατ’ αρχάς να πω ότι ξεκάθαρη θέση της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταµείων είναι ότι ο ∆ήµος Λάρνακας είναι σήµερα από τους πιο αποτελεσµατικούς στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι αξιοποιούµε όλα τα διαθέσιµα ταµεία.

Στο πλαίσιο του νέου κύκλου, αυτή τη στιγµή τρέχουν τέσσερα έργα: Το Πάρκο Μεσόγειος, η ανάπλαση των προσόψεων της Πιαλέ Πασά, ξεκινά το ∆ηµοτικό Πάρκο Σαλίνα και η κατοικία του Αστυνοµικού ∆ιευθυντή. Εντός του 2023 θα ξεκινήσουν ακόµα το Παττίχειο Πάρκο, οι δρόµοι, το νέο Μέλαθρο, το πάρκο στο Τσιακκιλερό. Μιλάµε για πάνω από δέκα έργα τα οποία αλλάζουν την πόλη, η οποία σε µερικά χρόνια δεν θα θυµίζει σε τίποτε την πόλη που γνωρίζαµε µέχρι πριν µερικά χρόνια.

Έγιναν όντως πολλά, αλλά υπάρχουν και κάποια που δεν έγιναν. Για παράδειγµα στον Άη Γιάννη δεν τα καταφέρατε.

Για να βάλουµε τα πράγµατα στη σωστή τους βάση, στον Άη Γιάννη τώρα γίνεται σωστή δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι µέχρι πριν δέκα µέρες δεν µπορούσε να µπει δεύτερος εργολάβος, επειδή µόλις τώρα έχει τελειώσει το αποχετευτικό. Το µεγάλο λάθος που έγινε µε τον Άη Γιάννη ήταν ότι το έργο δεν έγινε ταυτόχρονα µε το αποχετευτικό.

Τις τελευταίες µέρες υπογράψαµε µια συµπληρωµατική συµφωνία µε τους µελετητές για επικαιροποίηση της µελέτης και τώρα γίνεται σοβαρή δουλειά µε τις υπηρεσίες. Είχαµε πάρα πολλά θέµατα µε τις χρήσεις της γης, τους δρόµους. Τώρα µπήκε τοπογράφος και γίνεται παράλληλη δουλειά. Αυτή τη φορά, µέχρι το τέλος του χρόνου έχουµε πλάνο και σχέδια για να ξεκινήσει ο Άης Γιάννης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy