
Έκκληση προς το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του σχεδίου που έχει εκπονηθεί για την επιβολή τάξης στην ακτή Μακένζι απηύθυνε ο δήμαρχος Λάρνακας.
Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής την περασμένη Τρίτη όπου τέθηκε επί τάπητος το Σχέδιο Δράσης, το οποίο ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως όμως διαπιστώθηκε, υπάρχουν πολλές και σοβαρές ενστάσεις για την επάρκεια του Σχεδίου.
Τέτοιες ενστάσεις ήγειραν βουλευτές μέλη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, καθώς και ο Γενικός Ελεγκτής που αμφισβήτησαν μεταξύ άλλων τη νομική εγκυρότητα του Σχεδίου.
Η συζήτηση δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα, ωστόσο ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας που ήταν παρών ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει. Με δηλώσεις του στη «Χ», ο δήμαρχος αναγνώρισε ότι το Σχέδιο Δράσης έχει αδυναμίες, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι είναι η μόνη εφικτή λύση.
«Θεωρώ ότι είναι η μόνη πρόταση που αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα που υπάρχουν στην ακτή Μακένζι. Παρά τις αδυναμίες της πρότασης είναι η μόνη εφικτή λύση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μπει τάξη στο Μακένζι», ξεκαθάρισε καλώντας ταυτόχρονα το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει άμεσα με την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης από τη στιγμή που έχει και το πράσινο φως από τη Νομική Υπηρεσία.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος παραδέχθηκε μεν πως από νομικής άποψης το σχέδιο που προωθείται ίσως δεν είναι ιδανικό, αλλά πρόσθεσε πως είναι το καλύτερο υπό τις περιστάσεις επειδή θα αυξήσει τα έσοδα του Ταμείου Διαχείρισης κατά 1 εκατ. ευρώ το χρόνο και επιπλέον, όπως είπε, θα επιβληθεί τάξη και θα εξομαλυνθεί η κατάσταση για πολλά χρόνια.
Το φιλόδοξο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Εσωτερικών για αποκατάσταση της τάξης στην ακτή Μακένζι παρουσιάστηκε σε ευρεία σύσκεψη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών στις 14 Ιουλίου 2023 και στοχεύει στην αποκατάσταση της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα αγγίζοντας θέματα μισθώσεων, πολεοδομικών παραβάσεων και αδειών λειτουργίας των καφεστιατορίων, μεταξύ άλλων.
Βασικοί πυλώνες του Σχεδίου Δράσης είναι η συνομολόγηση νέων συμβάσεων μίσθωσης, η επικαιροποίηση των ενοικίων ώστε να προσαρμοστούν στα δεδομένα της αγοράς και η συμμετοχή του Δήμου Λάρνακας στη διαχείριση των δημοσίων χώρων προς την πλευρά της θάλασσας. Οι αποφάσεις στηρίζονται στο ιστορικό της ακτής Μακένζι από το 1976 που συνήφθη η αρχική μίσθωση μέχρι την κατάσταση που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με τις γνωστές υπεκμισθώσεις. Όλα αυτά τέθηκαν υπό το μικροσκόπιο της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία ετοίμασε δύο γνωματεύσεις καθοδηγώντας το Υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να απεγκλωβιστεί από τη σημερινή προβληματική κατάσταση.
Το Σχέδιο, το οποίο αποκαλύφθηκε με λεπτομέρεια από την εφημερίδα μας, προνοεί μεταξύ άλλων να υπογραφούν νέες συμβάσεις μίσθωσης και με άτομα που δεν είναι πρόσφυγες, πολλά από τα οποία είναι γνωστό ότι σήμερα διαχειρίζονται καφεστιατόρια με βάση παράνομες υπεκμισθώσεις με αρχικούς ενοικιαστές. Για να μπορούν να συνομολογηθούν νέες μισθώσεις όμως, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις, την εξόφληση όλων των οφειλόμενων ενοικίων και την εξόφληση των οφειλών προς τους Δανειστικούς Επιτρόπους.
Ο βασικότερος πυλώνας του Σχεδίου Δράσης είναι η υπογραφή νέων συμβάσεων μίσθωσης για 14 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 14 χρόνια στην πλευρά του Κηδεμόνα, αλλά με αγοραία ενοίκια. Για την ακρίβεια προτείνεται κλιμακωτό ενοίκιο που ξεκινά από το 20% για αρχικούς ενοικιαστές που δεν παραβίασαν τις συμβάσεις και φτάνει στο 100% του αγοραίου για τους μη εκτοπισμένους ενοικιαστές.
Τάσος Περδίος
