Ανέφικτη η αναπλήρωση του κενού των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών, λέει ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ

Είναι ανέφικτο να αναπληρωθεί το κενό των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών, δηλώνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) Άκης Βαβλίτης, καλώντας το Υπουργείο Εργασίας να επανεξετάσει την επαναφορά σχεδίου στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη πρότυπο του αντίστοιχου της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι η απώλεια από τη ρωσική και ουκρανική αγορά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση εκτιμάται στις 800.000.

«Επικροτούμε τις προσπάθειες τόσο του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων όσο και του Υφυπουργείου Τουρισμού για επαφές το αμέσως επόμενο διάστημα με οργανωτές ταξιδιών από άλλες αγορές και για αύξηση των πτήσεων από χώρες με τις οποίες ήδη υπάρχει αεροπορική συνδεσιμότητα αλλά και με άλλες. Ανάλογες υποστηρικτικές ενέργειες θα γίνουν κι από πλευράς των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Ωστόσο, είναι ανέφικτο να αναπληρωθεί πλήρως το κενό από άλλες αγορές», σχολιάζει ο κ. Βαβλίτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΤΕΚ.

Αναφέρεται ακόμη πως είναι βέβαιο πως η κρίση θα πλήξει σημαντικά τις κυπριακές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική αγορά. Η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται μετά από δύο ιδιαίτερα δύσκολα και ζημιογόνα χρόνια, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, ενώ οι αναμενόμενες περαιτέρω αυξήσεις τιμών σε όλους τους τομείς, θα αποτελέσουν παράγοντες που θα ασκήσουν επιπρόσθετη πίεση στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων του τομέα, οι οποίες αισιοδοξούσαν πως το 2022 θα ήταν η χρονιά της ουσιαστικής ανάκαμψης.

«Υπό το φως των πιο πάνω δεδομένων, καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να εξετάσει επειγόντως την επαναφορά σχεδίου στήριξης, παρόμοιο με εκείνο που ίσχυε για να απαμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας για όσες ξενοδοχειακές μονάδες φιλοξενούν μεγάλο αριθμό τουριστών από τη ρωσική και ουκρανική αγορά και αποδεδειγμένα θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις», προσθέτει ο κ. Βαβλίτης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.