Ανέγερση 98 οικιστικών κατοικιών από την Κύπρο για πυρόπληκτους στο Μάτι

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018, με χρηματοδότηση από πόρους που συγκεντρώθηκαν από συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας και από δωρεές ιδιωτών, υπέγραψαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά το πέρας της διμερούς συνάντησής τους στην Αθήνα.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤο Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν, επίσης, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε το Κύπριο Πρόεδρο και τον κυπριακό λαό διότι αμέσως μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι, η Κύπρος πρόσφερε «ένα πολύ σημαντικό ποσό –11 εκατομμύρια ευρώ– προς αξιοποίηση για μία σημαντική παρέμβαση στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές», όπως είπε.

«Πράγματι, μας πήρε αρκετό καιρό, περισσότερο από όσο θα περιμέναμε και εμείς, προκειμένου να προχωρήσουμε στην χωροταξική και πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής, η οποία επλήγη από τις φωτιές», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική πολιτεία είναι σε θέση να δρομολογήσει μια «σημαντική παρέμβαση που θα φέρει τη σφραγίδα του Κυπριακού λαού, της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός υποδειγματικού χώρου πρασίνου και ενός συγκροτήματος κατοικιών το οποίο θα έρθει να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν εκείνο το καταστροφικό απόγευμα του Ιουλίου του 2018».

Χαρακτηρίζοντας την προσφορά της Κύπρου ως σύμβολο «της αδελφικής σχέσης μεταξύ των δύο λαών», ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε, απευθυνόμενος στον κ. Αναστασιάδη, ότι «δεν ξεχνάμε ποτέ ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος της ιστορίας και η δική σας συνεισφορά -πέρα από το οικονομικό της αντικείμενο- συμβολίζει κάτι πολύ βαθύτερο για εμάς και για αυτό θέλω ακόμα μία φορά να σας ευχαριστήσω προσωπικά».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε τη συγκίνηση και ικανοποίησή του για την υπογραφή μιας πράξης «αδελφικής αλληλεγγύης, ελάχιστης ανταπόδοσης της ευγνωμοσύνης για τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που περνά ο κυπριακός ελληνισμός, μία συμπαράσταση που καταγράφεται στα βάθη των αιώνων», όπως είπε.

« Ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να συνεισφέρουμε για να ανακουφίσουμε τον πόνο ανθρώπων οι οποίοι έμειναν χωρίς σπίτια, χωρίς το βιος τους. Βιώσαμε κατά την τουρκική εισβολή ανάλογες καταστάσεις. Έτσι νιώθω ειλικρινά ότι, σήμερα, υπογράφουμε ένα συμβόλαιο -όπως είπες- αδελφικών δεσμών που θα δώσει την ευκαιρία με την κατασκευή 98 οικιστικών μονάδων αλλά και ενός χώρου πρασίνου την ανακούφιση σε όσους έζησαν και βίωσαν τις καταστροφές κατά την πυρκαγιά στο Μάτι», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού, το κόστος των έργων θα ανέλθει περίπου στο ποσό των 12 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, περίπου 11 εκατ. ευρώ (10.973.282,97 ευρώ), προέρχονται από δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας (10 εκατ. ευρώ) και τις δωρεές των Κυπρίων πολιτών (μέσω ειδικού λογαριασμού συγκεντρώθηκαν 973.282,97 ευρώ), ενώ σε περίπτωση που απαιτηθεί μεγαλύτερο ποσό για την ολοκλήρωση των έργων, το ελληνικό Δημόσιο θα καλύψει το επιπλέον απαιτούμενο ποσό.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα αφορά την ανέγερση ενός συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών, καθώς και τη διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου πρασίνου σε χώρο δασικής αναψυχής.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.