Ανέγερση πύργων: Χαριστικές άδειες, χαλαρώσεις και τοποθέτηση θεμέλιου λίθου πριν την άδεια

Αυθαίρετες ενέργειες και διαδικασίες που αφορούν πολυώροφο κτίριο στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού

Ανέγερση πύργων με χαριστικές άδειες και χαλαρώσεις

 

Οι κατά καιρούς διαμαρτυρίες πολιτών και οργανωμένων φορέων για την ανεξέλεγκτη ανέγερση πύργων και άλλων ψηλών κτιρίων, χωρίς μελέτες και με συνοπτικές διαδικασίες και εξόφθαλμα αυθαίρετες και προκλητικές διευκολύνσεις, δικαιώνονται πλέον και επίσημα. Η ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρεται στον έλεγχο τροποποίησης πολεοδομικών δεδομένων τεμαχίων εταιρείας και την έκδοση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση ψηλού κτιρίου στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Η Έκθεση αφορά την περίπτωση κτιρίου με 26 ορόφους που κατασκευάστηκαν πέραν του επιτρεπόμενου βάσει του Τοπικού Σχεδίου και αυτό λόγω της «μεγάλης ελαστικότητας» που επιδείχθηκε προς όφελος του ιδιοκτήτη.

Ενδεικτικό των τάχιστων διαδικασιών και των αυθαιρεσιών που τηρήθηκαν στην περίπτωση του συγκεκριμένου κτιρίου είναι το γεγονός ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία υπέβαλε το 2009 αίτηση στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως για έκδοση άδειας, η οποία χορηγήθηκε το 2011 και αφορούσε ανέγερση κτιρίου 12 ορόφων.

Ακολούθησε σειρά τροποποιητικών αδειών, με την πολεοδομική άδεια να υποβάλλεται για έγκριση στις 2 Οκτωβρίου του 2017 και να χορηγείται μέσα σε μόλις δύο ημέρες και να αφορά κτίριο 29 ορόφων. Μάλιστα, μετά από δύο εικοσιτετράωρα τοποθετήθηκε και ο θεμέλιος λίθος του έργου και άμεσα ξεκίνησαν κατασκευαστικές εργασίες, ενώ η χορήγηση της Άδειας Οικοδομής από τον οικείο δήμο έγινε ένα μήνα αργότερα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, «ο ισχυρισμός που έχει δοθεί από το δήμο ότι οι εργασίες που εκτελούνταν αφορούσαν δοκιμαστικές χωματουργικές εργασίες για σκοπούς εκπόνησης της στατικής μελέτης, δεν φαίνεται να ευσταθεί, αφού η στατική μελέτη αποτελεί μέρος των εγγράφων που υποβάλλονται για σκοπούς έκδοσης της οικοδομικής άδειας, αίτηση που είχε υποβληθεί προ πολλού».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, με βάση τα δεδομένα της έρευνάς της, θέτει και σειρά ερωτημάτων για το θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο στηρίχτηκε η Πολεοδομική Αρχή, για αποδοχή της χωροθέτησης κτιρίου 29 ορόφων, εκτός των καθορισμένων περιοχών που προβλέπονται στο Τοπικό Σχέδιο Λεμεσού όπου το επιτρεπόμενο όριο είναι μέχρι 13 ορόφους, αλλά και για τον τρόπο διασφάλισης της αποτελεσματικής προστασίας του περιβάλλοντος, εφόσον δεν ζητήθηκε η υποβολή της προβλεπόμενης περιβαλλοντικής μελέτης.

Η συμμετοχή του δημάρχου στη διαδικασία τροποποίησης του Τοπικού Σχεδίου, ως μέλους του Κοινού Συμβουλίου και της Επιτροπής Μελέτης Ενστάσεων, κρίνεται ως «μη ενδεδειγμένη και ενδεχομένως μη σύννομη, αφού δεν διασφαλίζεται η αμεροληψία των αποφάσεων», ενώ στιγματίζεται η παρουσία στην τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου του έργου, πριν την έκδοση της άδειας οικοδομής, ως μη σύμφωνη με το περί δικαίου αίσθημα και τη χρηστή διοίκηση.

Χρήστος Χαραλάμπους

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.