«Ανενεργή» η νομοθεσία για τη σχολική βία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ακόμη δεν έχει διοριστεί η Επιτροπή Παρακολούθησης της Εθνικής Στρατηγικής

 

Ανησυχίες για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, το γνωστό «μπούλινγκ» και της σχολικής βίας, εξέφρασαν βουλευτές μέλη της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, η οποία συζήτησε χθες το θέμα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε μετά από τη συνεδρία ότι το φαινόμενο της βίας στα σχολεία είναι πραγματικά τρομακτικό. Πρόσθεσε ότι έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα. Δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, είπε, η νομοθεσία που ψηφίστηκε από το 2020 για αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς πρέπει να περάσει πρώτα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κυβερνητική απροθυμία για εφαρμογή μέτρων κατά της βίας στα σχολεία εντοπίζει και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος σημείωσε ότι ενώ υπάρχει νομοθεσία, η οποία προνοεί το διορισμό Επιτροπής Παρακολούθησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στο Σχολείο, η συγκεκριμένη Επιτροπή ούτε καν έχει διοριστεί. «Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δυστυχώς, λυπούμαι να πω, ούτε ικανότητα, ούτε θέληση για αντιμετώπιση της κατάστασης υπάρχει από την παρούσα κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας δήλωσε από πλευράς του ότι τα τελευταία περιστατικά βίας και παραβατικότητας στα σχολεία προκαλούν έντονη ανησυχία. Δυστυχώς, πρόσθεσε, έχουμε μιμητισμό αυτών των γεγονότων και θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας, μαζί με τη Βουλή, να επεξεργαστούν τρόπους ώστε το θέμα να τύχει μιας αποτελεσματικής διαχείρισης.

Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να προσληφθούν παιδονόμοι για αποφυγή τέτοιων περιστατικών, ανέφερε ότι ο θεσμός του παιδονόμου ή επιτηρητή ασφάλειας λειτουργεί σε κάποια σχολεία και θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα στη ρίζα του, πρόσθεσε, και να βρούμε τους κατάλληλους μηχανισμούς.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε ότι με βάση προσωπικές καταγγελίες που λαμβάνει και με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δυστυχώς, ξεκίνησε άλλη μια σχολική χρονιά, χωρίς το Υπουργείο να επιληφθεί τη στήριξη των σχολικών μονάδων για αντιμετώπιση των φαινομένων μπούλινγκ, σχολικού εκφοβισμού και σχολικής βίας. Η ουσία, πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου, είναι να προλαμβάνουμε τα γεγονότα και όχι να κάνουμε νεκροψία μετά.

 

 

Κυβερνητική απροθυμία για εφαρμογή μέτρων
Κυβερνητική απροθυμία για εφαρμογή μέτρων κατά της βίας στα σχολεία εντοπίζει και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος σημείωσε ότι ενώ υπάρχει νομοθεσία η οποία προνοεί το διορισμό Επιτροπής Παρακολούθησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στο Σχολείο, η συγκεκριμένη Επιτροπή ούτε καν έχει διοριστεί.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.