Ανεπαρκείς και επικίνδυνοι

Της Ελένης Μαύρου*

 

Τρεις εβδομάδες με νέα, σκληρότερα μέτρα περιορισμού μετράμε από σήμερα. Εδώ που έχουμε φτάσει είναι προφανές ότι ήταν αναγκαίο να ληφθούν αυστηρά μέτρα. Ο μέσος όρος των νοσηλευόμενων καθημερινά αυξάνεται. Μόνο τον Δεκέμβριο, τον χειρότερο μήνα από την αρχή της πανδημίας, πέθαναν στα νοσοκομεία ή σε γηροκομεία της Κύπρου 85 συνάνθρωποί μας. Όλοι μαζί τώρα πρέπει να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τους γύρω μας. Να μη νομίζουν όμως οι κυβερνώντες ότι μας δουλεύουν. Οι δακρύβρεχτες εκκλήσεις τους για ενότητα και ομοψυχία δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε εξαιτίας της δικής τους αδράνειας, αναποφασιστικότητας και ανεπάρκειας. Έχασαν πολύτιμο χρόνο μετά το πρώτο κύμα δίνοντας ο ένας συγχαρητήρια στον άλλο αντί να προετοιμαστούν για τη συνέχεια.

Ξεχάσαμε νομίζετε «την εξαίρετη ορχήστρα µε µαέστρο τον Νίκο Αναστασιάδη» και τους κομπασμούς ότι είμαστε «χώρα πρότυπο, παγκόσμια, στη διαχείριση αυτής της υγειονομικής κρίσης»! Θυμάστε που τον Μάρτη μάς έλεγε ο Υπουργός Υγείας ότι «οφείλουμε να προστατεύσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια, που καλούνται αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά του κορονοϊού»; 10 μήνες μετά τι έκαναν; Απλώς επιβεβαιώνουν καθημερινά την αλλεργία τους σε καθετί δημόσιο. Τα ιδεολογήματά τους όμως περί ιδιωτικοποίησης των πάντων, τις περικοπές εκατομμυρίων που έκανε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ΑναστασιάδηΔΗΣΥ, την απαξίωση των επαγγελματιών υγείας, τα πληρώνουμε σήμερα με ανθρώπινες ζωές.

Και κάθε φορά που δέχονται κριτική για τα αντιφατικά και αναποτελεσματικά μέτρα που εξαγγέλλουν, μας λένε «μα δεν είναι μόνο η Κύπρος, δέστε τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο». Σάμπως και αυτό είναι δικαιολογία. Άστε που στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν και τα θετικά παραδείγματα: η Νέα Ζηλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία… Σε αναλογία πληθυσμού, η Κύπρος έχει διπλάσια κρούσματα από τη Μάλτα και δεκαπλάσια από την Ισλανδία (για να πάρουμε δυο νησιά ως παράδειγμα). Ακόμα όμως και αν πάρουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, εκεί παρατηρείται κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων από τις αρχές του Νοέμβρη, ενώ στην Κύπρο τον τελευταίο ενάμιση περίπου μήνα τα κρούσματα εκτινάχθηκαν -φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κατ’ αναλογία διπλάσια κρούσματα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Να μη νομίζουν λοιπόν οι κυβερνώντες ότι μας δουλεύουν.

Οι πολίτες που έχουν θυσιάσει εδώ και 10 μήνες, στη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, πολλά από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, δικαιούνται μεγαλύτερου σεβασμού.

Υστερόγραφο

Ομολογώ ότι πλέον δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τον «Υπουργό Παιδείας». Κομπάζει ότι έγινε ηλεκτρονική αναβάθμιση «όλων» των σχολείων, αλλά δεν εξηγεί πώς και γιατί την Πέμπτη που λειτούργησε η διαδικτυακή εκπαίδευση σε πολλά σχολεία έπεφτε το δίκτυο ή το βραδυκίνητο ίντερνετ έκανε αδύνατη την επικοινωνία. Κομπάζει ότι έτρεξε να εφοδιαστεί με 2.000 υπολογιστές αλλά… τους εμπόδισε το ΑΚΕΛ που καταψήφισε τον προϋπολογισμό! Και δεν εξηγεί πώς μια απόφαση που λήφθηκε στις 17 του Δεκέμβρη του 2020 εμπόδισε ένα σχεδιασμό που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί τον Σεπτέμβρη. Αλλά, ξέχασα… τότε είχε να ασχοληθεί με τα κοντραπλακέ και τις κουβερτούλες. Άστε τις εξετάσεις των τετραμήνων. Που επέμενε μέχρι πριν μια βδομάδα ότι πρέπει να γίνουν «κανονικά» όταν ακόμα και η κουτσή Μαρία τού έλεγε ότι αυτό είναι αδύνατο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy