Ατέρμονα και συνεχώς αυξανόμενα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, κυρίως οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της επαρχίας Λεμεσού. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις ανεκπλήρωτες ακόμα δεσμεύσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του νοσοκομείου στην Κυπερούντα, αλλά και με τις επισκέψεις κυβερνητικών γιατρών και φαρμακοποιών.

Ένας θεσμός που κουτσουρεύτηκε στα πλαίσια της πολιτικής των περικοπών που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί, είναι αυτό που συμβαίνει εδώ και αρκετές μέρες στο Ιατρικό Κέντρο Πλατρών, το οποίο στελεχώνεται με δύο μόνο γιατρούς από τους οποίους ο ένας περιοδεύει καθημερινά σε χωριά της περιοχής.

Όπως καταγγέλλουν στη «Χαραυγή» κοινοτάρχες αλλά και κάτοικοι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων, εδώ και 20 περίπου μέρες δεν είχαν την επίσκεψη του γιατρού επειδή ήταν με άδεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην εξυπηρετηθούν οι ηλικιωμένοι και να μείνουν χωρίς φάρμακα. Πάγιο αίτημα των κοινοτήτων είναι να καλύπτονται έστω και μια φορά την εβδομάδα από την επίσκεψη γιατρού και του φαρμακοποιού ώστε να υπάρχει ουσιαστική παροχή υπηρεσιών.

Σε περίπτωση κωλύματος του γιατρού, θα πρέπει, όπως υποδεικνύουν να υπάρχει αντικατάσταση ώστε να μη μένουν εκτεθειμένα τα χωριά, καθώς οι κάτοικοι αυτών των κοινοτήτων είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που αφενός δεν είναι σε θέση να μετακινούνται εύκολα και αφετέρου χρειάζονται συχνή ιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική περίθαλψη.

 

Χρήστος Χαραλάμπους