Ανεπαρκής αριθμός θεραπειών για άτομα με αναπηρίες – Συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις και ενστάσεις στην Επ. Υγείας

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αντιδράσεις και ενστάσεις  από γονείς και συνδέσμους που στηρίζουν άτομα με αναπηρίες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, σχετικά με τον ανεπαρκή αριθμό θεραπειών όπως φυσιοθεραπείες και λογοθεραπείες.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Γονέων και Φίλων παιδιών με εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις Γιούλα Πιτσιάλη έκανε λόγο για αδικία εις βάρος των ατόμων με αναπηρίες, λέγοντας ότι ο ΟΑΥ συνεχίζει να αγνοεί θεσμούς του κράτους και επαγγελματίες υγείας.


Επίσης είπε ότι συνεχίζεται ο ηλικιακός αποκλεισμός. Όπως ανέφερε τα άτομα με αναπηρίες άνω των 25 ετών μένουν ακάλυπτα καθώς έχουν 0 θεραπείες, ενώ σημείωσε ότι μένει εκτεθειμένη η ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει περιορισμός θεραπειών ανά εβδομάδα σε κάθε άτομα. Η κ. Πιτσιάλη είπε ακόμα ότι ζητούν να γίνονται φυσιοθεραπείες για όλες τις ηλικίες.

Στο μεταξύ εντός της Επιτροπής Υγείας, μητέρα ανέφερε ότι επιστολές και e-mail για επιπρόσθετες θεραπείες στον ΟΑΥ καθώς το παιδί της πρέπει να κάνει 104 θεραπείες τον χρόνο αλλά δικαιούται μέσω του ΓΕΣΥ 48, λέγοντας ότι ο Οργανισμός έκανε 4 μήνες να απαντήσει. Υπήρχε επίσης μητέρα ατόμου με αυτισμό που ανέφερε ότι μέσα σε 5 χρόνια πλήρωσε 12,500 ευρώ για θεραπείες του παιδιού της, και διερωτήθηκε ποιος θα καλύψει αυτά τα έξοδα.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ Άθως Τσινωντίδης ανέφερε ότι αναφέρθηκε στις αλλαγές που αποφάσισε ο ΟΑΥ περί τα μέσα Απριλίου. Συγκεκριμένα: τα άτομα ηλικίας 0-6 ετών θα δικαιούνται 96 φυσιοθεραπείες, από 6-12 ετών θα δικαιούνται 60 φυσιοθεραπείες από τις 48, από 12-18 ετών θα δικαιούνται 48 φυσιοθεραπείες, από 18-25 ετών θα δικαιούνται 24 φυσιοθεραπείες και από 25 ετών και άνω οι φυσιοθεραπείες θα εγκρίνονται από Ειδική Επιτροπή.


Επίσης είπε ότι αν οποιοσδήποτε ασθενής χρειάζεται περισσότερες φυσιοθεραπείες, τότε θα μπορούν να καταφεύγουν, με σύσταση του θεράποντα γιατρού και του φυσιοθεραπευτή, σε Επιτροπή η οποία θα συσταθεί. Ακόμα ο αριθμός των φυσιοθεραπειών θα αξιολογείται κάθε έξι μήνες σε πρώτη φάση, ενώ θα συσταθεί μητρώο των ασθενών εντός Ιουνίου στο οποίο θα αναγράφεται ο βαθμός της ασθένειας κάθε παιδιού.

Επίσης ο κ. Τσινωντίδης σημείωσε ότι δεν πρέπει να περιμένει ένας φυσιοθεραπευτής για να ολοκληρωθούν οι θεραπείες για να υποβάλει αίτημα για επιπρόσθετες θεραπείες. Όπως είπε χρειάζεται ένας μήνας για να αξιολογηθεί η αίτηση.

Ο Νίκος Κέττηρος του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στις ενστάσεις γονιών και συνδέσμων ατόμων με αναπηρίες. Σημείωσε ότι το θέμα πρέπει να ξανασυζητηθεί προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να υπάρξει εξατομικευμένη αξιολόγηση.


Ο πρόεδρος της Επιτροπής υγείας και βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος σημείωσε ότι θα αναμένουν να δουν στην πράξη τις αλλαγές στον αριθμό φυσιοθεραπειών. Σημείωσε ότι αν χρειαστεί να παρέμβει η Επιτροπή, θα το πράξει.

Η ΕΔΕΚ δια του Ανδρέα Αποστόλου αναφέρει ότι άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί το μητρώο και να λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρίες θεραπείες εξατομικευμένης ιατρικής, να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ ιδιώτες εργοθεραπευτές, οι υδροθεραπείες και να καλύπτονται τα κέντρα αποκατάστασης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.