Ανεπαρκής προστασία στην επαρχία Αμμοχώστου – Επείγει η δημιουργία δασικού σταθμού

«Καταστροφικές οι πολιτικές της κυβέρνησης για το περιβάλλον»

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν την προηγούμενη Κυριακή στην Αγία Νάπα και έκαψαν μεγάλη έκταση δασικής γης ανέδειξαν την ανάγκη για άμεση λήψη δραστικών μέτρων από τις αρμόδιες Αρχές, ούτως ώστε να περιοριστούν ή και να αποτραπούν παρόμοιες περιπτώσεις.

«Οι πυρκαγιές στο κρατικό δάσος Σωτήρας δεν μπορούν παρά να μας προκαλέσουν θλίψη και αγανάκτηση, γιατί χάνουμε σημαντικούς οικότοπους του τόπου μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο», δήλωσε στη «Χαραυγή» η επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου.

Επεσήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ τονίζει την ανάγκη για αύξηση των κονδυλιών, για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Η έλλειψη σωστών αλλά και επαρκών μηχανισμών πάντα θα μας φέρνει μπροστά σε τέτοια λυπηρά γεγονότα, είτε αυτά προκύπτουν κακόβουλα είτε εξαιτίας ατυχημάτων».

Η Χριστίνα Νικολάου υπογράμμισε ότι πολιτικές αποφάσεις όπως το κλείσιμο του Δασικού Κολεγίου, η μείωση των θέσεων στο Τμήμα Δασών και άλλες περικοπές κονδυλιών από την κυβέρνηση, απέδειξαν πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι στις περιπτώσεις της Σολιάς και του Ακάμα.

Ερωτηθείσα ποιες λύσεις προτείνει το ΑΚΕΛ για τον περιορισμό και την αποτροπή των δασικών πυρκαγιών, η ίδια απάντησε ότι θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα και να υπάρξει σωστή επάνδρωση των δασικών σταθμών, αλλά και αύξηση των κονδυλίων προς το Τμήμα Δασών.

«Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η ελεύθερη επ. Αμμοχώστου δεν διαθέτει Δασικό Σταθμό, ενώ ο πλησιέστερος είναι αυτός της Δεκέλειας, που βρίσκεται πέραν των 30 χλμ μακριά από τα ανατολικότερα χωριά της περιοχής και διαθέτει ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα χωρητικότητας 700 λίτρων νερού», ανέφερε το μέλος της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση του Κρατικού Δάσους Σωτήρας, Κλείτος Παπαστυλιανού.

Διεμήνυσε ότι η εισήγηση της Πρωτοβουλίας είναι να στεγαστεί ο Δασικός Σταθμός Αμμοχώστου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο Κάβο Γκρέκο, το οποίο έχει ήδη τις απαιτούμενες υποδομές και να επανδρωθεί με δύο πυροσβεστικά οχήματα, εξειδικευμένα στη δασική πυρόσβεση. «Η δημιουργία του Δασικού Σταθμού Αμμοχώστου αποτελεί μονόδρομο εάν θέλουμε να σταματήσουμε να γινόμαστε μάρτυρες παρόμοιων καταστάσεων, όπως αυτών που βιώσαμε την προηγούμενη Κυριακή». Εξήγησε δε ότι ο Πυροσβεστικός Σταθμός Αμμοχώστου δεν καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες που προκύπτουν από μία δασική πυρκαγιά, καθώς ο ρόλος της πυροσβεστικής θέτει ως πρώτιστό της στόχο τη διάσωση περιουσιών και ανθρώπινων ζωών και όχι την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.

Κωστής Πιτσιλλούδης

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.