Πλαίσιο συνεργασίας εγκαινίασε η Αστυνομία με τις οργανώσεις.

 

Με πυροβολισμούς διώχνουν πλέον ως ανεπιθύμητους τους ακτιβιστές της οργάνωσης CAVS ( Committee Against Bird Slaughtering) η οποία συνεχίζει τον αγώνα της για την προστασία των άγριων πτηνών.

Η πρόσφατη προειδοποίηση με πυροβολισμούς τεσσάρων μελών της οργάνωσης και η διαμαρτυρία περίπου 50 ατόμων έξω από τον κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Αμμοχώστου για τη δράση των μελών της οργάνωσης, είναι ενδεικτική της πολεμικής που δέχονται τα στελέχη της Οργάνωσης.

Ενώ τα πνεύματα οξύνονται λόγω των διχτυών και ξοβέργων που τοποθετούνται σε περιφραγμένους και μη χώρους, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, υποστηρίζει ότι η πάταξη της λαθροθηρίας θα πρέπει να γίνεται με νόμιμα μέσα. «Οι ακτιβιστές οφείλουν να διοργανώνουν δράσεις εντός των νενομισμένων πλαισίων και για ό,τι συμβαίνει οφείλουν να το καταγγέλλουν στην αστυνομία» ανέφερε στη «Χ» ο δήμαρχος της πόλης, σημειώνοντας πως όταν παραβιάζεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας σε περιφραγμένους χώρους «είναι λογικό» να αντιδρά ο κόσμος.

Χαρακτήρισε παράλληλα ανεπίτρεπτη την τοποθέτηση από τους ακτιβιστές καμερών 24ωρης και 48ωρης παρακολούθησης υποστατικών και περιφραγμένων χώρων, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο. «Εάν στην Κύπρο διαπιστώνουμε την ύπαρξη ναρκωτικών, δεν σημαίνει ότι δικαιούμαστε να μπαίνουμε όπου θέλουμε για να σταματήσουμε το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Συνεργασία με Αστυνομία

Σε μια προσπάθεια περιορισμού του φαινομένου της λαθροθηρίας η Αστυνομία έχει έρθει σε συνεννόηση με τους ακτιβιστές, με στόχο το σχεδιασμό κοινών δράσεων. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Ανδρέας Αγγελίδης δήλωσε στη «Χ» ότι έχει καταρτιστεί ένα πλάνο συνεργασίας με τις οργανώσεις, με βάση το οποίο τα μέλη τους, όταν εντοπίζουν παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία και τη διαχείριση άγριων πτηνών και του θηράματος, σε ανοικτό χώρο, ενημερώνουν την αστυνομία για να προβεί στις σχετικές έρευνες.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, επισημαίνει ότι οι οργανώσεις αυτές δεν έχουν εξουσία να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους ούτε να καταστρέφουν οτιδήποτε, αλλά έχουν καθήκον να καταγγέλλουν οποιεσδήποτε παρανομίες εντοπίζουν. Η Υπηρεσία Θήρας εκτιμά, βάσει των παρατηρήσεων των μελών της, ότι το φαινόμενο της παγίδευσης άγριων πτηνών, είτε με δίχτυα είτε με ξόβεργα, έχει μειωθεί μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για την προστασία του θηράματος τον περασμένο Ιούλιο.

 

Τα γεγονότα

Δύο άτομα από τη Βρετανία και άλλα δύο από την Ιταλία βρίσκονταν την Τετάρτη στην αγροτική περιοχή Μηλιά, όπου εντόπισαν αριθμό ξόβεργων, τοποθετημένα σε δένδρα σε μη περιφραγμένο περιβόλι. Πλησιάζοντας, σύμφωνα με την καταγγελία, δέχθηκαν απειλές από 50χρονο εστιάτορα, ο οποίος, αφού τους ζήτησε να απομακρυνθούν από την περιοχή, πήρε το κυνηγετικό του όπλο και έριξε αριθμό προειδοποιητικών πυροβολισμών στον αέρα. Αφού εξασφαλίστηκε μαρτυρία εναντίον του, συνελήφθη κατά τις βραδινές ώρες. Ανακρίθηκε γραπτώς και παραλήφθηκαν ως τεκμήρια ένα κυνηγετικό όπλο και τέσσερα πλήρη φυσίγγια διαμετρήματος «12». Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό και η σύλληψη του 50χρονου, πολίτες μαζεύτηκαν έξω από τα Γραφεία του ΤΑΕ Αμμοχώστου διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία και τη δράση ξένων ακτιβιστών στην περιοχή τους. Η διαμαρτυρία έληξε ειρηνικά και χωρίς οποιοδήποτε επεισόδιο.

 

Κώστας Α. Κωνσταντίνου