Ανεπιθύμητοι Μακρόν και Λε Πεν για τους Γάλλους μαθητές

Εν όψει του 2ου κρίσιμου εκλογικού γύρου, ο οποίος θα αναδείξει τον επόμενο αρχηγό του γαλλικού κράτους, μαθητές διαδήλωσαν στο Παρίσι την Πέμπτη 27 Απριλίου, με βασικό σύνθημα τους το ότι δε θέλουν ούτε ένας τραπεζίτης ούτε μια ακροδεξιά να ορίσουν το μέλλον τους. «Αξίζουμε καλύτερα από αυτό» έγραφαν τα πανό τους. Η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων.

«Ούτε Λε Πεν ούτε Μακρόν ούτε πατρίδα ούτε αφεντικό» είναι το σύνθημα που αντηχούσε στους δρόμους του Παρισιού ενόσω περίπου χίλιοι νέοι άνθρωποι διαδήλωναν το μεσημέρι της Πέμπτης, 27 Απριλίου, ενάντια και στους δύο υποψηφίους του 2ου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών. To πρωί της ίδιας μέρας, σε αρκετά λύκεια της πρωτεύουσας μπλοκαρίστηκε η πρόσβαση.

Οι διαδηλωτές είχαν δώσει ραντεβού στις 11π.μ. στην Πλατεία Δημοκρατίας, μετά από κάλεσμα αντιφασιστικών και αντικαπιταλιστικών ομάδων μαθητών και φοιτητών. Στην πορεία που πραγματοποίησαν προς την πλατεία Βαστίλης, έγραψαν συνθήματα κατά του Μακρόν και της Λεπέν, όπως «Ούτε τραπεζίτης ούτε ρατσιστής», και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές με δακρυγόνα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και συγκρούσεις στην πλατεία Βαστίλης.

Διαδήλωση «Ούτε Λε Πεν ούτε Μακρόν» πραγματοποιούταν παράλληλα και στην πόλη Ρεν, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Ο 2ος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου, φέρνοντας αντιμέτωπους τον κεντρώο φιλελεύθερο, φιλοευρωπαϊστή και πρώην τραπεζίτη, Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν που, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της, θα κλείσει τα εθνικά σύνορα και θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.