Ο κόσμος «απλώς δεν είναι έτοιμος» για να αντιμετωπίσει την επιδημία του νέου Κωρονοϊού, δήλωσε ο κορυφαίος ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Μπρους Έιλγουορντ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στη Γενεύη από την Κίνα, είπε ότι οι χώρες σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, να προετοιμαστούν για μια επιδημία του νέου κορωνοϊού και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τάχιστα όταν φτάσει ο ιός. Πρόσθεσε ότι η «εντυπωσιακή κινητοποίηση» του Πεκίνου για τη διαχείριση της επιδημίας έδειξε πώς τα επιθετικά βήματα θα μπορούσαν να περιορίσουν τη μετάδοση της ασθένειας.

Οι αρχές θα πρέπει να προετοιμάσουν κλίνες στα νοσοκομεία, ζώνες απομόνωσης και αναπνευστικές συσκευές για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, συνέχισε, προσθέτοντας: «Η Κίνα ξέρει πώς να κρατάει ζωντανούς τους ανθρώπους».
Πρόσθεσε ότι κατά τα φαινόμενα δεν είναι τεράστιος ο αριθμός των κρουσμάτων που δεν έχουν καταγραφεί από τις κινεζικές αρχές καθώς οι περιπτώσεις ασυμπτωματικής μετάδοσης δεν φαίνεται να αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής εικόνας.

Επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές

Στην Κύπρο επιστρέφει σήμερα από την Ιταλία η ομάδα των 12 μαθητών από Τεχνικές Σχολές και των δύο καθηγητών συνοδών τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, με την επιστροφή τους στην Κύπρο, θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο και οι μαθητές θα τύχουν ιατρικού ελέγχου στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Εάν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει συμπτωματολογία, θα τους δοθούν οδηγίες για αυτό-παρακολούθηση και συστάσεις για κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να παρέλθει περίοδος 14 ημερών.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο διερεύνησης για ύποπτο περιστατικό και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Μιλώντας χθες στον Άστρα ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής

Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Ηλίας Μαρκάτζιης είπε ότι για το θέμα του περιορισμού για 14 μέρες καθορίστηκε πρόγραμμα μαθημάτων το οποίο θα παρακολουθούν τα παιδιά από το σπίτι.

Διυπουργική σύσκεψη στη Λευκωσία

Στο μεταξύ σήμερα θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή των Υπουργών Υγείας, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, με στόχο να παρουσιαστούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης.

Αν κριθεί αναγκαίο να γίνουν περαιτέρω ενέργειες με τη συμβολή και των υπόλοιπων Υπουργείων αυτό θα γίνει, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

52 νέοι θανάτοι στη Κίνα 

Στην Κίνα καταγράφηκαν χθες 52 νέοι θάνατοι από την επιδημία. Ο χθεσινός απολογισμός είναι ο χαμηλότερος των τριών τελευταίων εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Εξάλλου έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης καταγράφηκαν 406 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα, πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο.

Ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε έτσι σε 2 χιλιάδες 715 έως τα μεσάνυχτα, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων έφθασε τα 78 χιλιάδες 64.
Παράλληλα, 2 χιλιάδες 422 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν και βγήκαν από τα νοσοκομεία χθες, με το σύνολό των αποθεραπευμένων να φθάνει έτσι τους 29 χιλιάδες 745.

Ολόκληρη η γερμανική πρωτεύουσα σε καραντίνα

Οι αρχές του Βερολίνου εξετάζουν το σενάριο να μπει ολόκληρη η γερμανική πρωτεύουσα σε καραντίνα, σε περίπτωση διάδοσης του κορωνοϊού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Αντρέας Γκάιζελ, σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απλή διαδικασία αλλά οι αρχές είναι προετοιμασμένες για ένα τέτοιο σενάριο.

Στη Γερμανία υπήρξαν μέχρι στιγμής δεκαέξι κρούσματα του κορωνοϊού, οι αρχές ωστόσο κατάφεραν να εμποδίσουν τη διάδοση του, λαμβάνοντας τα ανάλογα μέτρα καραντίνας, δίχως επίσης να υπάρξει νεκρός.

Εκατό Γερμανοί που επέστρεψαν από την πόλη Γιουχάν της Κίνας στη Γερμανία μπήκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες και στην συνέχεια επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Στο μεταξύ στην Ιταλία ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε σε 11.