Ανέτρεψαν τις οδηγίες – «Κούπα άπανη» οι αστυνομικοί για τις γυναικοκτονίες

Ανέτρεψαν τις οδηγίες για ποινική δίωξη παρά τις οδηγίες Κ. Κληρίδη και Αρχής Παραπόνων κατά της Αστυνομίας

 

Μπορεί να υπεισέρχονται θέματα πολιτικής

Σύμφωνα με το νέο πόρισμα της Ν.Υ. που διέταξαν ο νέος Γ. Εισαγγελέας και ο Β’ Γ.Ε., «υπήρξε παραμέληση ή πλημμελής εκτέλεση καθήκοντος». Ωστόσο, αναφέρουν ότι «δεν ικανοποιούν το επίπεδο της αλόγιστης πράξης που απαιτείται για στοιχειοθέτηση του αδικήματος της Παραμέλησης Καθήκοντος», ισχυριζόμενοι ότι δεν θα μπορούσαν να αποδείξουν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι «παραμέλησαν το καθήκον τους». Σε δηλώσεις ο τέως Γ.Ε. ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «μπορεί να υπεισέρχονται και θέματα πολιτικής».

 

Παρά το γεγονός ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, εισηγήθηκαν την ποινική δίωξη 15 μελών της Αστυνομίας, για μη εκτέλεση καθηκόντων κατά τη διερεύνηση της εξαφάνισης γυναικών και παιδιών στην υπόθεση Νίκου Μεταξά, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε χθες όπως μη διωχθεί κανένας ποινικά. Παρά μόνο έστειλε τους φακέλους πίσω στην Ανεξάρτητη Αρχή για να αποφασίσει για την ενδεχόμενη πειθαρχική δίωξη μελών της Αστυνομίας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι νυν Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισαν και ανέθεσαν σε ομάδα νομικών λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας να επανεξετάσουν το θέμα και να μελετήσουν εκ νέου την πιθανότητα απόδειξης των συστατικών στοιχείων του αδικήματος της Παραμέλησης Υπηρεσιακού Καθήκοντος.

Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, «κρίθηκε ότι δεν θα μπορούσε, υπό τις περιστάσεις, η Κατηγορούσα Αρχή να αποδείξει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι τα υπό διερεύνηση μέλη της Αστυνομίας εσκεμμένα παραμέλησαν το καθήκον τους», υπογραμμίζοντας ότι «ποινικές διώξεις προωθούνται όταν και εφόσον η καταδίκη είναι πιο πιθανή παρά όχι».

«Συνάγεται», προσθέτει, για όλες τις υποθέσεις εξαφάνισης προσώπων «ότι υπήρξε εκ πρώτης όψεως παραμέληση καθήκοντος ή πλημμελής εκτέλεση καθήκοντος, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό αναλόγως της υπόθεσης, η οποία ενδεχομένως να συνέδραμε στις σοβαρές συνέπειες που επήλθαν. Εντούτοις, δεν καταδεικνύεται ότι υπήρξε η απαραίτητη ένοχη διάνοια, όπως αυτή ερμηνεύτηκε διαχρονικά από τη νομολογία, από πλευράς των μελών της Αστυνομίας».

Επίσης, η Ν.Υ. υποστηρίζει πως «από τη νομολογία προκύπτει ότι λάθος, έστω και σοβαρό, αβλεψία, βλακεία, ανεπάρκεια ή ανικανότητα δεν ικανοποιούν το επίπεδο της αλόγιστης πράξης που απαιτείται για στοιχειοθέτηση του αδικήματος της Παραμέλησης Υπηρεσιακού Καθήκοντος».

«Αν απέτυχαν να αντιληφθούν ότι οι διερευνώμενες υποθέσεις αφορούσαν ενδεχόμενη υπόθεση φόνων, τούτο από μόνο του δεν εξυπακούεται εσκεμμένη και επί σκοπού παραμέληση εκτέλεσης καθήκοντος», επισημαίνει.

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Κληρίδης αναφέρει ότι «η έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής ήταν καταγγελτική. Εισηγείτο διώξεις για ακόμη περισσότερους αστυνομικούς για περαιτέρω αδικήματα. Εξετάσαμε το θέμα ως Εισαγγελία και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ποινική δίωξη 15 αστυνομικών. Αυτό κρίναμε τότε».

«Είναι θέμα υποκειμενικής κρίσης, τι θεωρεί κάποιος ορθό υπό τις περιστάσεις. Μπορεί να υπεισέρχονται και θέματα πολιτικής», πρόσθεσε.

Ήταν ειλημμένη η απόφαση και γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα να μην ασκηθεί καμία ποινική δίωξη στους 15 αστυνομικούς και αξιωματικούς της Αστυνομίας, για την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, τόνισε η ακαδημαϊκός και μέλος του δικτύου κατά της βίας των γυναικών Ζέλια Γρηγορίου.
Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα και για αδράνεια των θεσμών. Κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες πόρισμα για την υπόθεση Μεταξά.
Η Ζέλια Γρηγορίου είπε ότι η Νομική Υπηρεσία λειτουργεί ως φράκτης προστασίας της κυβέρνησης και της αστυνομίας. Κατηγόρησε μάλιστα τον Γενικό Εισαγγελέα ότι με τα πορίσματά του δημιουργεί κράτος εξαίρεσης εντός της δικαιοσύνης. Διερωτήθηκε γιατί δεν αφήνει την υπόθεση να προχωρήσει και να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο δικαστήριο. Επίσης ανέφερε ότι οι αστυνομικοί στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν υπάλληλοι που έκαναν τη δουλειά τους κακόβουλα και έπρεπε να τιμωρηθούν.
Όπως είπε υπήρχε εμπεδωμένη λογική στους αστυνομικούς πως οτιδήποτε έχει σχέση με μετανάστριες δεν έχει καμία σημασία. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι κουλτούρα αλλά συμμετοχή σε εγκλήματα μίσους.
Από την πλευρά της η ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά έκανε λόγο για έγκλημα μισογυνισμού και ρατσισμού. Τόνισε ότι υπήρχαν οι σχεδιασμοί για να μην ανακοινωθούν νωρίτερα οι αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει η αστυνομία, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να λένε για τις δήθεν αλλαγές που έκαναν στην Αστυνομία και πόσο άλλαξαν τα πράγματα, λέγοντας ότι όλα αυτά πάνε στον κάλαθο των αχρήστων, όταν δει κάποιος την πραγματικότητα. Η κ. Κουκουμά κάλεσε το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να εξυγιάνει το αστυνομικό σώμα από φαινόμενα ρατσισμού. Επίσης τόνισε ότι το λάθος, η βλακεία και η ανικανότητα δεν αρκούν για να στοιχειοθετήσουν το αδίκημα της παραμέλησης υπηρεσιακού καθήκοντος.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.