Ανεβαίνει συνεχώς η στάθµη των θαλασσών

Γροιλανδία: Ρεκόρ δεκαετίας στο λιώσιµο των πάγων

Το στρώµα πάγου (αναφέρεται σε µάζα πάγου που καλύπτει περισσότερο από 50.000 τετραγωνικά χιλιόµετρα έκτασης γης) της Γροιλανδίας έλιωσε κατά περίπου 3.500 δισεκατοµµύρια τόνους τα τελευταία 10 χρόνια, µε αποτέλεσµα να ανέβει κατά ένα εκατοστό η στάθµη των ωκεανών και να αυξηθεί ο κίνδυνος πληµµυρών σε όλο τον κόσµο, σύµφωνα µε έρευνα που δηµοσιεύθηκε πρόσφατα από οµάδα ερευνητών από διάφορα βρετανικά πανεπιστήµια.

Η περιοχή, που ανήκει διοικητικά στη ∆ανία, διαθέτει τη δεύτερη µεγαλύτερη χερσαία συγκέντρωση πάγου στον κόσµο µετά την Ανταρκτική, µε επιφάνεια σχεδόν 1,8 εκατοµµυρίων τετραγωνικών χιλιοµέτρων.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την ανησυχία των επιστηµόνων, καθώς η υπερθέρµανση στην Αρκτική είναι τρεις φορές γρηγορότερη από άλλα σηµεία του πλανήτη. Ήδη το νερό από το λιώσιµο των πάγων της Γροιλανδίας ευθύνεται για το 25% της ανόδου του στάθµης της θάλασσας στις τελευταίες δεκαετίες, σύµφωνα µε τους επιστήµονες.

Πολλές επιστηµονικές οµάδες παρατηρούν εντατικά την εξέλιξή του, όµως η έρευνα που δηµοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Communications είναι η πρώτη που στηρίζεται κυρίως σε δορυφορικές παρατηρήσεις του ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισµός ∆ιαστήµατος) και καταλήγει πως η τήξη των πάγων αυξήθηκε κατά 21% µέσα σε 40 χρόνια. Μειώθηκε κατά 3.500 δισ. τόνους από το 2011, εκ των οποίων τα δύο τρίτα µόνο στη διάρκεια των καλοκαιριών του 2012 και του 2019, σηµειώνει η έρευνα.

Τα δορυφορικά δεδοµένα ανέδειξαν πράγµατι σηµαντικές διαφορές στους ρυθµούς τήξης, οι οποίοι επιταχύνονται ραγδαία περισσότερο από καύσωνες, παρά από τη βαθµιαία υπερθέρµανση του πλανήτη.

«Όπως άλλα σηµεία του κόσµου, η Γροιλανδία είναι ευάλωτη στην αύξηση των ακραίων µετεωρολογικών γεγονότων», υπογράµµισε ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας Τόµας Σλέιτερ, του βρετανικού πανεπιστηµίου του Λιντς.

Η µέθοδος της δορυφορικής παρατήρησης του φαινοµένου επέτρεψε να εκτιµηθεί γρήγορα και µε ακρίβεια η απώλεια µέσα σε ένα δεδοµένο έτος και να µεταφραστεί στο ποσοστό της αύξησης της στάθµης της θάλασσας, σύµφωνα µε τους ερευνητές, που γράφουν πως η µέθοδος αυτή «θα επιτρέψει να κατανοήσουµε καλύτερα τις περίπλοκες διαδικασίες τήξης των πάγων».

«Οι εκτιµήσεις των µοντέλων δείχνουν πως το γροιλανδικό στρώµα πάγου θα συντελέσει στην αύξηση της στάθµης των ωκεανών από 3 έως 23 εκατοστά έως το 2100», εξήγησε µία από τους συντάκτες της έρευνας, η Άµπερ Λίσον, του βρετανικού πανεπιστηµίου του Λάνκαστερ.

Το δεύτερο µεγαλύτερο στρώµα πάγου

Στη Γροιλανδία βρίσκεται το δεύτερο µεγαλύτερο στρώµα πάγου µετά από αυτό της Ανταρκτικής, µε επιφάνεια σχεδόν 1,8 εκατ. τετραγωνικών χιλιοµέτρων.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την ανησυχία των επιστηµόνων, καθώς η υπερθέρµανση στην Αρκτική είναι τρεις φορές γρηγορότερη από άλλα σηµεία του πλανήτη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy