Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

Αυξάνονται οι τόνοι μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου μετά τη σημερινή ισραηλινή απόρριψη των αντιπροτάσεων του Λιβάνου, ως προς το τελικό κείμενο της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης.

Σήμερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της εβδομαδιαίας τακτικής συνάντησης του Ισραηλινού Υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων υποστράτηγο Αβίβ Κοχάβι, τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας Αμίρ Έσιελ και τον επικεφαλής του κλάδου επιχειρήσεως συνταγματάρχη Οντέντ Μπασιούκ, ο Γκαντς έδωσε την εντολή να αρχίσουν οι ετοιμασίες για ενδεχόμενη έξαρση της έντασης στις βόρειες επαρχίες της χώρας.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο Μπένι Γκαντς «έδωσε εντολή για προετοιμασία επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων».

Από λιβανικής πλευράς, ο Βουλευτής της πολιτικής παράταξης της Χεζμπολάχ, Χουσέιν Αλ-Τζίσι, δήλωσε στην παναραβική εφημερίδα Al Arabi Al Jadeed, η οποία εκδίδεται στο Λονδίνο, ότι σε περίπτωση που δεν υπογραφεί συμφωνία «ο ισραηλινός εχθρός δεν θα έχει την ευκαιρία να εξορύξει φυσικό αέριο», προσθέτοντας ότι «ο Λίβανος δεν είναι αδύναμος. Δεν νοείται ο ισραηλινός εχθρός να διεξάγει έρευνες και να εξορύσσει φυσικό αέριο σε περιοχές που τελούν υπό αμφισβήτηση. Εάν όμως επιμένει να το κάνει αυτό, τότε ας προσπαθήσει».

Παρ’όλα αυτά, οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και της γαλλικής εταιρείας Total συνεχίζονται.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Λιόρ Σιλάτ συνεχίζει να πραγματοποιεί διαπραγματευτικές επαφές με το επιτελείο της Total στο Παρίσι, προκειμένου να καθορισθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας σχετικά με το ποσοστό αποζημιώσεως που φέρεται να λαμβάνει το Ισραήλ από την διακίνηση ποσοστού φυσικού αερίου, προερχομένου από το λιβανικό κοίτασμα Qanna.

«Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής αποστολής, είχε μεταβεί στο Παρίσι για συναντήσεις σχετικές με το ζήτημα και αυτή τη στιγμή οι επαφές συνεχίζονται», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.