Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς …κρατούν μικρό καλάθι τα κόμματα λόγω ΔΗΣΥ

  • Κρατούν μικρό καλάθι τα κόμματα, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ
  • Ισχυρό πλαίσιο για καταπολέμηση της διαφθοράς και διαπλοκής

Ισχυρό πλαίσιο για καταπολέμηση της μάστιγας της διαφθοράς και διαπλοκής αποκτά η Κύπρος μετά τη χθεσινή ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των νομοσχεδίων για την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και τη ρύθμιση του λόμπινγκ (σ.σ.: προηγήθηκε και η ψήφιση του πλαισίου για προστασία των πληροφοριοδοτών).

Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρατούν μικρό καλάθι, επισημαίνοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ για καταπολέμηση της διαφθοράς και διαπλοκής, αλλά και τις πολλές καταγγελίες οι οποίες αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες αφορούν σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται ανώτατοι αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του Προέδρου Αναστασιάδη, αλλά παραμένουν ατιμώρητες.

Κατά τη συζήτηση, η οποία προηγήθηκε της ψήφισης των νομοσχεδίων, το ΑΚΕΛ διά του Ανδρέα Πασιουρτίδη υπέδειξε ότι το πρόβλημα δεν αφορά τα κενά στο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά την έλλειψη πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Επεσήμανε εξάλλου την κατρακύλα της Κύπρου σε όλους τους δείκτες διαφθοράς επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Ακόμη, υπενθύμισε ότι το αρχικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση περιοριζόταν στην επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος, αφού προνοούσε μόνο μέτρα για ενημέρωση, επιμόρφωση, προσθέτοντας ότι μετά τις αλλαγές, οι οποίες έγιναν με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, το νομοθετικό πλαίσιο απέκτησε «δόντια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην κακή εικόνα της Κύπρου στον ευρωπαϊκό χώρο όσον αφορά τα φαινόμενο διαφθοράς και για την ανάγκη να ανασκευαστεί. Σε σχέση με το νομοσχέδιο, είπε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επεσήμανε επίσης ότι το αρχικό νομοσχέδιο δεν προνοούσε οποιαδήποτε ουσιαστική εξουσία και αρμοδιότητα για την Αρχή και τα μέλη της θα ήταν ευάλωτα στην εύνοια του Προέδρου χωρίς πραγματικές εξουσίες και αρμοδιότητες. Είπε επίσης ότι η Αρχή θα έχει ερευνητικές και ανακριτικές εξουσίες για συλλογή μαρτυρικού υλικού, ακόμα και λήψη ένορκης κατάθεσης, ωστόσο δεν έχει οποιαδήποτε εξουσία να προχωρήσει σε ποινική υπόθεση στο δικαστήριο, αυτή την εξουσία πρέπει να την έχει ο Γενικός Εισαγγελέας. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Αρχή από μόνη της δεν μπορεί να πατάξει τη διαπλοκή και διαφθορά, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα στην Κύπρο. Τέλος, ανέφερε ότι η Αρχή θα πρέπει να έχει τον ανάλογο προϋπολογισμό και μέσα να επιτελέσει το έργο της.

Σημειώνεται ότι πριν την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων εγκρίθηκε τροπολογία για διαγραφή των προνοιών που αφορούν στην τήρηση μητρώου καταγγελιών και την αποφυγή παράλληλων ερευνών. Ακόμη, ψηφίστηκε υποτροπολογία του ΑΚΕΛ, με την οποία διευκρινίζεται ότι η Αρχή δύναται να ζητά και να λαμβάνει ενημέρωση για την πορεία των υπό διερεύνηση υποθέσεων από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy