Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς – Το ΑΚΕΛ δεν θα δεχθεί διορισμό μελών χωρίς ενημέρωση της Βουλής

Η κυβέρνηση θα είναι θετική στις όποιες τροποποιήσεις στο Νομοσχέδιο για σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς δεδομένου ότι θα το ενισχύουν και απεύχεται την δημιουργία αδιεξόδων που θα καθυστερήσουν την ψήφισή του, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης ,Στέφη Δράκου.

Σε δηλώσεις της μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι στη διάθεση των κομμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο βαθμό που είναι αποδεκτό, οι όποιες ανησυχίες τους.

Ανέφερε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου συνδέεται με κονδύλι ύψους 4,7 εκατομμυρίων από το ταμείο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ πολλές από τις δράσεις της Αρχής στηρίζονται από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 780 χιλιάδων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είχε αναβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από εισήγηση του ΔΗΚΟ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της αντικειμενικής αμεροληψίας της Αρχής και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί διορισμό των Μελών της Αρχής χωρίς ενημέρωση της Βουλής.

Σημείωσε δε, ότι και τα υπόλοιπα κόμματα θα υποβάλουν τροπολογίες για τις αρμοδιότητες της Αρχής και τόνισε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να τις εξετάσει. Επιδίωξη είπε, να συσταθεί μια Αρχή Αμερόληπτη στο είναι αλλά και στο φαίνεσθαι.

O Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Νίκος Τορναρίτης ανέφερε ότι η Επιτροπή αναμένει τις παρατηρήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος μέχρι την Τετάρτη και είναι έτοιμη να ενισχύσει όσο γίνεται την αρχή με όσες εξουσίες επιτρέπονται και όσο δίδεται ευχέρεια από το σύνταγμα.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι το κίνημα έχει καταθέσει τροπολογία για να δώσει δύναμη στην Αρχή μέσω της παραχώρησης των ίδιων εξουσιών με αυτές που έχει η Ανεξάρτητη Αρχή διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Σημείωσε ότι το Κίνημα επιθυμεί επίσης να δώσει εξουσία στην αρχή να ψάχνει μέσα από νόμους και να ελέγχει νομοσχέδια ώστε να αφαιρούνται πρόνοιες που παραπέμπουν σε δυνατότητα διαφθοράς ή δωροδοκίας. Ανέφερε μάλιστα ότι σε συνεργασία με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, θα εξετάσουν τον τρόπο διορισμού των μελών της Αρχής.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy