Ανεξάρτητοι – Κυνηγοί: Χρήμα και καρέκλα οδήγησαν στο «διαζύγιο»

Η συνεργασία «Ανεξάρτητων» και «Κυνηγών» χάλασε πριν ακόμη μπούμε για τα καλά στην προεκλογική εκστρατεία

Του Γιάννη Κακαρή

Η βδομάδα που πέρασε έφερε μεγάλη αναταραχή στα κόμματα και τους συνδυασμούς, με αποκορύφωμα το διαζύγιο των «Ανεξάρτητων» της Άννας Θεολόγου με το Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών (ΚΕΚΚ). Ακολούθως και παρά τα όσα διατράνωνε μέχρι πρόσφατα, η Άννα Θεολόγου αποφάσισε να εγγράψει το Κίνημά της ως κόμμα και να κατέλθει στις εκλογές μόνη της…

Σύμφωνα με την κα Θεολόγου, ο λόγος που διέκοψε τη συνεργασία είναι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα στην οποία αναφέρει ότι ένα κόμμα για να κατέλθει στις εκλογές θα πρέπει να το πράξει με το όνομα και το σήμα που είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο πολιτικών κομμάτων. Το ΚΕΚΚ είναι εγγεγραμμένο ως κόμμα, ενώ οι «Ανεξάρτητοι» της Άννας Θεολόγου δεν είναι. Ως εκ τούτου, για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε οι Ανεξάρτητοι να κατέλθουν υπό το ψηφοδέλτιο των Κυνηγών. Η κα Θεολόγου προέτρεξε να δηλώσει ότι η απόφαση για διαζύγιο ήταν από κοινού. Ωστόσο, αργότερα, οι Κυνηγοί εξέδωσαν μια καταιγιστική ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι για το γεγονός ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ. Επίσης, κατέθεσαν τη δική τους θέση σχετικά με την πορεία της συνεργασίας τους, στην οποία αναφέρουν ότι η Άννα Θεολόγου τούς ξεγέλασε και ότι ο λόγος που ανέφερε -το θέμα που προέκυψε με το όνομα- είναι ανυπόστατος αφού θα μπορούσε να επιλυθεί και ήταν απλά η αφορμή.

Σύμφωνα με τους Κυνηγούς, ο λόγος αυτός είναι απλά η αφορμή. Όπως εξηγούν, «όταν αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί μας το όνομα του Κινήματός μας ήταν το ίδιο με τώρα, Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών!

Πολλές φορές με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο μάς ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να εγγράψει πολιτικό κόμμα γιατί ήταν ενάντια στις αρχές της. Πάντα κατηγορηματική στην εγγραφή νέου πολιτικού κόμματος, αφού όπως έλεγε η κα Θεολόγου, το δικαίωμα για τη δεύτερη κατανομή των ψήφων θα πετύχαινε μέσω του δικού μας εγγεγραμμένου πολιτικού Κινήματος». Προσθέτουν ότι σε συνάντηση που είχαν έδωσαν «ξεκάθαρα δύο εισηγήσεις προς την κα Θεολόγου για να ξεπεραστεί το θέμα με το όνομα». Μετονομασία του εγγεγραμμένου ΚΕΚΚ σε «Ανεξάρτητοι – Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών», ή εγγραφή από κοινού, νέου πολιτικού κινήματος και πάλι με την ονομασία «Ανεξάρτητοι – Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών» ή κάτι ανάλογο. Ωστόσο, η κα Θεολόγου μετά από 8 περίπου μήνες συνεργασίας, μας πρότεινε ότι τελικά θέλει να γράψει νέο πολιτικό κόμμα, με τον ορό να μην υπάρχει σε αυτό το νέο κόμμα καθόλου η λέξη Κυνηγός ή Κυνήγι. Σημειώνουν ότι «η κα Θεολόγου έχει καταπατήσει τα συμφωνηθέντα και έχει εκμεταλλευτεί τους κόπους μας» και ότι «όλες αυτές οι προφάσεις έχουν άλλες σκοπιμότητες από πλευράς της κας Θεολόγου». Μάλιστα, αναφέρουν ότι «διαφυλάσσουμε όλα τα νόμιμά μας δικαιώματα για οποιεσδήποτε παράπλευρες απώλειες, αφού έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για να γίνει κατορθωτή αυτή η συνεργασία».

Όλος ο καβγάς για το χρήμα και την καρέκλα

Εκτός από την αρχηγεία του κόμματος, η οποία σύμφωνα και με το νόμο λαμβάνει απευθείας βουλευτικό έδρανο χωρίς να χρειάζεται ψήφο, σύμφωνα με πληροφορίες μας το διαζύγιο είχε κυρίως οικονομικά κίνητρα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο μεγάλος καβγάς έγινε για το διαμοιρασμό της κρατικής χορηγίας. Η κρατική χορηγία δίνεται στα κοινοβουλευτικά κόμματα ανάλογα με τα ποσοστά που έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές. Επομένως, η χορηγία θα γινόταν έμβασμα στο ΚΕΚΚ που αποτελεί κόμμα -σε αντίθεση με αυτό της κας Θεολόγου. Το ΚΕΚΚ αποφάσισε όπως διαμοιράσει τα χρήματα στις επαρχιακές επιτροπές των κυνηγών, κάτι που προφανώς δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Γυροφέρνει…

Η όλη εξέλιξη της συνεργασίας με τους Κυνηγούς δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει, καθώς αποτελεί συνέχεια της σύντομης πορείας που είχε μέχρι σήμερα στην πολιτική του τόπου η κα Θεολόγου. Αρχικά, η Άννα Θεολόγου βρισκόταν στην Αλληλεγγύη υπογράφοντας την ιδρυτική της διακήρυξη, μετά πήγε στη Συμμαχία Πολιτών με την οποία εξελέγη βουλευτής και στη συνέχεια αποχώρησε δημιουργώντας τους «Ανεξάρτητους».

Καμία τοποθέτηση σε ουσιαστικά ζητήματα

Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο έργο που είδαμε την περασμένη πενταετία με τον κ. Λιλλήκα. Μωσαϊκό απόψεων, άτομα από διαφορετικές αφετηρίες/απόψεις που ενώνονται μόνο κάτω από μια γενική ταμπέλα: «Ανεξάρτητοι Πολίτες». Επί της ουσίας, όμως, το περιεχόμενο των θέσεων μπάζει νερά. Με μια απλή ανάγνωση στις θέσεις των Ανεξάρτητων, δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς, επειδή ακριβώς σε κρίσιμα και ευαίσθητα θέματα δεν παίρνουν θέση. Για παράδειγμα, δεν γίνεται καμία αναφορά στη λύση που ζητά το Κίνημα σε σχέση με το Κυπριακό. Δεν γίνεται καμία αναφορά σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Επίσης, δεν λένε αν συμφωνούν με τη φορολόγηση του πλούτου, ούτε με το κατά πόσον συμφωνούν με τα αιτήματα του ΛΟΑΤΙ κινήματος.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ζητήματα, στο πρόγραμμα των Ανεξάρτητων κατατίθεται η θέση ότι «όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν σύμβαση εργασίας που να καλύπτει τη μισθοδοσία και την καταβολή όλων των προβλεπόμενων εισφορών προς το ΤΚΑ και το ΓεΣΥ». Πρόκειται για μια πολύ γενική θέση, η οποία μπάζει από παντού, αφού δεν τοποθετείται επί των πιο σοβαρών ζητημάτων. Αποφεύγουν να τοποθετηθούν κατά πόσο δέχονται την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα ατομικά συμβόλαια. Ακόμα, δεν γίνεται καμία αναφορά σε συλλογικές συμβάσεις, για επέκτασή τους και επέκταση και των δικαιωμάτων. Ούτε μπορεί κάποιος να βρει θέσεις για «δύσκολα θέματα», όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Στις 3 Δεκεμβρίου, η κα Θεολόγου κατέθεσε πρόταση νόμου για να τροποποιηθεί ο Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμος και να έχει αρμοδιότητα έκδοσης διαταγμάτων η Βουλή. Στις 6 Ιανουαρίου καλούσε τον Πρόεδρο να ενεργοποιήσει το Άρθρο 183 του Συντάγματος για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δηλαδή να πάρει ο Πρόεδρος και το Υπουργικό όλες τις εξουσίες και να κυβερνούν με διατάγματα για δύο μήνες.

Επίσης, αν και εμφανίζεται συχνά ως ειδικός για θέματα εκποιήσεων, στα πέντε χρόνια θητείας στη Βουλή η κα Θεολόγου κατέθεσε μόλις μία πρόταση νόμου για τις εκποιήσεις για απαγόρευση εκποίησης ακινήτων ενυπόθηκων δανείων που συνάφθηκαν πριν την 9η Σεπτεμβρίου 2014. Η πρόταση απορρίφθηκε καθώς δεν εξυπηρετούσε συνεπείς δανειολήπτες και δεν διαχώριζε τους αδύναμους δανειολήπτες από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy