ΚΕ: Ανεξήγητη η συμπεριφορά Παπαδόπουλου-Σιζόπουλου

Η αυριανή συνάντηση θα καθορίσει το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «για τη σημερινή σημαντικότατη σύσκεψη που αφορά θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης που απασχολούν τον κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων την Πέμπτη, 25 Αυγούστου.

»Την ίδια μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε τους αρχηγούς για την αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπόψη την εντατικοποιημένη φάση των διαπραγματεύσεων.

»Παρόλο που η ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης ήταν για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, επειδή εκφράστηκαν διαφωνίες από το ΔΗΚΟ για συζήτηση σήμερα του Κυπριακού και για να μεταφερθεί αύριο η συζήτηση για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από όλους τους παρευρισκομένους να αποχωρήσουν από την αίθουσα για να συζητήσει με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών το θέμα που έχει προκύψει.

»Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι ήταν λανθασμένη η εντύπωση που υπήρχε ότι αύριο θα προχωρούσαμε στην έκδοση κοινού ανακοινωθέν και ότι πρόκειται απλά για ένα δελτίο Τύπου που θα καταγράφει συνοπτικά τα αποτελέσματα αυτών των επτά συναντήσεων. Παρόλα αυτά και μετά τις εξηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αποχώρησαν από τη συνάντηση, μια συνάντηση που συνεχίζεται στην παρουσία των υπόλοιπων αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Ερωτηθείς τι θα περιλαμβάνει αυτό το δελτίο Τύπου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ένα δελτίο Τύπου. Παρόμοια έχουν εκδοθεί και στο παρελθόν μετά από συνεχόμενες συναντήσεις των δύο ηγετών. Θα αποτυπώνει το τι συζητήθηκε σε αυτές τις επτά συναντήσεις και πώς βλέπουν οι δύο ηγέτες να προχωρεί η διαδικασία».

Ερωτηθείς είπε ότι στο δελτίου Τύπου «δεν θα γίνει συγκεκριμένη αναφορά επί των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων, επί των συγκεκριμένων κεφαλαίων. Θα είναι ένα γενικό δελτίο Τύπου».

Κληθείς να απαντήσει σε επικρίσεις των Προέδρων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «στις 23 Αυγούστου αποστάληκε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων το προσχέδιο των πρακτικών της συνάντησης του Εθνικού Συμβουλίου στις 30 Ιουλίου.

»Ζητείτο από τους αρχηγούς να υποβάλουν γραπτώς απόψεις και εισηγήσεις επί των θεμάτων που έτυχαν ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έτσι ώστε αυτές οι θέσεις και απόψεις να αξιολογηθούν και να ληφθούν υπόψη μέσα στο πλαίσιο αυτής της εντατικοποιημένης φάσης. Αναφέρω ότι κάποιοι αρχηγοί απέστειλαν γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιες εισηγήσεις ή αμφιβολίες που είχαν στη βάση της ενημέρωσης που έγινε. Άρα υπήρχε η δυνατότητα να ληφθούν υπόψη κάποιες ανησυχίες και θέσεις των κομμάτων σε αυτή την εντατικοποιημένη φάση, αν το επιθυμούσαν, και αυτό δεν αξιοποιήθηκε από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

»Σε σχέση με τη συσκότιση (στην οποία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ), αναφέρω ότι είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά των συναντήσεων καθώς επίσης σε όλα τα έγγραφα που αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή.

»Πέντε στελέχη του ΔΗΚΟ, στις 7 Σεπτεμβρίου, βρίσκονταν στο Προεδρικό από το πρωί μέχρι τη 1.30μμ για να δουν τα έγγραφα και τα πρακτικά. Αυτό επαναλήφθηκε στις 9 και στις 10 Σεπτεμβρίου.

»Επίσης στα τέλη Αυγούστου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ βρισκόταν στο Προεδρικό, για να ζητήσει διευκρινίσεις για κάποια των θεμάτων που ειχαν συζητηθεί».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Σιζόπουλου ότι η σημερινή σύσκεψη έχει επικοινωνιακό και προεκλογικό χαρακτήρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους επικοινωνιακού ή προεκλογικού χαρακτήρα συνάντηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολύ σοβαρά θέματα να ασχοληθεί θέματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό και δεν έχει κανένα προεκλογικό σχεδιασμό».

Σε ερώτηση γιατί δεν μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συζητήσει το Κυπριακό σήμερα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα ήταν μια ελλιπής ενημέρωση. Αύριο θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα. Η συνάντηση αύριο δεν είναι απλά για να έχουμε το δελτίο Τύπου, κάτι που θα απασχολήσει πολύ λίγο χρόνο τη συνάντηση των ηγετών. Αύριο συνεχίζεται αυτή η εντατικοποιημένη φάση με συζήτηση θεμάτων όπου υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Ερωτηθείς για τη θεματολογία της αυριανής συνάντησης ο Εκπρόσωπος είπε ότι άπτεται και των έξι κεφαλαίων όπου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Κληθείς να σχολιάσει την αισιοδοξία που εκφράζεται από πλευράς ΟΗΕ για τις συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η εξέλιξη των πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία και το αν μπορούμε να μεταφερθούμε από τη συγκρατημένη αισιοδοξία σε απόλυτη αισιοδοξία, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η δική μας πλευρά, με απόλυτη σοβαρότητα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο της επανένωσης. Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς τι να αναμένουμε μετά την αυριανή συνάντηση των ηγετών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «η αυριανή συνάντηση θα καθορίσει – και αυτό εναπόκειται στους δύο ηγέτες αποκλειστικά και μόνο – το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Σίγουρα δεν είναι το τέλος του δρόμου, υπάρχουν διαφωνίες, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, υπάρχουν σημαντικές συγκλίσεις και συναντιλήψεις και η προσπάθεια θα συνεχιστεί».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Σιζόπουλου ότι ο Πρόεδρος δεν επιθυμεί να ακούσει τις απόψεις των κομμάτων που διαφωνούν με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αν δεν επιθυμούσε ο Πρόεδρος τα κόμματα που δεν στηρίζουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία να παρευρίσκονται στο Εθνικό Συμβούλιο, θα το έθετε ως όρο στην πρόταση που έστειλε προς τα κόμματα ή θα έλεγε ότι σε αυτό θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο όσοι υποστηρίζουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Δεν θεωρώ ότι όσοι έχουν παραμείνει στη σύσκεψη και συνεχίζουν τη διαβούλευση για αυτά τα τόσο σημαντικά εσωτερικά θέματα στηρίζουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Α. Νεοφύτου: Αυτός που θα κρίνει το αποτέλεσμα για τη λύση είναι ο κυρίαρχος λαός

Αυτός που θα κρίνει το αποτέλεσμα, εάν θα έχουμε μια συμφωνημένη λύση, δεν είναι ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά ο κυρίαρχος λαός, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είπε πως δεν είναι αρκετό να βρεθεί μια συμφωνημένη λύση, αλλά αυτή πρέπει να περάσει απαραιτήτως από δημοψήφισμα και ο κυρίαρχος λαός να αποφασίσει.

Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οι αρχηγοί είχαν μια ενημέρωση για το τι θα γίνει αύριο στη συνάντηση των δύο ηγετών, σημειώνοντας ότι διευκρινίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν θα υπάρξει υπογεγραμμένο κοινό ανακοινωθέν, αλλά θα γίνει ένα δελτίο Τύπου, όπως και στο παρελθόν, το οποίο θα καταγράφει κάποιες συγκλίσεις, που έχουν επιτευχθεί.

“Δεν είναι η λύση του Κυπριακού, ούτε και συμφωνία”, είπε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι “αύριο ο ΠτΔ, μετά το πέρας της πιο ουσιαστικής συνάντησης, θα προβεί σε πλήρη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου”.

Επανέλαβε για μια ακόμα φορά τη στήριξη του κόμματος του στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για εξεύρεση μιας συμφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος μέσα στο πλαίσιο των διαχρονικών θέσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

“Εάν καταφέρει”, είπε, “και επιτύχει μια σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος μέσα στις παραμέτρους που έχουμε πει και σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές, εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή την εθνική προσπάθεια”, σημειώνοντας ότι “στο τέλος αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, εάν θα έχουμε μια συμφωνημένη λύση, δεν είναι ούτε ο ΠτΔ ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά ο κυρίαρχος λαός, γιατί δεν είναι αρκετό να βρεθεί μια συμφωνημένη λύση, αλλά πρέπει να περάσει απαραιτήτως και από δημοψήφισμα και ο κυρίαρχος λαός να αποφασίσει”.

Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί το ότι αποσύρει τη στήριξη του από τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο κ. Νεοφύτου είπε: “Ο κάθε ένας κρίνεται από το λαό. Σεβαστή η θέση του οποιουδήποτε. Θεωρώ όμως πως στηρίζω ή απορρίπτω ένα νομοσχέδιο, αν το θεωρώ ωφέλιμο προς την κοινωνία και τον τόπο. Στο να τοποθετούμε ότι εκ προοιμίου απορρίπτω το οποιοδήποτε κυβερνητικό νομοσχέδιο, θεωρώ πως -για μένα προσωπικά- δεν βρίσκω βαρύτητα στην αιτιολόγηση αυτής της πολιτικής πράξης. Σεβαστή η απόφαση τους, αλλά θεωρώ λανθασμένη την τοποθέτηση τους”.

Α. Κυπριανού: Κάποια κόμματα επιχειρούν να καλλιεργήσουν τον φόβο

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι αν θέλουμε όλοι η Κύπρος να έχει μέλλον και προοπτική θα πρέπει να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος, επανέλαβε ότι το κόμμα του επιμένει σε λύση, η οποία θα βασίζεται στις συμφωνημένες αρχές και θα κρίνει το αποτέλεσμα των συνομιλιών με γνώμονα αυτό, δηλαδή ποιες είναι οι συμφωνημένες αρχές, τι καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “αυτά θα μας καθοδηγήσουν, για να διατυπώσουμε την τελική μας άποψη, αναφορικά με την όποια πρόταση θα τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού”.
Σε ό,τι αφορά την ίδια τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, είπε πως το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι το ιδανικό θα ήταν να δίνονται τα έγγραφα στα πολιτικά κόμματα, αφού “αυτό έπραττε και ο Δημήτρης Χριστόφιας”.

Πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να συζητούνται τα θέματα ουσίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια προσπάθεια το Εθνικό Συμβούλιο να συμβάλει στους προβληματισμούς του, στη διαμόρφωση των θέσεων και των απόψεων, που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Είναι προφανές”, είπε, “ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εμπιστεύεται, γιατί θεωρεί ότι εάν δοθούν τα έγγραφα ή εάν γίνονται κάποιες συζητήσεις, πράγματα θα διαρρέονται στα μέσα ενημέρωσης, αποδυναμώνοντας την προσπάθειά του στις διαπραγματεύσεις”.

Συνέχισε, λέγοντας πως το ΑΚΕΛ δεν δίνει λευκή επιταγή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το κάλεσε ξανά να διαπραγματευτεί το Κυπριακό, στη βάση των διαχρονικών αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και του συμφωνημένου πλαισίου, ενώ θα τον κρίνει με βάση το τελικό αποτέλεσμα.

“Θεωρώ ότι είναι πολύ λανθασμένο αυτό που επιχειρείται να γίνει από την πλευρά κάποιων πολιτικών κομμάτων να χωρίσουν τον κυπριακό λαό, καλλιεργώντας τον φόβο. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση. Πρέπει να αρθούμε πρώτα εμείς, τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, στο ύψος των περιστάσεων. Να μην λειτουργούμε με μικροκομματικό τρόπο. Να δείξουμε ότι πραγματικά έχουμε την απαραίτητη ψυχραιμία και την ικανότητα να διαχειριστούμε δύσκολες και κρίσιμες φάσεις και να κρίνουμε, επαναλαμβάνω, από το τελικό αποτέλεσμα, αν και εφόσον υπάρξει τελικό αποτέλεσμα, γιατί κανένας δεν μπορεί να ξέρει αν θα έχουμε τελικό αποτέλεσμα”, σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Όπως πρόσθεσε, “εμείς τουλάχιστον με τα δεδομένα, τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή μπροστά μας, δεν ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθούν τα πράγματα, αν δηλαδή θα έχουμε συμφωνία ή αν θα έχουμε ναυάγιο».
Γι` αυτό, είπε, «καλά κάνουμε να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και να κρίνουμε με βάση το αποτέλεσμα το οποίο θα υπάρχει. Αυτό θα πράξουμε ως κόμμα σκεπτόμενοι πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού”.

Σε ερώτηση αν εκτιμά πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπραγματεύεται στη βάση αρχών, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «υπάρχουν ζητήματα στα οποία διαφωνούμε, θέλω να το ξεκαθαρίσω», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ζητήματα πρωτεύουσας σημασίας».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ξεπεράσει – να το πω με βάση τη γλώσσα που χρησιμοποιείται – τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές της δικής μας πλευράς, για να δικαιολογείται η όποια διατύπωση τόσο έντονων ανησυχιών από διάφορες πλευρές.

Επανέλαβε ότι από εκεί και πέρα το ΑΚΕΛ θα κρίνει με βάση το αποτέλεσμα το οποίο θα υπάρξει.

Είπε ακόμα: “Ξέρετε το λέω εγώ, που είμαι ο ηγέτης του ΑΚΕΛ, του οποίου ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και το ίδιο το κόμμα μας έτυχε μιας πολύ διαφορετικής αντιμετώπισης από τον κ. Αναστασιάδη και το ΔΗΣΥ όταν ήμασταν εξουσία. Δεχθήκαμε ισοπεδωτικές επιθέσεις τότε, και στο Κυπριακό. Δεν νομίζω ότι πρέπει να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο, εάν πραγματικά εκείνο που ιεραρχούμε πρώτα στις προτεραιότητες μας είναι το πώς εξυπηρετείται καλύτερα το συμφέρον του τόπου και του λαού μας”.

Γ. Λιλλήκας: Τα έγγραφα των συνομιλιών ζητά εκ νέου ο Λιλλήκας

“Ύστατη εισήγηση”, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, έστω και αύριο, να δοθούν στα πολιτικά κόμματα τα έγγραφα των συνομιλιών, μια πρακτική που κατά τον ίδιο ακολουθούσαν όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Ζήτησε επίσης όπως συμπεριληφθεί εμπειρογνώμονας της Συμμαχίας Πολιτών στη διαπραγματευτική ομάδα όπως έχει γίνει με άλλα κόμματα.

“Εμείς ως Συμμαχία Πολιτών”, είπε, «έχουμε εκφράσει κατ` επανάληψη και εντός του Εθνικού Συμβουλίου και δημόσια και σήμερα στη σύσκεψη, την κάθετη διαφωνία μας με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης».

«Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική συλλογική διαβούλευση. Δεν έχει κανένα συλλογικό χαρακτήρα ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ενημερώνει πάντοτε εκ των υστέρων τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τετελεσμένα και ειλημμένες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί κανένας προβληματισμός και να μην μας δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα να καταθέσουμε είτε τις ανησυχίες μας είτε τις εναλλακτικές μας αντιπροτάσεις, αναγνωρίζοντας πάντοτε βέβαια το δικαίωμα στον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει τον τελικό λόγο και ν` αποφασίζει τι θα αξιοποιήσει από αυτές τις προτάσεις». Αυτό, πρόσθεσε, «θα συμβεί και αύριο».

Συνέχισε λέγοντας ότι «διαφωνούμε επίσης κάθετα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την άρνησή του να καταθέσει στα κόμματα και στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου όλα τα έγγραφα των συνομιλιών».

Εμείς, είπε, «καταθέσαμε μια ύστατη εισήγηση σήμερα, όπως τουλάχιστον αύριο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η φάση των εντατικών συνομιλιών και αφού θα υπάρξει και μια ανακοίνωση για το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών, να μας δοθούν τουλάχιστον αύριο αυτά τα έγγραφα, για να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε στα γραφεία μας με τους δικούς μας εμπειρογνώμονες να μελετήσουμε σε βάθος τις πτυχές του Κυπριακού».

«Αυτή η άρνηση του Προέδρου μας γεννά πολλά ερωτηματικά», ανέφερε, προσθέτοντας «μακάρι να διαψευσθούμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, μηδενός εξαιρουμένου, έδιναν τα έγγραφα των συνομιλιών στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου». Υπήρξαν δε Πρόεδροι της Δημοκρατίας, που κατά τη διάρκεια των συνομιλιών λειτουργούσαν και υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου, που ήταν σε διαρκή συνεδρία.

«Έτσι αναπτύσσεται η συλλογικότητα, έτσι επιτυγχάνονται οι συναινέσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι νοητό να αναζητούμε συναίνεση στα ζητήματα του ΓεΣΥ, στα ζητήματα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή στα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη νέων Υφυπουργείων και στο μείζον ζήτημα που είναι το Κυπριακό να μην γίνεται καμία, μα καμία διαβούλευση».

Ανέφερε ακόμη ότι η Συμμαχία εξέφρασε την «απαίτηση μας όπως υπάρξει και εκπρόσωπος εμπειρογνώμονας της Συμμαχίας Πολιτών στην διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου». Είναι η τρίτη φορά που ζητήσαμε να δοθεί και στη Συμμαχία Πολιτών αυτή η δυνατότητα και «αδυνατώ να κατανοήσω γιατί αρνείται να αποδεχθεί και δικό μας εμπειρογνώμονα σ` αυτές τις ομάδες», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση κάποιων αρχηγών κομμάτων ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «δεν νομίζω ότι μου πέφτει λόγος να σχολιάσω το πώς αντιδρά ο οποιοσδήποτε αρχηγός κόμματος, είτε της συμπολίτευσης, είτε της αντιπολίτευσης».

Εμείς, πρόσθεσε, «κρίναμε ότι παρά τις έντονες διαφωνίες μας, οι οποίες είναι διαχρονικές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού και τα αποτελέσματα των συνομιλιών, τουλάχιστον όπως διαρρέουν στον Τύπο, κρίναμε ότι θα έπρεπε να ασχοληθούμε με το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίας γιατί είχαμε στην ημερήσια διάταξη το ΓεΣΥ», κάτι που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα του κάθε Κύπριου πολίτη.

Αναθεώρηση στρατηγικής ζητά η Αλληλεγγύη

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους εξέφρασε διαφωνία με τη διαδικασία, τη μεθόδευση, τη στόχευση και τη νομική βάση των συνομιλιών και επικαλούμενη δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, είπε ότι επιβάλλεται μια αναθεώρηση της στρατηγικής.

«Όσον αφορά το Κυπριακό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο συζητήθηκε σε μια έκτακτη συζήτηση ως διαδικαστικό ζήτημα που τέθηκε από κάποιους αρχηγούς κομμάτων, η δική μας η θέση είναι ότι, ναι, οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας τα έγγραφα τα οποία αφορούν τις συνομιλίες, καθώς επίσης και τις σημειώσεις που λαμβάνονται από τις πρόσφατες εντατικές συνομιλίες για να μπορούμε να διατυπώνουμε μια ορθότερη εκτίμηση για τα τεκταινόμενα και ως προς ποια κατεύθυνση κινείται η όλη διαδικασία», ανέφερε στις δηλώσεις της μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό η κ. Θεοχάρους.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι συνομιλίες δεν βαίνουν προς την κατεύθυνση που αποκαλύπτουν οι αισιόδοξες δηλώσεις από τη μία και την άλλη πλευρά και τονίζουμε το γεγονός ότι σε πολύ πρόσφατη δήλωση του ο κ. Ακιντζί είπε ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δεν είναι συμβατή με την εφαρμογή των αρχών και των αξιών της ΕΕ, κάτι το οποίο ανατρέπει όλα τα δεδομένα».

«Έχουμε επισημάνει αυτή την τοποθέτηση του κ. Ακιντζί», είπε, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται μια αναθεώρηση της στρατηγικής ή εν πάση περιπτώσει διαφοροποίηση της γλώσσας με την οποία απευθυνόμαστε προς το λαό».

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, «ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι άλλο είναι αυτό το οποίο λέμε εμείς ως ορθό και ως απαραίτητο συστατικό και ως κόκκινες γραμμές για την επίλυση του Κυπριακού και άλλο είναι αυτό το οποίο διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους η τουρκική πλευρά, γιατί η τουρκική πλευρά ποτέ δεν μπλοφάρει».

Εμείς, είπε, «διαφωνούμε με τη διαδικασία, τη μεθόδευση, τη στόχευση, τη νομική βάση των συνομιλιών και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να καταθέσουμε γραπτές προτάσεις και εισηγήσεις για τη βελτίωση της όλης κατάστασης, ωστόσο θα συμπαριστάμεθα προς κάθε κατεύθυνση αν βλέπουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια λύση του Κυπριακού που θα είναι αποδεκτή από τον κυπριακό λαό και θα διασφαλίζει στοιχειωδώς το περί δικαίου αίσθημα του κάθε πολίτη».

Κληθείσα να σχολιάσει την αποχώρηση δύο αρχηγών κομμάτων από τη σύσκεψη, η κ. Θεοχάρους ανέφερε ότι «έδωσαν τις δικές τους εξηγήσεις γιατί αποχώρησαν από τη σύσκεψη επιμένοντας ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί σήμερα η συζήτηση για το τι θα γίνει αύριο στις συνομιλίες και όχι εκ των υστέρων να ενημερωθούμε αύριο για το τι έχει προκύψει από τις συνομιλίες».

Αυτό, πρόσθεσε, «είναι πάγια θέση όλων μας ότι θα πρέπει να έχουμε μια σύσκεψη εκ των προτέρων, αλλά η ημερήσια διάταξη της σημερινής σύσκεψης, που ήταν γνωστή εδώ και καιρό, δεν περιελάμβανε το Κυπριακό και ενδεχομένως, χωρίς να είναι δουλειά μου ούτε να κρίνω ούτε να επικρίνω, θα έπρεπε να είχαν γίνει παραστάσεις πολύ νωρίτερα για το αν θα έπρεπε να αλλάξει η ημερήσια διάταξη σήμερα και όχι την υστάτη στιγμή».

Αρνητικότητα χρεώνει στον ΠτΔ ο Περδίκης

Τη θέση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολύ αρνητικός στην ενημέρωση των κομμάτων για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος απεύθυνε έκκληση για συνεργασία όλων των κομμάτων προς αντιμετώπιση των αρνητικών ενεργειών του Προέδρου.

Στις δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «εμείς θεωρούμε ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάρα πολύ αρνητικός στον τομέα της ενημέρωσης των υπολοίπων των κομμάτων».

«Πλην του ΔΗΣΥ όλα τα κόμματα ζητήσαμε να γίνει η συνάντηση που προγραμματίζεται για αύριο το απόγευμα σήμερα, του δώσαμε και συγκεκριμένη πρόταση. Αρνήθηκε. Του ζητήθηκαν τα έγγραφα. Αρνήθηκε», είπε.

Αναφορά έκανε σε λαϊκή παροιμία ότι «όποιος περπατά στα σκοτεινά θα πέσει σίγουρα στη λακκούβα».

Για τη αποχώρηση των αρχηγών ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ είπε ότι «παρά το δικαιολογημένο θυμό και την απογοήτευση των δύο κομμάτων όφειλαν κατά την άποψή μας να παραμείνουν στη σύσκεψη να εκφράσουν την αντίθεσή τους, αλλά και τη θέση τους στα υπόλοιπα πολύ σημαντικά θέματα”.
Αφού, όπως είπε, και τα δύο κόμματα έχουν πολλά να προσφέρουν.

Απεύθυνε επίσης έκκληση «να υπάρξει συνεργασία στην αντιμετώπιση των αρνητικών ενεργειών της κυβέρνησης δυστυχώς σε όλα τα επίπεδα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy