Παράθυρα

Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στο theYard.Residency.18

Πρόγραμμα καλλιτεχνικών φιλοξενιών στο Παλιό Ξυδάδικο από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ ανακοινώνει το Ανοικτό Κάλεσμα για συμμετοχή στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενιών theYard.Residency.18, που θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2018, στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.

Το 2018 θα είναι η 8η συνεχόμενη χρονιά που θα λειτουργήσει το πρόγραμμα φιλοξενιών theYard.Residency, υποστηρίζοντας την καλλιτεχνική δημιουργία, τις νέες ιδεές, τον διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού, την ανταλλαγή και κινητικότητα των δημιουργών, την υπεύθυνη δράση των καλλιτεχνών ως προς την παραγωγή τους. Ο στόχος του προγράμματος είναι η διατήρηση της πλατφόρμας παραστατικών τεχνών στο Παλιό Ξυδάδικο και η συνεχής ανανέωση της σύμφωνα με τις ανάγκες των δημιουργών και τις δυνατότητες του ΜΙΤΟΣ.

Το theYard απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες που χρειάζονται στήριξη, σε καινοτόμες προτάσεις από έμπειρους δημιουργούς, σε φορείς και οργανισμούς που θα προτείνουν νέες ευκαιρίες για συμμετοχή σε δικές τους πλατφόρμες και σε καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

Για την φετινή χρονιά το πρόγραμμα φιλοξενίας διατηρεί τη βασική δομή του 2017 με τις 4 κατηγορίες δράσεων, τη συνεργασία με τη Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού (δράση Flash Dance) και αναπτύσσει συνεργασία με το χώρο SPACE στη Λευκωσία –θα επιλεγούν δύο από τις συμμετοχές του theYard.Residency.18 και θα παρουσιαστούν στη Λευκωσία.

Οι 4 κατηγορίες του theYard.Residency.18 είναι:

Ι. Επί σκηνήςαφορά επαγγελματικές παραστάσεις θεάτρου, χορού, performance art που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και οι οποίες παρουσιάζουν πρωτοτυπία ως προς τη σκηνοθετική γραμμή, μεθοδολογία, καλλιτεχνική φόρμα. Το Παλιό Ξυδάδικο σε αυτή την κατηγορία θα λειτουργήσει ως παραστατικός χώρος. Τα έσοδα θα ανήκουν στους δημιουργούς. Ο χώρος και ο εξοπλισμός του παραχωρούνται δωρεάν για 5 μέρες (3 μέρες στήσιμο/πρόβες και μέχρι 2 παραστάσεις) και 4 ώρες με τον τεχνικό του Παλιού Ξυδάδικου την πρώτη μέρα της φιλοξενίας τους.

ΙΙ. 24hr shotαφοράκαλλιτεχνικές δράσεις από τα πεδία της μουσικής, λογοτεχνίας, θεάτρου, χορού κλπ. Μια ευκαιρία για πειραματισμό, αλλά και παρουσίαση πιο ολοκληρωμένων ιδεών. Οι δημιουργοί θα έχουν στη διάθεση τους το Παλιό Ξυδάδικο για 24 ώρες και τεχνική υποστήριξη για 3 ώρες στην έναρξη της φιλοξενίας του. Τα έσοδα θα ανήκουν στους δημιουργούς.

III. Residency – αφορά προτάσεις  για τη δημιουργία νέων έργων με τη στήριξη μέντορα στα πεδία του θεάτρου, χορού, performance art, μουσικής, εικαστικών project. Η διάρκεια της φιλοξενίας θα είναι για 10 μέρες και τη τελευταία μέρα ο δημιουργός θα παρουσιάσει την δουλειά του στο κοινό ή σε ομάδα κοινού που θα επιλέξει, με συζήτηση στο τέλος της παρουσίασης. Τα έσοδα θα ανήκουν στους δημιουργούς. Ο χώρος και ο εξοπλισμός θα παραχωρούνται δωρεάν, όπως και ο τεχνικότου χώρου για 2 ώρες στην έναρξη της φιλοξενίας τους.

ΙV. Πρεμιέρα (συμπαραγωγή)H νέα αυτή κατηγορία του theYard.Residency.18 αφορά προτάσεις στις οποίες το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ θα λειτουργήσει ως συμπαραγωγός. Στις συμμετοχές αυτές ο χώρος και ο εξοπλισμός του Παλιού Ξυδάδικου θα παραχωρείται για ένα μήνα πρόβες, για Πρεμιέρα και για μέχρι άλλες 4 επιπλεόν παραστάσεις. Τα έσοδα θα ανήκουν στους δημιουργούς. Στόχος αυτής της κατηγορίας είναι να ενισχύσει την θεατρική σκηνή και την καλλιτεχνική κινητικότητα.

Για το 2018, το ΜΙΤΟΣ στην κατηγορία  της Πρεμιέρας θα συνεργαστεί με:

α) Το project “Ο δάσκαλος μας είναι τρολ” σε σκηνοθεσία του Γίωργου Κυριακού. Έπειτα από τη συμμετοχή στην κατηγορία Residency, τα αποτελέσματα και τη διάθεση των συντελεστών αποφασίστηκε να δοθεί η ευκαιρία για την ολοκλήρωση της δουλειάς ως θεατρική παράσταση.

β)  Το project “Βlood Red Roses” σε σκηνοθεσία Λουκία Πιερίδου και Silvain Chevet, που επίσης συμμετείχαν στην φετινή κατηγορία Residency. Το χιούμορ, η φαντασία, η εκτέλεση και η θερμή αντίδραση του κοινού έκαναν τη δημιουργική ομάδα του theYard να επιλέξουν τους συντελεστές του έργου ώστε να το ολοκληρώσουν.

Οι συμμετοχές της κατηγορίας Πρεμιέρα εξασφαλίζουν:

1. Δωρεάν χρήση του Παλιού Ξυδάδικου για 1 μήνα, σύνολο 120 ώρες. Πραγματοποίηση της πρεμιέρας και μέχρι ακόμα 4 παραστάσεις. Η τελική διάρκεια της φιλοξενίας (αριθμός ημερών, ημερομηνίες και ώρες) θα οριστεί μεταξύ συμμετεχόντων και του ΜΙΤΟΣ, ανάλογα με τις ανάγκες της πρότασης και τη διαθεσιμότητα του χώρου.

2. Οι παραστάσεις στο σύνολο μπορούν να φτάσουν μέχρι τις 5, ανάλογα με τις ανάγκες των δημιουργών.

3. To πρόγραμμα θα παρέχει τεχνική βοήθεια την πρώτη μέρα για 4 ώρες. Για όλα τα τεχνικά θέματα της παραγωγής τους οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν και το δικό τους τεχνικό για το στήσιμο και την εκτέλεση.

4. Τα έσοδα των παραστάσεων θα ανήκουν αποκλείστικα στους δημιουργούς (μέγιστη τιμή εισιτηρίου €10).

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το πρόγραμμα φιλοξενίας theYard.Residency είναι μια πλατφόρμα για ενεργή δραστηριοποίηση των συμμετεχόντων. Όλοι οι δημιουργοί, ομάδες, οργανισμοί που θα επιλεχθούν είναι ελεύθεροι να εκφραστούν καλλιτεχνικά με οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε τρόπο αναλόγως την κατηγορία τους, αλλά και να δράσουν υπεύθυνα ως προς την παραγωγή τους. Οι προτάσεις θα εξετάζονται ως προς την θεματολογία και την σύγχρονη προσέγγιση, την φόρμα και την μεθοδολογία. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν για το theYard.Residency.18 θα εξασφαλίσουν:

1. Δωρεάν χρήση του Παλιού Ξυδάδικου, όπως αναφέρεται πιο πάνω στην κάθε κατηγορία. Η τελική διάρκεια της φιλοξενίας (αριθμός ημερών, ημερομηνίες και ώρες) θα οριστεί μεταξύ συμμετεχόντων και του ΜΙΤΟΣ, ανάλογα με τις ανάγκες της πρότασης και τη διαθεσιμότητα του χώρου.

2. Η κάθε πρόταση που θα επιλεχθεί για το theYard.Residency.18 θα εξασφαλίσει δωρεάν χρήση του τεχνολογικού εξοπλισμού και της υποδομής του Παλιού Ξυδάδικου. Η  χωρητικότητα του χώρου είναι περίπου 60 άτομα και ο εξοπλισμός αναγράφεται αναλυτικά στο έντυπο συμμετοχής.

3. Την πρώτη μέρα της φιλοξενίας τους οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τη λειτουργία του Παλιού Ξυδάδικου και θα βοηθηθούν από την ομάδα του theYard για τη διαμόρφωση του χώρου. Οι συμμετέχοντες οφείλουν κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους να διατηρούν καθαρό τον χώρο και στο τέλος να τον παραδίδουν όπως τον παρέλαβαν.

4. Το πρόγραμμα θα παρέχει τεχνική βοήθεια την πρώτη μέρα, όπως αναγράφεται ανά κατηγορία πιο πάνω. Οι συμμετέχοντες, για όλα τα τεχνικά θέματα της παραγωγής τους, πρέπει να έχουν και το δικό τους τεχνικό για το στήσιμο και την εκτέλεση.

5. Τα έσοδα (εισιτήρια κλπ) των εκδηλώσεων θα ανήκουν αποκλειστικά στους ίδιους τους συμμετέχοντες.

6. Οι συμμετέχοντες μπορούν να αιτηθούν και να διεκδικήσουν χορηγίες προς όφελος της παραγωγής τους, όχι όμως για τις υπηρεσίες που παραχωρούνται από τη διοργάνωση στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας. Σε αντίθεση περίπτωση η συμμετοχή θα ακυρώνεται. Το ΜΙΤΟΣ, όταν του ζητηθεί, μπορεί να παραχωρήσει βεβαιώσεις συμμετοχής.

7. Η διοργάνωση συμμετέχει, αλλά δεν αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου, στην προώθηση των επιλεγμένων προτάσεων (βλ.Έντυπο Συμμετοχής).

8. Το theYard.Residency.18 προσφέρει στους δημιουργούς οπτικοακουστική αρχειακή καταγραφή της δουλειάς τους και παράδοση της σε μορφή dvd.

9. Για τους καλλιτέχνες από το εξωτερικό δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης αεροπορικών εισιτηρίων ή φιλοξενίας των συντελεστών. Η διοργάνωση θα βοηθήσει με τις μεταφράσεις κειμένων που αφορούν στη συμμετοχή τους, όπως και για παροχή οποιοδήποτε άλλων σχετικών πληροφορίων με την παραμονή τους.

10. Σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες δεν τηρούν τα χρονοδιαγράμματα της επικοινωνίας με τον οργανισμό η συμμετοχή τους θα ακυρώνεται.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 23:59. Για να θεωρηθεί μια πρόταση έγκυρη πρέπει να συμπληρωθεί το Έντυπο Συμμετοχής το οποίο βρίσκεται στην ιστοσελίδα του οργανισμού www.mitos.org.cy στην ανακοίνωση Aνοικτό Kάλεσμα theYard.residency.18, και να αποσταλεί ηλεκτρονικά στο theYard.Residency@mitos.org.cy, με τίτλο αίτηση συμμετοχής στο theYard.Residency.18.

Οπτικοακουστικό υλικό που δεν μπορεί να σταλεί ηλεκτρονικά, να αποστέλλεται στην ταχυδρομική διεύθυνση: Kέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, theYard.Residency.18, Άστιγγος 1, 3016 Λεμεσός, Κύπρος.

H oμάδα του προγράμματος theYard.Residency.18:

Έλενα Αγαθοκλέους – Καλλιτεχνική επιμέλεια/ Συντονισμός προγράμματος

Λούκας Βαλέβσκι – Υπεύθυνος Παλιού Ξυδάδικου

Κωνσταντίνα Peter – Υπεύθυνη για θέματα παραγωγής

Ελεάνα Αλεξάνδρου – Υπεύθυνη για θέματα φιλοξενίας

 Οι προτάσεις θα εξεταστούν από τετραμελή επιτροπή και απαντήσεις θα σταλούν ηλεκτρονικά σε όλες τις προτάσεις, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2017. Για ερωτήσεις και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο theYard.Residency@mitos.org.cy.