Η ανηφόρα έχει και κατηφόρα, και το ανάποδο

Του Μιχάλη Μιχαήλ

 

Σε τέσσερις μήνες θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές. Από παλιά θυμούμαι ότι κάθε φορά που είχαμε προεδρικές εκλογές λέγαμε ότι ήταν κρίσιμες για το μέλλον του τόπου. Αυτό δεν λεγόταν τυχαία. Όντως, υπό τις περιστάσεις ήταν κρίσιμες οι εκλογές και οι επιλογές του κόσμου θα καθόριζαν το μέλλον. Ενδεικτικά, και αποδεικτικά, έχουμε τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για τις προεδρικές εκλογές και την εκλογή Αναστασιάδη. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, τα ζούμε καθημερινά. Οι πολιτικές των Αναστασιάδη, ΔΗΣΥ, Αβέρωφ και Ν. Χριστοδουλίδη μάς οδήγησαν στο παρά ένα της διχοτόμησης και να έχουμε στο τραπέζι τη λύση δύο κρατών. Έχουμε την Κύπρο να μην έχει ίχνος αξιοπιστίας στη διεθνή πολιτική σκηνή. Χάνουμε συνεχώς συμμάχους από το διεθνές πεδίο και το τελευταίο κρούσμα ήταν η απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, που ψήφισαν εναντίον μας χώρες που πάντοτε ψήφιζαν υπέρ μας. Στην οικονομία επίσης δεν χρειάζεται να δώσουμε την εικόνα του τι συμβαίνει, αφού η κυβέρνηση στηρίζει συνεχώς τους έχοντες και κατέχοντες και αφήνει στο έλεος τους απλούς ανθρώπους. Το ίδιο συμβαίνει και με την κοινωνική πολιτική όπου το κοινωνικό κράτος έχει διαλυθεί.


Σε όλα αυτά είναι συνυπεύθυνοι και ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Που ποτέ και πουθενά δεν είδαμε μία δήλωσή τους στα 10 χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, που να διαφοροποιούνται.

Από την άλλη, βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις και τον Ν. Χριστοδουλίδη να κατέχει την πρωτιά. Πολλοί λένε ότι αυτός θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος. Όμως όσοι προσέχουν τις δημοσκοπήσεις, διαπιστώνουν ότι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά υπερέχει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Κι αυτό έχει σημασία. Από την άλλη, σημειώνεται κάτι αξιόλογο που οι αναλυτές δεν το προβάλλουν. Στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τον Ν. Χριστοδουλίδη, αρκετά ΜΜΕ σημειώνουν το ότι παραμένει πρώτος. Δεν μας λένε όμως, και δεν θυμίζουν τον κόσμο, ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης ξεκίνησε με 46% στις δημοσκοπήσεις. Έπεσε στο 35% και τώρα είναι, με βάση την προψεσινή δημοσκόπηση από το Sigma, στο 31%, ενώ Μαυρογιάννης και Αβέρωφ σημειώνουν αύξηση. Αυτό σημαίνει ότι η ανηφόρα που είχε πάρει ο Ν. Χριστοδουλίδης μετατρέπεται σε κατηφόρα. Κι αυτό το διαπιστώνει κανείς μιλώντας με κόσμο, που μέχρι πρότινος έλεγε ότι ψήφιζε Χριστοδουλίδη και τώρα λέει ότι άλλαξε γνώμη. Και άλλαξε γνώμη μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με υπόγειες ενέργειες τού κατά τα άλλα «αγγελικού» προφίλ του υποψηφίου. Καταλαβαίνουν και αρκετοί στρέφονται προς τον Α. Μαυρογιάννη και κάποιοι άλλοι προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου που παρότι γνωρίζουν το ποιόν του, σκέφτονται να τον ψηφίσουν. Το συμπέρασμα είναι ένα. Ο χρόνος κυλά υπέρ του Α. Μαυρογιάννη και θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο. Γι’ αυτό χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.