Ανηφορίζουν στο Προεδρικό οι επιδημιολόγοι τη Δευτέρα-Βλέπουν ΠτΔ για σταδιακό ξεκλείδωμα

Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προεδρεύει σύσκεψης με την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για τον κορωνοϊό. // Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, presides over a meeting with the Scientific Advisory Committee on coronavirus.
  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει σύσκεψης με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, στις 11.30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε χθεσινή του παρέμβαση ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έκανε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων αν και εφόσον συνεχιστεί η πτωτική τάση των επιδημιολογικών δεικτών και προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παρακάτω ανακοινώνοντας ότι θα συσταθεί Τεχνική Επιτροπή, η οποία θα συγκεκριμενοποιήσει τη στρατηγική αποκλιμάκωσης βάσει των εισηγήσεων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

«Εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση των επιδημιολογικών δεικτών θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία εκπνέουν την 31η Ιανουαρίου 2021. Προς τούτο, Τεχνική Επιτροπή αποτελούμενη από υπηρεσιακούς των αρμόδιων Υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας και Εμπορίου θα επεξεργαστεί τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τη στρατηγική αποκλιμάκωσης, ώστε η επαναδραστηριοποίηση να γίνει κατά τρόπο ομαλό και αποτελεσματικό με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα», σημειώνει.

Όπως αναφέρει, οι ειδικοί θα καταθέσουν επίσης εισηγήσεις για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων αποκλιμάκωσης και την αποτελεσματική επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που θα ισχύουν στους επαγγελματικούς και άλλους τομείς, οι οποίοι θα επαναδραστηριοποιηθούν.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Υγείας σημειώνει ότι «η Κύπρος παραμένει στην κόκκινη ζώνη, όμως η μερική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας αντικατοπτρίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου και επιβραβεύει τις θυσίες του κάθε πολίτη χωριστά και της κοινωνίας μας συνολικά. Όπως πάντα έτσι και τώρα κριτήριο για τις αποφάσεις μας είναι η διατήρηση της επιδημιολογικής εικόνας σε επίπεδα που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και δεν ακυρώνουν όλα όσα καταφέραμε μέχρι τώρα».

Μετά από ενημέρωση που είχε από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον Κορονοϊό, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες απομακρύνονται από τα μη ασφαλή όρια, αλλά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τα δεδομένα της Κύπρου. «Η υποχώρηση του δείκτη θετικότητας σε συνδυασμό με τη μείωση των κρουσμάτων, που εντοπίζονται, είναι ενδείξεις για ανακοπή της ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού, που είναι το ζητούμενο των περιοριστικών μέτρων», επεσήμανε.

Πάντως σε τηλεοπτική παρέμβασή του ο γ. διευθυντής της ΟΕΒ, κ. Αντωνίου, υποστήριξε ότι θα μπορούσε «με τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων, όλα να ανοίξουν». Και χώροι εστίασης και λιανικό εμπόριο… Ο ίδιος εισηγήθηκε ότι η ΟΕΒ θα ήταν καλό να συμμετέχει στην Τεχνική Επιτροπή που θα επεξεργαστεί τη στρατηγική αποκλιμάκωσης των μέτρων. Σημειώνεται ότι στο προχθεσινό διάταγμα του Υπουργού Υγείας υπήρξε χαλάρωση ως προς το ποσοστό παρουσίας υπαλλήλων σε ένα χώρο εργασίας.

Ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών (π.χ. δικηγορικά, λογιστικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κ.ο.κ.), εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών που καθορίζονται στο Διάταγμα, εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία. Επιτρέπεται εντός του επαγγελματικού υποστατικού η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 25% του συνολικού αριθμού του προσωπικού (αντί 15% που ίσχυε) με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης, και μέγιστο τα 25 άτομα.

Για επιχειρήσεις που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 25% του κάθε νομικού προσώπου (δηλαδή της κάθε επιχείρησης), με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης, και μέγιστο τα 25 άτομα και νοουμένου ότι τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.