Ανίκανοι και αδιόρθωτοι…

Του Τάσου Περδίου

Την περασμένη Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου, από τη συχνότητα του «Άστρα» ο δήμαρχος Λάρνακας έλεγε με πικρία ότι η περιλάλητη μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Καμάρων και Βεργίνας αποφασίστηκε από το 2014. Το συμβόλαιο υπογράφηκε το 2016 και υποτίθεται το έργο θα τέλειωνε σε 14 μήνες από τότε. Ο Δήμος, συνέχισε ο κ. Βύρας, έκανε κάποια προσωρινά αντιπλημμυρικά έργα, αλλά ξεκαθάρισε ότι εάν επαναληφθούν καιρικά φαινόμενα του 2014, ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά τι θα γίνει.

Για να συμπληρώσω τη χρονολογική σειρά των γεγονότων, υπενθυμίζω:  Οι φοβερές πλημμύρες του 2014 συνέβησαν στις 13 Δεκεμβρίου του έτους εκείνου και άφησαν πίσω τους ζημιές μισού εκατομμυρίου ευρώ σε δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα. Το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην τύχη. Στις 23 Ιανουαρίου του 2015, ο πολύς Σωκράτης Χάσικος, τότε Υπουργός Εσωτερικών, έλεγε τα εξής: «Προσδοκούμε ότι θα έχουμε υλοποίηση αυτών των αντιπλημμυρικών έργων, γιατί όχι και εντός του 2015, έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζούμε εδώ και δεκαετίες με τη Λάρνακα  Έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες με χρονοδιαγράμματα. Εντός δύο μηνών θα πρέπει να έχουμε ενώπιόν μας τελική μελέτη». Φαντάζομαι τι θα γινόταν αν δεν ορίζονταν και χρονοδιαγράμματα. Αν είχαμε να κάνουμε με υπεύθυνους ανθρώπους σε υπεύθυνα πόστα που λαμβάνουν σοβαρά το δημόσιο ρόλο τους και εννοούν αυτά που δηλώνουν, η μελέτη για αντιπλημμυρική ασπίδα στην πολύπαθη περιοχή θα ήταν έτοιμη περί την άνοιξη του 2015. Αυτό, για να είμαστε ακριβείς και σοβαροί, ήταν εξαρχής αδύνατο για έργο τέτοιου βεληνεκούς, κάτι που δείχνει πόσο επιφανειακοί, αδιάφοροι, ακατάσχετα κενολόγοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν.

Έχουμε φτάσει Φεβρουάριο του 2021, έξι χρόνια και κάτι ψιλά μετά την καταστροφή του Δεκέμβρη του 2014 και ακόμα περιμένουμε να εγκριθεί από τα αρμόδια τμήματα η μελέτη.  Έχουν εξευτελιστεί και οι λέξεις.

Στην πραγματικότητα, τη μεγαλύτερη ευθύνη δεν τη φέρει ούτε ο ιδιώτης μελετητής στον οποίο ανατέθηκε η μελέτη, ούτε το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο μάλιστα, τηρουμένων των αναλογιών, καλά τα πάει, αφού η καθυστέρηση μετριέται ακόμα σε μήνες. Τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρει η κυβέρνηση, η οποία εξήγγειλε με φανφάρες τη μελέτη και τα έργα, αλλά επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι είναι απλώς ανίκανη και αδιόρθωτη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.